Specialisaties duiken

Naast het behalen van je reguliere duikbrevet(ten) zijn er bepaalde vaardigheden of onderdelen binnen de duiksport waar je je verder in kunt verdiepen. Denk maar eens aan wrakduiken,  ijsduiken of onderwaterfotografie. Deze specialisaties (Engels: specialties) worden vaak naast de reguliere duikopleiding aangeboden. Na het succesvol afronden van de specialisatie krijg je een speciaal brevet of certificaat.  De ene specialisatie is relatief makkelijker dan de andere. Daarom is het instapniveau en de intensiteit van de cursus per specialisatie verschillend.

specialisaties duiken
Specialisaties kunnen je duikervaring en plezier vergroten
Wat zijn de aanbieders en welke specialisaties bieden zij aan

Alle bekende duikorganisaties bieden specialiteiten aan. Na het behalen van je open water  duikbrevet (NOB 1 ster) kun je bij een NOB duikschool al de volgende specialisaties volgen:

  • Droogpakduiken
  • Digitale onderwaterfotografie
  • Redden
  • Volgelaatsmasker introductie
  • Nitrox duiken basis
  • Onderwaterbiologie

Bij de andere duikorganisaties heb je een nog uitgebreider aanbod. Naast de bovenstaande  specialiteiten bieden zij bijvoorbeeld ook nachtduiken en bootduiken aan.

De mogelijkheid om specialisaties te volgen wordt groter naarmate je verder in het opleidingstraject bent. Na het behalen van je “advanced open water” brevet (NOB 2 ster) kun je bijvoorbeeld de specialisatie wrakduiken of ijsduiken volgen.

Er zitten verschillen in het opleidingstraject tussen de verschillende duikorganisaties en zo ook in de aangeboden duikspecialisaties. Qua inhoud en qua minimale vereisten. Laat je vooraf dus goed informeren als je een specifieke specialisatie wilt gaan volgen. Kijk voor meer informatie ook eens op de onderstaande webpagina’s over de specialiteiten en specialty programma’s per duikorganisatie:

Specialisaties kiezen?

Met de aangeboden specialisaties kun je meerdere kanten op. Desondanks, is het verstandig om enkele zaken in het achterhoofd te houden met betrekking tot de specialisaties die je wilt volgen. Ten eerste is daar het materiaal. Duiken is zeker geen goedkope hobby en ook specialisaties kosten geld. Een voorbeeld hiervan zijn het duiken met een volgelaatsmasker of een droogpak. Wilt u vaker op deze manier duiken en wellicht een volgelaatsmasker of een droogpak aanschaffen dan ben je al gauw enkele honderden euro’s extra kwijt (natuurlijk is huren altijd een optie).

Het tweede criterium voor het kiezen is de locatie waar je wilt gaan duiken. Het is natuurlijk ontzettend leuk om een specialisatie grotduiken te volgen, maar als je vooral in  de Nederlandse wateren duikt, dan zal je in de praktijk weinig aan deze specialisatie hebben. Bedenk dus vooraf goed wat je onderwater wilt zien en wilt beleven en waar je in de toekomst vooral wilt duiken. Op deze manier kun je specialisaties kiezen die beter aansluiten bij jouw wensen.

Lees meer over verschillende duikspecialisaties