Snorkeltechnieken

Bij het snorkelen is het uiteraard in eerste instantie van belang dat je redelijk goed kunt zwemmen. Het is vooral handig als je je heel stil door het water voort kunt bewegen en goed met je gezicht in het water stil aan het oppervlak kunt blijven drijven. Zo is het namelijk mogelijk om dichtbij mooie vissen te komen zonder ze met je wilde bewegingen weg te jagen. Naast de juiste zwemvaardigheden is er een aantal snorkeltechnieken dat je goed onder de knie moet krijgen. Deze snorkeltechnieken zullen bij een snorkelcursus of snorkelopleiding ook aan bod komen.

snorkelen in de zeeBasis snorkeltechnieken
Opzetten duikbril en snorkel

Voordat je kunt gaan snorkelen moet je weten hoe je een duikbril opzet en je snorkel plaatst. Druk allereerst de duikbril op je ogen en zorg dat hij goed om je neus aansluit . Er moet een gering zuigend effect ontstaan. Je duikbril moet als het ware even op je gezicht blijven zitten. Trek nu de hoofdriem over je hoofd en stel hem in met de verstelbare riemhouders aan de zijkant. De riem zit hoog op de achterkant van je hoofd en mag niet op je oren rusten.

De duikbril mag niet knellen en moet comfortabel zitten. Heb je rode striemen als je het masker gedragen hebt, dan zat hij te strak. Een te strak geplaatste duikbril is juist vaak de oorzaak dat er water in komt! Indien je een duikbril hebt met een snorkelbevestiging (clip aan de zijkant van de riem) dan bevestig je daar je snorkel aan. Doe als laatste het mondstuk van de snorkel in je mond. Plaats het mondstuk achter je lippen en voor je tanden (ga er niet op bijten…).

Oefen het opzetten van je duikbril en plaatsen van de snorkel eerst op het droge en daarna in ondiep water, waarbij je voorover buigt met je gezicht in het water. Ga vervolgens steeds wat dieper het water. Op den duur weet je waar je op moet letten en zal het opzetten van je duikbril en snorkel steeds sneller gaan. Lees ook eens het artikel over het passen en kopen van een duikbril.

Ademhaling

Bij het ademhalen gaat het er vooral om dat je rustig en diep adem haalt. Bij een eerste keer snorkelen kan het ademen even wennen zijn omdat de lucht van ver moet komen en je door je mond moet ademen. De buffer die zich in de vorm van de snorkel tussen je mond en de lucht bevindt moet overbrugd worden. Dit kan alleen door je rust te bewaren en niet snel te gaan ademhalen. Oefen het ademhalen door een snorkel ook eerst op het droge.

Leegblazen snorkel

Het water dat tijdens het snorkelen in de snorkel loopt kan gemakkelijk weer verwijderd worden. Dit wordt ook wel het klaren van je snorkel genoemd. Dit kan op twee manieren. De eerste manier doe je door krachtig door de mond uit te ademen terwijl de snorkel zich boven water bevindt.  Bij de tweede manier kijk je onder water naar het wateroppervlak en blaas je rustig wat lucht door je snorkel. Beide manieren worden in de onderstaande video gedemonstreerd.

Leegmaken duikbril

De duikbril kan tijdens het snorkelen ontdaan worden van het water dat naar binnen is gelopen. Boven water doe je dit door de bril een stukje van het gezicht af te trekken zodat het water eruit kan lopen. Om je duikbril onder water te legen druk je je masker aan de bovenkant tegen je gezicht aan terwijl je door je neus uitademt. Je beweegt daarbij je gezicht schuin naar boven toe. Van zowel de snorkel als de duikbril bestaan uitvoeringen met een ventiel die het klaren vergemakkelijkt. In de onderstaande video zie je hoe je je duikbril leegt tijdens het snorkelen en duiken.

Klaren duikbril

Het “klaren” van de duikbril en het “legen” ervan worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn twee totaal verschillende vaardigheden. Het legen van de duikbril is het verwijderen van binnengedrongen water in de bril (zie hierboven). Het “klaren” van de bril is, net als het “klaren” van de oren een (simpele) handeling om onder water de druk op te heffen op respectievelijk het brillenglas of het trommelvlies. Bij een duik wordt de duikbril samen gedrukt door het gewicht van het water. Hoe dieper je duikt des te groter wordt de druk op het brillenglas. Dat is zeer onaangenaam en kan ongedaan worden gemaakt door een “snufje” lucht via de neus in de bril te blazen. Daarmee is de bril “geklaard” omdat de lucht in de longen van de duiker altijd wordt samengeperst tot de waterdruk van de bereikte diepte.

Snorkelen met vinnen

Als je vaker of langer gaat snorkelen is het aan te raden gebruik te maken van vinnen (ook wel zwemvliezen of flippers genoemd). Doordat je hiermee met één beweging veel water kunt verplaatsen glijd je als ware door het water.  Dit vergt wel enige oefening. Je armen houdt je langs het lichaam of langs je oren gestrekt. Je gebruikt dus in principe niet je armen als je aan het snorkelen bent. De beenslag die de meeste snorkelaars met vinnen het prettigst vinden is dezelfde beenslag die je maakt als bij  de borstcrawl, alleen dan iets langzamer.  De meeste kracht en vaart wordt daarbij geleverd door de neerwaartse beweging. Gebruik je hele been vanuit de heup en niet alleen je onderbeen door je knie te buigen. Houd je knie daarbij licht gebogen. De vinnen mogen niet boven het water komen.

Te water gaan

Beginnende snorkelaars kunnen het beste te water gaan door zich rustig in het water te laten zakken vanaf de kant of een trappetje. Ga daarbij eerst aan de kant zitten en draai je dan rustig om. Je eindigt dus met je neus naar de kant.  Je kunt ook het water in gaan vanaf de kust. Zoek naar een goede plek en als je je vinnen al aan hebt loop je achterwaarts. Je kunt je vinnen ook aantrekken als je in rustig en ondiep water staat.


Leestip: In het boek Snorkelduiken van Jo van Schalen worden veel snorkeltechnieken en -oefeningen uitgelegd!

Snorkeltechnieken voor gevorderden
Te water gaan

Er zijn verschillende technieken om met je snorkeluitrusting te water te gaan. De makkelijkste zijn hierboven al besproken. Hieronder volgen twee technieken die wat meer oefening vereisen.

Schredesprong
Je staat aan de kant,  vlonder of aan de rond van een boot. Met één hand houd je de duikbril en de snorkel vast. De andere arm strek je naar voren. Nu stap je met een kleine stap in het water met één been gestrekt naar voren en één been gestrekt naar achteren. Je kijkt hierbij recht vooruit. Wanneer je vinnen het water raken dan maak je een schaarbeweging met je benen (in een voor- en achterwaartse richting). Het is bij deze sprong  de bedoeling dat je hoofd niet onder water verdwijnt.

Achterwaartse rol
Bij de achterwaartse rol maak je je zo klein mogelijk aan de waterkant. Je zit dus op je hurken en je buigt naar je knieën toe. Met één hand houd je de duikbril en de snorkel vast. De andere arm leg je op je bovenbenen. Je kijkt goed om je heen of het water vrij is! Je gaat zo dicht mogelijk bij de kant zitten. Dan rol je als het ware naar achteren. Je blijft daarbij in de gebogen kleine houding totdat je helemaal in het water ligt. Je maakt geen 360 graden draai. Je begint en eindig met je hoofd boven. Tot slot controleer je of je duikbril nog goed zit en blaas je eventueel binnengekomen water uit.

Hoekduiken

Over het algemeen blijf je bij het snorkelen aan het wateroppervlak, met je snorkel boven water. Echter, om ook de dieper gelegen wonderen van de onderwaterwereld te kunnen aanschouwen is het handig om een hoekduik te kunnen maken.  Dit wordt ook wel bodemsteken genoemd. Dit doe je door tijdens het zwemmen een loodrechte hoek te maken met je bovenlichaam.  Dan strek je je benen zodat ze recht uit het water te laten steken.  Vervolgens maak je met je armen zwembewegingen naar beneden. Pas als je helemaal onderwater bent begin je ook je benen weer te gebruiken.

In de onderstaande video zie je prachtig hoe je een hoekduik uitvoert.

Een andere manier om verder onder het wateroppervlak te geraken is een opstaande duik waarbij je met je voeten eerst duikt. Dit doe je door een  voor- en achterwaartse beweging te maken met je vinnen en  je lichaam daarbij iets uit het water te tillen. Vervolgens zwaai je je armen omhoog  en strek je je benen.Dan laat je je onder water zakken.

Door te leren zo snel mogelijk op diepte te komen kun je zoveel mogelijk zien met één ademteug. Let er wel op dat je je oren klaart als je diep in het water duikt. Het klaren van je oren kun je doen door eenvoudig te slikken of door zachtjes lucht uit je neus te blazen terwijl je je neus dicht knijpt (je mond is dan uiteraard ook dicht).

Reddingstechnieken

Het kan handig zijn als je iemand in nood veilig uit het water kan halen. Tijdens een gevorderde snorkelopleiding zullen ook reddingstechnieken, zoals je die misschien kent van het reddingszwemmen, aan bod komen. De meest gebruikte technieken zijn de kopgreep, de schoudergreep, de duwgreep en de sleepgreep.

Gebarentaal Snorkelen

Hoewel je tijdens het snorkelen natuurlijk aan het wateroppervlak kan praten door je snorkel uit je mond te halen, is dit op den duur toch vervelend. Zeker als je even snel wat wilt zeggen. Het leren van gebarentaal om te communiceren onder water kan dus handig zijn. Daarnaast is het ook wenselijk om bepaalde signalen te leren die ook op grotere afstand te begrijpen zijn, zoals “ik ben OK” of “ik heb hulp nodig”. De gebaren (afkomstig van de duiksport) zijn internationaal en zijn dus overal toe te passen. In deze (Engelstalige) video zie je de meest toegepaste gebaren bij het snorkelen.

11 reacties op “Snorkeltechnieken

  1. Ik snorkel graag en regelmatig (Rode Zee) en beheers de hoekduik. Ik slaag er jammer genoeg niet in om echt diep te gaan en langer onder water te blijven zoals ik andere snorkelaars zie doen, mijn lichaam gaat als het ware weer spontaan terug naar het wateroppervlak. Ik vermoed dat het misschien komt doordat ik te veel of te weinig lucht neem? Of heeft het te maken met mijn lichaamsbouw? (64 jaar en niet dik, maar ook niet echt mager). Met angst heeft het alleszins niet te maken.
    Welke zijn de kneepjes om langer onder water te blijven?

    1. Zorg eerst en vooral dat je je techniek beheerst.
      Probeer niet om je longen helemaal vol te zuigen, gewoon inademen is voldoende. Minder volle longen geven minder opwaartse kracht.
      Probeer ook de techniek van de hoekduik goed te beheersen, dan “glij” je zònder één vinslag zo al naar 4 meter!
      Boven water: neem rust! Rustig in- en uitademen, niet tè diep. Gooi, vóór je naar beneden gaat, wat water in je gezicht: een reflex van je lichaam brengt dan je hartslag en je metabolisme naar beneden.
      Kijk op Youtub hoe de hoekduik gemaakt moet worden, en oefen dat thuis in het zwembad.
      Het is ook geen probleem om een gordel met een kilo lood om te doen: het zoute water heeft ruim voldoende opwaartse kracht om voldoende drijfvermogen te houden.

    2. Probeer eens een loodgordel met wat lood. Begin met 2 kg en als dat lekker gaat, probeer dan eens 3 kg enz. Dunne duikhandschoenen kan je gebruiken om je onder water vast te houden aan een rots. Dan kan je heel ontspannen langer op diepte blijven en intussen heel goed om je heel kijken. Wees niet verbaasd als je dit al heel snel op een meter of 6-7 kunt.

    3. Als je op een veilige en verantwoorde manier langer en dieper onder water wilt zijn dan is mijn advies om een freedive opleiding te volgen.

      Danny Martherus

    4. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden:
      1. Doe een loodgordel om met een beetje lood (meestal is één a twee kilo al voldoende)
      2. Neem een minder grote hap lucht, met de volgezogen longen heb je veel meer drijfvermogen.

      De eerste optie maakt dat het zwemmen zwaarder gaat en kost dus iets meer energie als je boven water bent, de tweede optie vergt wat meer oefening maar als je ontspannen kunt zwemmen dan kan je dat best lang volhouden.

      Een combinatie van beide technieken is natuurlijk ook mogelijk.

    5. Wij hebben in de rode zee gedoken met perslucht en ik moest toen ook veel lood gebruiken. De rode zee is betrekkelijk zout, dus heb je veel opwaartse druk werd mij verteld.

  2. – Oefenen, oefenen, oefenen
    – Gebruik goede vinnen
    – Niet te diep inademen
    – Goede hoekduik / afzet
    – Blaas je adem in kleine stapjes uit onder water
    – Ontspan en geniet
    – Volg een cursus freediving of snorkelduiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.