Nachtduiken

Heb je op een gegeven moment de natuur op een bepaalde duiklocatie wel gezien en wil je iets anders? Dan is de specialisatie nachtduiken misschien wel wat voor je. Tijdens het nachtduiken duik je in het donker en  dat geeft een hele speciale dimensie aan het duiken. Het zal je verbazen hoe zeer de natuur verandert als de nacht is gevallen. Veel planten en dieren worden juist actiever in het donker, terwijl andere soorten zich juist niet laten zien. Oftewel door middel van de specialisatie nachtduiken te volgen krijgt u opeens diverse mogelijkheden om uw reguliere duiklocatie, in één keer, heel anders te ervaren.

nachtduiken
Nachtduiken opent een nieuwe werelden onder water
Wat leert een duiker tijdens de specialisatie nachtduiken?

Natuurlijk brengt het duiken in het donker andere vaardigheden met zich mee dan het duiken met natuurlijk licht. Tijdens de specialisatie nachtduiken wordt u door middel van zowel een theoretische cursus als enkele nachtduiken in de praktijk voorbereid om zelf een nachtduik te organiseren en voor te bereiden. De specialisatie nachtduiken gaat bijvoorbeeld dieper in op het communiceren met behulp van de duiklamp. Tijdens een nachtduik wordt er gecommuniceerd door middel van het bewegen van de duiklamp. Aandacht trekken kan bijvoorbeeld door het schijnen op de grond voor uw buddy of signalen kunnen worden gegeven door het schijnen op de handen of het maken van bepaalde patronen.

Naast het communiceren staat ook het navigeren centraal. Normale richtpunten en aanwijzingen over je locatie kunnen wegvallen in het donker. Het is dus van belang dat de duiker andere manier leert om zichzelf te oriënteren. Om te oriënteren is een verlicht kompas en dieptemeter (idealiter een duikcomputer) absolute noodzaak. Meestal wordt het aangeraden om voordat een nachtduik wordt gemaakt de locatie al een keer overdag te bezoeken.

Een ander onderdeel wat tijdens de specialisatie aan bod komt is hoe de natuur ’s nachts veranderd. Tijdens de cursus wordt inzicht gegeven hoe men zo optimaal mogelijk van de natuur kan genieten. Verder reageert de natuur ook nog op de aanwezigheid van de duikers. Sommige vissen zwemmen nieuwsgierig naar het licht van de duiklamp terwijl andere vissen juist schichtig wegschieten. Het wordt dan ook aangeraden om af en toe juist van je duiklamp af te kijken om te zien wat voor spannends er nog meer in het donker rondzwemt.

Materiaal tijdens een nachtduik

Over het algemeen voldoet een standaard uitrusting aangevuld met een goede duiklamp (en eventueel een reservelamp) en duikinstrumenten met verlichte display.  Veel mensen die voor de eerste keer nachtduiken zijn verrast door het totale gebrek aan oriëntatiepunten. Een duikcomputer is hierdoor dan ook een zeer handig hulpmiddel.

Aanbieders van de specialisatie nachtduiken

De Nederlandse onderwatersport bond heeft geen eigen specialisatie nachtduiken, maar biedt wel geregeld cursusdagen en workshops aan. Ook wordt het nachtduiken voor een gedeelte behandeld in de opleiding voor het twee-sterrenbrevet. PADI biedt wel een specifieke specialisatie nachtduiken (night diver) aan (het instapniveau is de Open Water Diver). SSI biedt de cursus nachtduiken aan als de specialiteit Night & Limited visibility. Bij deze cursus ligt de focus met name op de praktische vaardigheden en minder op de natuur.