Nitrox Duiken

Nitrox duiken is een ideale specialisatie voor mensen die langer onder water willen blijven. De specialisatie nitrox duiken is erop gericht om de duiker te leren omgaan met luchtmengsels die wezenlijk verschillen van het reguliere mengsel van stikstof en zuurstof. Door de verhouding te veranderen en meer zuurstof en minder stikstof in de duikfles te persen is het mogelijk de nultijd van de duiker te verlengen (en zo kun je dus langer onder water blijven). Blijf je onder de 20 meter dan kun je (bij een eerste duik) je nultijd zelfs verdubbelen. Andere voordelen van duiken met nitrox is het verminderen van het aantal decompressiestops en het inkorten van de verblijftijd aan het oppervlak. Bovendien zijn er duikers die aangegeven dat zij zich minder vermoeid voelen na het duiken met verrijkte lucht.

Ondanks de veelal positieve geluiden over het duiken met nitrox schuilen er ook gevaren en nadelen in het duiken met nitrox. Zuurstof wordt onder een bepaalde druk giftig. In de praktijk betekent dit dat als je diep wilt duiken, nitrox niet geschikt is. Ook het vullen van je duikfles vergt extra controle. Door middel van de specialisatie nitrox duiken wordt de duiker voorbereid om veilig met deze “verrijkte lucht” te duiken.

Nitrox duiken
Nitrox duiken! Ryan Lackey (CC BY 2.0 license)
Wat is nitrox?

Tijdens het duiken wordt er over het algemeen gebruik gemaakt van een luchtmengsel dat voor 21% uit zuurstof bestaat en voor 78% uit stikstof (en 1% andere bestandsdelen). Tijdens het duiken met nitrox wordt het percentage zuurstof verhoogd tot  maximaal 40%. Het percentage stikstof is daarbij een stuk lager en dat heeft allerlei positieve fysiologische effecten tijdens het duiken. Het is namelijk het stikstof dat zich ophoopt in je lichaam en er voor zorgt dat je niet te lang onder water kan blijven. Er wordt trouwens ook wel gesproken over EAN wat staat voor Enriched Air Nitrox.

Wat leer je bij de specialisatie nitrox duiken?

Tijdens de specialisatie worden er een aantal zaken behandelt die essentieel zijn voor het duiken met nitrox. Tijdens de specialisatie leert de duiker theorieën en procedures waardoor er een langere duiktijd mogelijk is. Er wordt er ingegaan op de beginselen van de gas – en drukwetten en welke effecten dit heeft op de nitrox-duiker. Je leert de aangepaste duiktabellen te begrijpen en toe te passen. Ook wordt er ingegaan hoe een duiker zijn duikcomputer moet instellen en het labellen en vullen van je duikfles.

Nitrox duiken voor beginners en gevorderden

In tegenstelling tot de specialisatie decompressieduiken is de specialisatie nitrox duiken al snel beschikbaar voor de sportduiker. De populaire specialisatie nitrox duiken wordt in verschillende vormen aangeboden door de aanbieders van duikcursussen. De Nederlandse Onderwatersport Bond biedt de cursus aan op basis en gevorderden niveau. Belangrijk om te weten is dat de nitrox specialisatie van de NOB de duiker in staat stelt om te duiken met verrijkte lucht tot 36%. Door middel van de specialisatie via PADI of SSI te volgen wordt men voorbereid voor mengsels tot en met 40% zuurstof. Verder is de specialisatie van PADI en SSI puur theoretisch terwijl er bij de NOB ook een praktijkduik (of meerdere) wordt gemaakt.

De specialisatie nitrox wordt aangeraden voor de duikers die verder willen gaan met de technisch duiken specialisaties zoals grotduiken, wrakduiken en ijsduiken. Aangezien het bij deze takken van de duiksport niet mogelijk is om direct naar het oppervlakte te stijgen is het duiken met verrijkte lucht een groot voordeel. Ook is de specialisatie zeer geschikt voor mensen die op een later punt in hun duikopleiding de specialisatie decompressieduiken willen volgen.

Materiaal tijdens het duiken met nitrox

Het meeste materiaal kun je gewoon gebruiken tijdens het duiken met nitrox. Je dient echter wel een “zuurstofschone” duikfles te gebruiken. Het vullen doe je bij een speciaal (gecertificeerd) vulstation. De meeste duikflessen kunnen worden gevuld met verrijkte lucht tot 40%. Desondanks zijn er verschillende vulmethodes en labels voor flessen die gevuld zijn met verrijkte lucht. Tijdens het theoretische gedeelte van de specialisatie wordt verder ingegaan op het vullen, labelen en zuurstofvrij maken van de flessen.