Snorkelvinnen en Zwemvliezen

Snorkelvinnen en zwemvliezen (ook wel flippers genoemd) zijn speciale vinnen gemaakt om mee te snorkelen en te zwemmen. Je hoeft overigens niet per se met vinnen te snorkelen (of te zwemmen), maar het maakt het wel makkelijker als je eenmaal de juiste techniek onder de knie hebt. Met vinnen aan je voeten ga je sneller en kun je langere afstanden afleggen zonder moe te worden. Ook vergroten ze je stabiliteit aan het wateroppervlak.

Voorbeelden van snorkelvinnen en zwemvliezen
Snorkelvinnen en zwemvliezen zijn korter dan reguliere duikvinnen

Vergeleken met duikvinnen zijn snorkelvinnen en zwemvliezen over het algemeen smaller, korter, soepeler en lichter. Dit komt omdat ze minder stuwingskracht hoeven te leveren dan duikvinnen. Je blijft immers met name aan de oppervlakte om te snorkelen en je bent een stuk lichter zonder al het duikmateriaal.

Lees ook het artikel over de beste flippers om mee te snorkelen.

Verschillende typen snorkelvinnen en zwemvliezen

Doordat snorkelvinnen korter zijn kan je makkelijker bewegen in het water. Een bijkomend voordeel is dat er minder risico is dat je de koralen en planten beschadigd. Een snorkelvin is ongeveer 40 tot 65 centimeter lang. De korte varianten zijn ideaal om mee te nemen op vakantie! Maak je veel hoekduiken en snorkel je in water met veel stroming, ga dan voor een langere vin. Krijg je snel last van kramp doordat je spieren moe worden, ga dan juist voor een kortere of minder stijve vin.

Net als bij duikvinnen zijn er bij snorkelvinnen en zwemvliezen open- en gesloten hiel varianten. Bij gesloten hiel snorkelvinnen zijn de voeten geheel omsloten door een voetpocket. In principe komt de schoenmaat overeen met de maat van de voetpocket. Ze mogen best strak zitten, maar mogen niet knellen! Open hiel snorkelvinnen zijn open aan de achterkant en hebben een bandje om de hiel om de voet in de vin te houden.

open en dichte snorkelvin
Net als bij duikvinnen zijn er open en dichte snorkelvinnen

Welke fijner of beter zijn is echt een persoonlijke voorkeur. Voor kinderen is een open hiel een voordelige keus, omdat ze een paar maten mee kunnen groeien. Een ander voordeel van open hiel vinnen is dat je ze makkelijk over dunne waterschoenen of duiklaarsjes kunt aandoen. Zo kun je bij een rotsachtige entree makkelijk naar het water toelopen en daar je vinnen aandoen. Houd bij het passen van je snorkelvinnen en zwemvliezen altijd rekening mee of je ze wilt dragen met watersokken, waterschoenen of duiklaarsjes.