Snorkelen is, als je je gezonde verstand gebruikt, in principe een redelijk veilige activiteit en onderwatersport. Je hebt er naast je zwemdiploma dan ook geen speciaal brevet of diploma voor nodig. Toch is er naast je zwemvaardigheid en lichamelijke conditie een aantal zaken waar je bij het veilig snorkelen rekening mee dient te houden en op kunt letten om je veiligheid te vergroten. Hieronder worden deze puntsgewijs besproken. Een snorkelcursus of snorkelopleiding kan je trouwens zeker helpen je prettiger en veiliger te voelen tijdens het snorkelen.
Veilig snorkelen: snorkel niet alleen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan altijd wat gebeuren. Dan is het fijn als iemand je kan helpen of alarm kan slaan. Ook duikers duiken nooit alleen. Samen snorkelen is dus niet alleen leuker, het is ook veiliger. Bij het snorkelen hoef je daarbij niet perse met zijn tweeën in het water te liggen. Als er toezicht is vanaf de kant of een boot is dat ook prima. Het is verstandig om kinderen die gaan snorkelen altijd onder toezicht van een volwassenen te houden.
Blijf dicht bij de oever, kust of boot.
Ongeoefende zwemmers en beginnende snorkelaars verkijken zich vaak, zeker in de zee, op hun eigen zwem- en snorkelcapaciteiten en uithoudingsvermogen. Het risico van uitputting ligt op de loer. Zorg ervoor dat je dicht genoeg bij de oever, kust of boot blijft…. Je moet namelijk ook weer veilig terug komen! Beginnende snorkelaars in het buitenwater kunnen beter eerst in ondiep water in een rustige inham of baai gaan snorkelen.
Weet waar je snorkelt
Wanneer je in open water snorkelt zorg er dan voor dat je van tevoren informatie inwint over het weerbericht, de watertemperatuur, de mogelijke stromingen, het getij, de ondergrond, plekken waar je het beste in- en uit het water kan gaan. Zeker wanneer je voor het eerst op die plek snorkelt! Vermijd plekken met een sterke stroming, hoge golven (hoger dan 0,75m) en een heftige branding. Vermijd ook plekken waar zich veel scherpe puntige rotsen zijn. Ga ook niet snorkelen in grotten of holen of andere plekken waar je eventueel vast kan komen te zitten (visnetten…) . Wees je bewust van je omgeving. Je kunt je snorkeluitrusting hier trouwens ook enigszins op aanpassen. Het dragen van handschoenen, waterschoenen of een wetsuit zorgen ervoor dat je je minder snel bezeert en beschermen ook tegen afkoeling en verbranding.
Ga ook niet snorkelen in water waar gevaren wordt. Denk aan boten en jetski’s, maar ook aan (wind/golf/kite) surfers. Ze zien je amper, zeker als je ook af en toe duiken maakt. Het gebruik maken van boei (die je aan je arm of wetsuit bevestigd) kan je zichtbaarheid tijdens het snorkelen verhogen. Bij Decathlon koop je al een goede boei voor circa 10 euro.
Veilig snorkelen begint dus met een goede voorbereiding!
Geniet van het onderwaterleven, maar…
Raak het niet aan! Je hebt niet voor niks een duikbril op. Daar kijk je dus mee! Raak geen dieren of planten aan. Let hierbij ook zeker op de bodem waar je staat (zee-egels en koralen!) De meeste onderwaterdieren zullen trouwens ook zelf het contact vermijden. Ga ook geen vissen of andere waterdieren opjagen. In water waar echt gevaarlijke dieren voorkomen kun je beter niet of alleen onder begeleiding gaan snorkelen. Denk daarbij niet alleen aan haaien, maar ook aan kwallen en slangen e.d.
Spaar energie en rust uit
Zorg dat je uitgerust aan het snorkelen begint. Zwemmen en snorkelen kost namelijk een hoop energie (zeker als tussendoor onderwater duikt). Snorkelen in koud water kost ook meer energie en je koelt sneller af. Het dragen van een snorkelvest of gordel kan comfortabel zijn om langer te kunnen snorkelen. Voor kinderen is het dragen van een snorkel- of zwemvest in open water aan te bevelen. Het dragen van vinnen zorgt er ook voor dat je sneller en makkelijker grotere afstanden kunt afleggen. Raak je vermoeid, ga dan even op je rug liggen. Gaat het niet meer, ga dan terug naar de kant of de boot! Kom je in een stroming terecht. Ga dan niet tegen de stroom in zwemmen, maar laat je meevoeren en probeer zijdelings weg te zwemmen en dan weer terug.
Draag een zwemshirt of een shorty
Het mag bekend zijn dat je in het water snel verbrand. Bij het snorkelen heb je het ook niet zo snel in de gaten, omdat je continu wordt afgeleid. Maar je wilt niet als de kreeft uit het water komen die je net hebt gezien…. Draag dus een zwemshirt (rashguard) of een shorty als je gaat snorkelen! Ook als het bewolkt is kan je verbranden! Dit hangt namelijk af van de zonnekracht (de hoeveelheid UV-straling). Smeer eventueel de onbedekte lichaamsdelen in met milieuvriendelijke zonnebrandcrème.
EN GEBRUIK ALTIJD JE GEZONDE VERSTAND!!
Kan ik op mijn leeftijd [ geboren 1944] nog beginnen met snorkelen ?
Niet in bezit van zwemdiploma maar kan wel zwemmen.
Leeftijd lijkt me geen probleem voor recreatief snorkelen. Zolang je je eigen limieten kent en en in rustige wateren snorkelt (weinig stroming/golfslag).
Zelf zou ik zo weinig als mogelijk zonnebrand gebruiken tijdens het snorkelen. De zonnebrand spoelt toch geleidelijk Van je af in het water en komt allemaal in het milieu terecht. Als er veel mensen dit doen sterven koralen af en blijven vissen weg. Een UV bestendig shirt of een shorty is wat mij betreft een betere oplossing voor het milieu en beschermt je ook meteen.
Beste Linda, je hebt helemaal gelijk; De meeste zonnebrandcrèmes zijn slecht voor het milieu! We hebben de pagina is aangepast. Dank voor de tip
Ben in het bezit van een duikers brevet en ben 81 jaar. Ging vroeger altijd ver zwemmen in zee of meren op reis. Nu snorkel ik meer op reis en vraag gezien mijn ouderdom of het niet beter is dat ik een zwemvest of reddingsvest zou gebruiken moest je plots onwel worden en de kans bestaat dat je verdrinkt. Wat zou u mij aanraden, graag uw mening.
Beste Roger, wat leuk dat u nog zo actief snorkelt! Het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest is het drijfvermogen. Zwemvesten hebben een drijfvermogen van 50 Newton en reddingsvesten hebben een drijfvermogen hebben van 100 Newton of meer. Afhankelijk van waar u gaat snorkelen (ruige zee, stroming etc) en uw fysieke gesteldheid zou ik zeker een licht reddingsvest aanbevelen.