Snorkelen in Bretagne

Het Franse schiereiland Bretagne ligt op circa 10 uur rijden vanaf Utrecht. Bretagne heeft samen met de omliggende eilanden ongeveer 2500 kilometer aan kustlijn. Het noorden grenst aan het Kanaal en het zuiden aan de Atlantische Oceaan. Bretagne beschikt over veel meer dan 350 stranden en baaitjes en er zijn er meer dan 50 duikcentra te vinden. Je kunt prima duiken in Bretagne, maar kun je ook goed snorkelen in Bretagne?

Zin om te snorkelen in Bretagne? Huur een accommodatie via Booking.com.

Ruige kust snorkelen in Bretagne
De ruige kust maakt snorkelen in Bretagne lastig
Snorkelcondities Bretagne

De snorkelcondities zijn natuurlijk niet zo ideaal als aan de Côte d’Azur of in Corsica. Een enorm getijdenverschil, de temperatuur en op sommige plekken hoge golven en een sterke stroming zorgen hiervoor. De kustlijn in het noorden en het westen is met rotsen en kliffen ruig. Er zijn wel wat baaitjes die voor beschutting zorgen. De zuidkust is rustiger en heeft een aantal lange zandstranden.

Qua ondergrond vind je zand, zeegras en zeewier, met her en daar wat rots en kiezelstukken. Het onderwaterleven in Bretagne is zeker de moeite waard. Op een goede dag kun je onder andere zee-anemonen, zeesterren, zee-egels, zeekomkommers, sint-jakobsschelpen, sponzen, zeeslakken, inktvissen, kreeften, baarzen, grondels en kreeften tegenkomen. Bij goed weer is het zicht soms wel 6 meter.

Bretagne heeft een mild zeeklimaat en is qua weer goed te vergelijken met het Nederlandse weer, al zijn de winters wat zachter. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden is ongeveer 20 graden Celsius. De watertemperatuur varieert van 15 tot 19 graden Celsius. Als je langer dan een half gaat snorkelen dan is het aan te raden om altijd met een wetsuit te snorkelen.

De beste periode om te snorkelen in Bretagne is van juni tot en met september.

Snorkelplekken Bretagne

Op een goede dag kun je in Bretagne langs de rotskust prima snorkelen. Echter, de beste ervaring krijg je wanneer je meegaat op een (georganiseerde) boottrip en de eilandjes langs de kust bezoekt, zoals Île de Groix, Ouessant, Île-Molène en l’archipel les Glenan . Deze snorkelexcursies worden vanuit verschillende kustplaatjes aangeboden, zoals Camaret-sur-Mere, Lanvéoc, Diben (Baai van Morlaix) en Larmor-Plage en kosten circa 30 euro per persoon. Tip, snorkelen wordt in Frankrijk ook wel randonnée palmée genoemd.

Snorkelen in Bretagne bij de Glénan-archipel
Snorkelen in Bretagne bij de Glénan-archipel

Vanaf de kust:

  • Stranden bij Brignogan
  • Strand bij Lanveoc (bij de pier)
  • Cap Raguénez
  • Stranden ten zuiden van Névez

Ken je zelf een goede snorkelplek die je vanaf het strand kunt bereiken? Laat dan hieronder zeker even een reactie achter. Ook als je een goede ervaring hebt met een excursie naar een eilandje dan horen wij dat graag.

Neem ook eens kijkje op de officiële toeristische website van Bretagne (Engels en Frans).

Eén reactie op “Snorkelen in Bretagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.