Snorkelen

Snorkelen is een leuke en erg toegankelijke manier om de onderwaterwereld te verkennen. Bij het snorkelen drijf je met je gezicht naar beneden in het water. Hierbij ben je uitgerust met een duikbril en een snorkel. Voor de echte beginners..… een snorkel is een J-vormig buisje met een mondstuk. Met de snorkel kan je je hoofd onder het wateroppervlakte houden tijdens het zwemmen. De duikbril zorgt er voor dat je ook alles nog eens goed kunt zien .

Afhankelijk van de temperatuur van het water kan nog een wetsuit aan de uitrusting worden toegevoegd. Een wetsuit zorgt er namelijk voor dat je niet snel afkoelt in het water. Een rashguard of shorty (een wetsuit met korte mouwen en pijpen) is voor de meeste snorkelaars voldoende. Ook is het dragen van flippers (zwemvliezen) een optie, vooral wenselijk als je je tijdens het snorkelen gemakkelijk en snel wilt kunnen voortbewegen. Op deze pagina lees je meer over de snorkeluitrusting.

In principe steekt de snorkel tijdens het zwemmen boven het wateroppervlak uit, maar het is ook mogelijk om voor korte periodes dieper onder het oppervlak te duiken. Zie hiervoor ook de pagina over snorkeltechnieken.

snorkelen met wetsuitVoor velen is het snorkelen vooral een bezigheid voor tijdens de vakantie. Vanaf het strand een aantal meter de zee in lopen en daar met behulp van een duikbril en een snorkel het leven onder water bekijken is hoe veel mensen kennismaken met het snorkelen. Er zijn overal ter wereld mooie snorkelplekken. Uiteraard is het ook mogelijk om in een zwembad te snorkelen, maar over het algemeen zijn meren en zeeën meer favoriet. Ondanks dat snorkelen in principe in elk water mogelijk is (zelfs in Nederland), wordt het vooral gedaan in ondiepe wateren waar niet al te ver onder het wateroppervlak interessante dingen te zien zijn.

Zowel de flora als de fauna zijn onder water uiteraard totaal verschillend van wat je met vaste grond onder je voeten tegenkomt. Een eerste associatie met de onderwaterwereld beperkt zich vaak tot de verschillende soorten vissen die je aan kunt treffen. Maar de diversiteit onder water strekt zich veel verder uit. Koraal, zeeanemonen, diverse schaal- en schelpdieren; je kijkt je ogen uit. Naast de flora en fauna die onder water aan je voorbij trekken zijn er op sommige plaatsen ook indrukwekkende rotsformaties te zien. Natuurlijk is wat je kunt zien afhankelijk van waar je gaat snorkelen, maar zeker is dat de wereld onder het wateroppervlak een compleet nieuwe ervaring is.

snorkelen tussen de vissenEr zijn verschillende dingen die de snorkelervaring compleet maken. Zo kun je ook eens ’s nachts het water in gaan, als er weer een heel andere verscheidenheid aan dieren te zien is. Ook is het leuk om alles wat je onder water tegen komt vast te leggen op de gevoelige plaat. Met een foto- of videocamera geschikt voor gebruik onder water is dit heel gemakkelijk te doen. Het leren herkennen van alles wat onderwater leeft maakt het snorkelen uiteraard ook heel interessant en zorgt er voor dat je nog meer gaat genieten van deze watersport.

Snorkelen kan overal waar water is. Let er wel op dat je veilig snorkelt. Het volgen van een training of behalen van een diploma is geen vereiste om te kunnen of mogen snorkelen. Leren snorkelen op een cursus is wel erg leuk om te doen. Mocht je het snorkelen serieus aan willen pakken en het optimale uit je snorkeltrips willen halen, dan is het zeker ook aan te raden om je verder te verdiepen in de juiste uitrusting en een gedegen voorbereiding. Deze site helpt je daar graag bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.