Snorkelset

Snorkelmateriaal is er in allerlei vormen en maten. Een snorkelset bestaat in eerste instantie uit een aparte snorkel en een duikbril. Er bestaan tegenwoordig ook snorkelmaskers waarbij de snorkel en duikbril geïntegreerd zijn.  Voor het recreatief snorkelen, in een zwembad of dichtbij de kust en in rustig water, is dit voldoende. Voor het serieuzere werk is het echter aan te raden om  vinnen (in de volksmond ook wel flippers genoemd) te kopen en eventueel een wetsuit aan toe te voegen. Ook het dragen van watersokken, schoenen of handschoenen kunnen je snorkelplezier verhogen.

Lees tevens het artikel over het kopen van een snorkelset!

De Snorkel

Het belangrijkste bij het kopen van een snorkel is dat deze comfortabel zit. Hier kan per persoon nog wel wat verschil in zitten, maar door de ruime keuze aan snorkels is voor een ieder een goede te vinden. Tegenwoordig hebben de meeste snorkels siliconen mondstukken en buizen. Deze zijn zacht en flexibel, waardoor veel mensen hier de voorkeur aan geven.  Een goede snorkel heb je voor ongeveer 10 a 15 euro. De duurder modellen gaan tot ongeveer 50 euro en bieden meer opties en eventueel comfort.

De lengte en dikte van de snorkel zijn ook belangrijke kenmerken om in overweging te nemen bij de keuze. Met een de korte snorkel loopt er gemakkelijk water naar binnen terwijl een te dunne snorkel veel ademweerstand geeft. Als een snorkel te lang of te dik is loop je het risico dat uitgeademde lucht geen tijd heeft de snorkel te verlaten voordat je opnieuw inademt, waardoor je zuurstofarme lucht binnen krijgt. Voor kinderen zijn er dan ook speciale kleinere snorkels en met een kleiner mondstuk. Over het algemeen is een de lengte van de snorkel tussen de 35 en 45 centimeter. De binnendiameter ligt ergens tussen de 1,9 en 2,5 centimeter.

Tegenwoordig bestaan er veel modellen met een zogenaamde splash-cap (aan de bovenkant van de snorkel), die voorkomt dat er water de snorkel in loopt, en met een (waterloos) ventiel (aan de onderkant), waarmee je water makkelijk kunt uitblazen als er toch onverhoopt wat water in de snorkel binnenkomt.

Lees meer over de snorkel en de verschillende onderdelen.

snorkelset
Een snorkelset bestaat uit minimaal een duikbril en een snorkel.
De Duikbril

Uiteraard kan je met een simpele zwembril snorkelen. Toch is het aan te raden om een duikbril te kopen die ook de neus omvat. Ook als je van plan bent (hoek)duiken te maken of lang onder water te blijven, dan is een professionelere duikbril (ook wel duikmasker genoemd) gewoon veel prettiger om mee te snorkelen.

Bij het kiezen van een duikbril is in eerste instantie een breed gezichtsveld een belangrijke factor.  Uiteraard moet de duikbril ook goed op het gezicht aansluiten waardoor het water buiten wordt gehouden. Dit kan door een duikbril te kiezen met een afsluitrand (gelaatstuk) van zachte siliconen. Daarnaast is het van belang dat de bril genoeg ruimte biedt voor de neus en deze geheel omsluit.  Het elastiek waarmee de duikbril op zijn plaats wordt gehouden moet comfortabel zitten (niet knellen). Het  duikbrilglas  moet  van  veiligheidsglas (tempered) zijn en splintervrij.  Draag je een bril, dan kun je overwegen om het  glas  op  sterkte  te  laten  slijpen. Een goedkopere oplossing is het dragen van eendags-contactlenzen.

Lees meer over de opbouw en materiaal van de duikbril.

Om tijdens het snorkelen (en duiken) condensvorming in je duikbril te voorkomen kun je een aantal dingen doen, zoals de glazen na aankoop insmeren met tandpasta (even laten inwerken) en vervolgens afspoelen of de bril 24 uur lang in een sopje leggen. Ook is er in duikwinkels speciale anti-dampspray (antifog) te koop om te gebruiken voordat je gaat snorkelen of duiken. Tijdens het snorkelen en duiken werkt wat spuug uitsmeren over de glazen ook prima om het beslaan van je duikbril te voorkomen.

Een antifogmiddel die goed uit tests en reviews komt is “Sea Drops” van Gear Aid. Een andere goede keuze is de antifog van Cressi.

Snorkelvinnen

Snorkelvinnen of zwemvliezen zijn niet noodzakelijk, maar wel erg prettig, vooral als je tijdens het snorkelen wat afstanden af wilt leggen. Met vinnen kun je zonder al te veel energie te gebruiken snel door het water bewegen. Ook in water waar stroming staat is het aan te raden gebruik te maken van vinnen zodat je, mocht je in de stroming terecht komen, wat extra kracht in kunt zetten om hier weer uit te komen. Over het algemeen zijn soepele en comfortabele vinnen toereikend om je tijdens het snorkelen te kunnen verplaatsen.  Lees hier meer over verschillende type snorkelvinnen en zwemvliezen.

Wil je echter met een hoekduik een aantal meter onder het oppervlak duiken, dan zijn wat stevigere en krachtigere vinnen aan te raden. Als alternatief voor de recreatieve snorkelaar die geen gebruik wil maken van vinnen, maar in ondiep water wel wil kunnen staan en afzetten zijn er in de duikwinkels ook diverse soorten waterschoenen te verkrijgen. Waterschoenen geven ook bescherming tegen scherpe voorwerpen op de bodem.

Snorkelen met een wetsuit of shorty.
Snorkelen met een wetsuit of shorty.
Snorkelvest, Rashguard of Wetsuit

Er zijn speciaal om te snorkelen zogenaamde snorkelvesten te koop. Een soort kruising tussen een reddingsvest en een zwemvest. Het voordeel van dit soort vesten is dat je er lucht in kunt blazen en zo in alle rust kunt snorkelen zonder snel moe te worden. Er zijn  verschillende soorten snorkelvesten, eenvoudige die je over je hoofd aantrekt en vesten die meer om een jas lijken en die ook wat warmte vasthouden. Vesten met zakken en vesten met fluitjes. Een snorkelvest is zeker voor kinderen aan te raden. Lees meer over het snorkelvest.

Populair bij veel snorkelaars zijn ook de rashguards of wetsuits.  Het is vooral raadzaam om een rashguard of een wetsuit aan te trekken als je in koud water gaat snorkelen en/of lang in het water wilt blijven. Naast kou beschermt een een rashguard of wetsuit je tegen (schaaf)wondjes en zorgt het voor extra drijfvermogen. Lees meer over het kopen van een rashguard.

Er bestaan varianten met zowel lange als korte mouwen en pijpen. Een rashguard (een soort zwemshirt), is vaak gemaakt van lycra en nylon, beschermt minder goed tegen de kou dan een wetsuit.  Het belangrijkste is echter dat ze je ook beschermen tegen de zon (UV-straling). Je kunt eventueel ook een rashguard dragen onder een wetsuit. Uiteraard kan je ook een snorkelvest dragen over je wetsuit.

Schoenen, sokken en handschoenen

Wil je zonder vinnen snorkelen dan kan het raadzaam zijn om toch iets van schoeisel te dragen. Kijk daarvoor eens op deze pagina. Ook het dragen van watersokken of handschoenen kan het comfort tijdens het snorkelen vergroten. Je blijft langer warm en ze beschermen je tegen rotsen en onderwaterleven (niet aanraken!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.