Watersokken, waterschoenen, duikschoenen en duiklaarzen

De voornaamste redenen om iets aan je voeten te doen tijdens het snorkelen of duiken zijn bescherming en het tegengaan van afkoeling. Je kunt daarbij kiezen uit watersokken, waterschoenen, duikschoenen of duiklaarzen. Afhankelijk van wat je plannen zijn, zal de keuze bepaald worden door de watertemperatuur, de ondergrond en het dragen van het type vinnen.

watersokken en waterschoenen
Watersokken (links) en waterschoenen (rechts)
Watersokken en waterschoenen

Voor recreatief snorkelen in warm water zijn watersokken of waterschoenen meestal afdoende. Watersokken verhogen vooral het comfort bij het dragen van vinnen. Door het dragen van watersokken voel je de knelling van de voetpocket van je vin veel minder en voorkom je blaren. Heb je snel last van koude voeten dan kan het dragen van watersokken ook uitkomst bieden. Daarnaast geven ze nog enige bescherming.

Cressi waterstokken
Cressi waterstokken

Overweeg je watersokken te kopen? Deze dunne watersokken van Cressi zijn gemaakt van lycra en zijn ideaal om te dragen in je vinnen, waterschoenen of duiklaarzen. Ze kosten 12,50 euro en zijn one-size fits all.

Waterschoenen, ook wel surfschoenen genoemd, zijn de laatste jaren steeds populairder geworden om te dragen op het strand. Ze geven vaak prima bescherming bij schelpen en een rotsachtige ondergrond. Dit komt met name door de zool, die weer in verschillende diktes verkrijgbaar is. Het gebruik van “normale” waterschoenen in combinatie met vinnen is trouwens niet aan te raden. Wil je goede schoenen om in je vinnen te gebruiken, dan kom je terecht bij de echte duikschoenen of duiklaarzen.

Hele fijne waterschoenen en strandschoenen, die je ook kunt gebruiken om te snorkelen, zijn de Aqua Sphere Beachwalkers XP. Ze zijn gemaakt van het duurzame neopreen en verkrijgbaar in diverse maten.  De Aqua Sphere Beachwalker XP is voorzien van een  gevulkaniseerde rubberen zool met antislip, een versterkte binnenzool en heeft stabiliserende hieldragers gemaakt van Nubuck. Bovendien zijn ze makkelijk aan- en uit te trekken.

Een goede budgetkeus zijn de waterschoenen van Subea (Decathlon). Of de Wave Rider van Waimea.

Klik hier voor het aanbod bij DiveInn

Duikschoenen en duiklaarzen

Duikschoenen en duiklaarzen zijn in principe ontworpen om te gebruiken met open hiel vinnen. Er zijn verschillende types verkrijgbaar, te onderscheiden in lengte (lage of hoge schoenen of laarzen), dikte van het materiaal (of mooier gezegd, de thermische eigenschappen) en instapper of met ritssluiting. Er zijn schoenen en laarzen met een flexibele en een stugge zool. De stevigheid en dikte van de zool is een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden bij de aanschaf. Ook een goede ondersteuning bij de hiel en enkel is belangrijk met al die zware kilo’s om je nek. De meeste duikschoenen worden gemaakt van een combinatie van neopreen rubber en nylon.

duikschoenen en duiklaarzen
duikschoenen (links) en duiklaarzen (rechts)

De lage (tot onder de enkel), flexibele en dunne modellen (tot 3 mm) worden gebruikt om te snorkelen en duiken in warme wateren (hoger dan 24 graden Celsius). De hogere (tot boven de enkel) dikkere laarzen (4 mm en dikker) worden gebruikt in kouder water. Als leidraad kan je deze temperaturen aanhouden in relatie tot de dikte (uiteraard weer afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren):

  • 1mm – 2mm – 24 graden Celsius en hoger
  • 3mm – 21 tot 27 graden Celsius;
  • 4mm-5mm – 16 tot 21 graden Celsius;
  • 6mm – 7mm – 10 tot 16 graden Celsius.

De hoge modellen zijn over het algemeen duurder dan de lagere modellen. Uiteraard kun je beide modellen dragen in combinatie met watersokken.

Tips:

  • Koop je schoenen in een duikwinkel (koop alleen online als je zeker bent van de maat).
  • neem je vinnen mee als je duikschoenen gaat passen.
  • de waterschoenen, duikschoenen en duiklaarzen dienen goed om je voet aan te sluiten. Geen open ruimten!
  • draag je duikpak over je duiklaarzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.