Wrakduiken

Wrakken spreken bij iedereen tot de verbeelding. Het mysterie dat scheepswrakken uitstralen en het achterliggende verhaal is anders voor elk wrak. De geschiedenis met eigen ogen onderwater aanschouwen is één van de redenen om naar een wrak te duiken. Alleen daadwerkelijk naar binnen gaan vereist wat meer duikervaring en kennis. Speciaal voor die mensen wordt door diverse duikscholen de specialisatie wrakduiken aangeboden.

Wrakduiken
Wrakduiken
Waarom de specialisatie wrakduiken?

Er is een aantal redenen om de wrakduik specialisatie te volgen. Naast het bovengenoemde historische verhaal liggen er in en om de Nederlandse wateren diverse wrakken. Je kunt de cursus dan ook prima in eigen land volgen. Verder is de natuur tijdens het wrakduiken vaak een interessant fenomeen. Een wrak onder de oppervlakte verandert meestal naar verloop van tijd in een kunstmatig rif. Hier ziet men dus de natuur in opbouw terwijl het wrak steeds verder in verval raakt.

Wat leer je tijdens de specialisatie wrakduiken?

Wrakduiken is een vorm van technisch duiken. Dit betekent dat het, onder andere, niet mogelijk is om direct naar de oppervlakte te zwemmen als men eenmaal het wrak heeft betreden. Door middel van de specialisatie wrakduiken te volgen leert de cursist onder andere hiermee om te gaan. Het doel van de cursus is dat een duiker zelfstandig een wrakduik kan organiseren en voorbereiden en dat de cursist veilig alle benodigde handelingen van een wrakduik kan uitvoeren. Op het gebied van materiaal is er naast de basisuitrusting een duiklamp nodig, een kompas om in het wrak te navigeren en een veiligheidslijn die de duiker helpt om eenvoudiger de weg naar de uitgang van het wrak te vinden.

Vereisten specialisatie wrakduiken

De cursus wrakduiken is niet voor beginners. Immers is er net als bij het ijsduiken en grotduiken geen directe manier om naar het oppervlakte te zwemmen. Tevens zijn er diverse andere potentieel gevaarlijke omstandigheden zoals opstuivend gruis of zand dat het zicht verminderd, en scherpe onderdelen van het wrak waarin men aan het duiken is. Mede door deze gevaren is minimaal een twee-sterbrevet vereist om deze specialisatie te volgen als men deze specialisatie via de NOB volgt.

Naast de NOB bieden ook de andere grote aanbieders van duikcursussen een specialisatie wrakduiken aan. Bij PADI is de specialisatie wrakduiken (wreck diver) toegankelijk voor duikers met een PADI Adventure DIver certificaat (of hoger). Ook de SSI, NAUI en IDD bieden de specialisatie wrakduiken aan voor de gevorderde hobbyduiker. Bekijk de duikscholen in Nederland.

Locaties voor het wrakduiken

Er zijn diverse wrakken in de Grevelingen en de Noordzee te vinden. Hierbij moet wel de kantekening worden geplaatst dat niet alle wrakken toegankelijk zijn. Sommige wrakken in de Grevelingen zijn enkel voor bezichtiging van buitenaf en de openingen zijn in deze gevallen met tralies dichtgelast. In de Noordzee is er nog een veel breder aanbod aan wrakken te vinden. De eeuwenlange traditie van de Noordzee als strijdtoneel en handelsroute hebben ervoor gezorgd dat er diverse wrakken op de bodem liggen. Er worden op de Noordzee diverse expedities naar verschillende wrakken georganiseerd en de specialisatie wrakduiken kan dan ook een ideale manier zijn om het duiken anders te beleven zonder al te ver te moeten reizen.

Naast de Nederlandse wateren zijn er ook in de rest van de wereld op bijna alle populaire duiklocaties wel wrakken te vinden. De cursus wrakduiken is dan ook een aanwinst voor zowel de duiker die zich beperkt tot Nederland, als de duiker die regelmatig ook in het buitenland duikt.

Neem eens kijkje op de website wrecksite.eu. Hier vind je onder meer de grootste database met wrakken ter wereld!