Duikvinnen, in de volksmond ook wel flippers of zwemvliezen genoemd, gebruik je om snel en soepel door het water te bewegen. Een duikvin bestaat uit een voetstuk en een blad. Het blad is over de lengte stevig en in de breedte flexibel. Aan de zijkanten van het blad zitten opstaande randen die naast de extra stevigheid er voor zorgen dat het water niet aan de zijkant van de vin afglijdt en er een betere voortstuwing plaatsvindt. De betere modellen hebben bovendien in de lengte van het blad rubberen strips of geulen (channels) waardoor de vinnen nog flexibeler worden. Een goede vin levert namelijk stuwkracht, zonder stug aan te voelen, want anders krijg je snel last van kramp.
Vinnen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn verschillen in materiaal, lengte, scharnierpunten, channels en natuurlijk open – en dichte hiel vinnen. Zo zijn er ook speciale snorkelvinnen en zwemvliezen. Deze vinnen zijn niet geschikt om mee te duiken. Deze vinnen zijn dan vaak te licht of te kort en leveren onvoldoende stuwing. De persoonlijke voorkeur en omstandigheden bepalen welke vin het beste is.
De lengte van een duikvin ligt gemiddeld tussen de 55cm en 75cm. Er zijn ook wel kortere vinnen, maar die worden vooral gebruikt om mee te nemen op reis (die nemen minder bagageruimte in). De grootte van de voetpocket bepaalt de maat van de vin. Er zit overigens geen verschil tussen de linker- en rechtervin. Je kunt ze dus aan beide voeten aan doen.
Het meest gebruikte materiaal voor een vin is rubber. Duurdere vinnen kunnen ook gemaakt zijn van glasvezel of carbon of een combinatie hiervan. Het voordeel van deze materialen is dat ze lichter zijn, maar toch hun stijfheid behouden. Voor de binnenzijde van de voetpocket wordt vaak een zachter materiaal gebruikt. Voor ongeveer 80 euro koop je trouwens al een goed paar rubberen duikvinnen. Meer professionele duikvinnen (en duurdere materialen) lopen op tot enkele honderden euro’s.
Open hiel vinnen
Open hiel vinnen hebben geen dichte voetpocket, maar zijn open aan de achterzijde en hebben een verstelbare band. Je stapt als het ware in je vin en de band houdt je voet op zijn plek. Er bestaan modellen met een kort voetbed en met een lang voetbed. De maten worden meestal weergegeven van XS (extra small) tot XL (extra large). Het is niet erg als je voet een beetje uitsteekt. Zolang de vin maar lekker zit.
Open hiel vinnen worden het meest gebruikt door duikers. Ze zijn geschikt om te gebruiken met duiklaarzen of duikschoenen en worden daarom ook gebruikt om te duiken (en snorkelen) in kouder water. Echter, er zijn tegenwoordig ook open hiel vinnen die lekker zitten met blote voeten en die kun je dus ook aantrekken in warm water. Bedenk alvorens je duikvinnen gaat kopen dus waar je ze voor wilt gaan gebruiken. Als je ze met duiklaarzen wilt gebruiken, neem die dan mee om te passen!
Vinbandjes
Een belangrijk onderdeel bij open vinnen zijn de bandjes. Je wilt dat je vin goed blijft zitten, maar je vin moet ook makkelijk uit te trekken zijn. De meest eenvoudige variant bestaat gewoon uit een rubber elastisch bandje die je achter je hiel doet. Sommige bandjes zijn verstelbaar met een gesp. Er zijn ook verschillende systemen op markt waarbij je met één klik uit je vin kunt stappen. Dan zijn er nog de zogenaamde spring straps waarbij de vin op zijn plaats wordt gehouden door middel van een veer. Tip: vraag of de bandjes ook los te bestellen zijn, aangezien die nog wel eens kapot willen gaan.
Dichte hiel vinnen
De dichte hiel vin is over het algemeen lichter en soepeler dan de open hiel vin. Bij gesloten hiel vinnen zijn de voeten geheel omsloten door een voetstuk. Gesloten hiel vinnen draag je me blote voeten of speciale (neopreen) sokken. Qua maat kan je gewoon je schoenmaat aanhouden (het is wel aan te raden om ook gesloten vinnen eerst te passen!).
Het makkelijkste om een gesloten vin aan te trekken door eerst de achterste rand naar beneden te buigen (binnenste buiten) en daarna je voet in de vin te schuiven. Vervolgens trek je de rand weer omhoog. De vinnen mogen niet knellen, want dat kan kramp veroorzaken tijdens het duiken of snorkelen. De vin moet ook goed blijven zitten als je staat en je hak omhoog tilt. Dit kan je eventueel ook doen terwijl je met je andere voet op het blad staat.
Alternatieven: splitvinnen en scharniervinnen
Er verschijnen regelmatig innovaties op het gebied van duikvinnen. Zo zijn er tegenwoordig splitvinnen, waarbij het blad uit twee delen bestaat. Hierdoor gaat het water gemakkelijker naar beneden en kost de vinslag minder kracht. Ook bestaan er vinnen met scharnierende bladen waarbij een scharnier punt in het blad is ingebouwd. Over het algemeen voegen dit soort innovaties weinig toe, maar sommigen zweren er bij. Persoonlijke voorkeur dus.
Bestaan er ook merken met voetpockets die iets breder zijn? Ik heb nogal brede voeten.
Alvast bedankt