Rashguard of zwemshirt kopen

Steeds meer mensen dragen tijdens het zwemmen en snorkelen een zwemshirt of rashguard. De belangrijkste redenen om dit te doen zijn bescherming tegen snel afkoelen en bescherming tegen de zon (UV-straling). Ook geven ze wat bescherming tegen krassen en schaven, bijvoorbeeld bij een rotsachtige waterbodem. Ze worden ook wel gedragen onder het duikpak als extra isolatielaag. Er bestaan rashguards met korte en lange mouwen en modellen die uit zowel een shirt als broek bestaan.

rashguard
Een rashguard is er met korte en lange mouwen

Rashguards, ook wel rashies of surf shirts genoemd, werden oorspronkelijk ontworpen voor board surfers om hun bovenlichaam te beschermen. Rash betekent letterlijk vertaald (huid)uitslag. Iets wat de surfers ondervonden door het schuren van het board tegen hun huid. In principe zit er niet veel verschil tussen een rashguard en een zwemshirt en beide termen worden gebruikt voor een shirt dat bescherming biedt in het water. Over het algemeen kun je stellen dat een rashguard strak om het het bovenlichaam zit (tight fit) en een zwemshirt los(ser).

Materiaal rashguards

Als materiaal wordt vaak lycra, nylon, polyester of spandex gebruikt, of een combinatie hiervan. Het materiaal is waterafstotend, stretchbaar en droogt heel snel. Je kunt zo comfortabel zwemmen en snorkelen zonder dat je shirt zwaar wordt. Ook kom je shirts tegen die gemaakt zijn van neopreen, een materiaal dat ook in duikpakken wordt gebruikt en een nog betere bescherming biedt tegen afkoeling. Neopreen shirts zijn wel wat zwaarder en warmer dan rashguards. Kijk hier voor uitleg over de verschillende diktes van neopreen in een wetsuit.

Bescherming tegen de zon

Hoewel je met een rashguard of zwemshirt minder snel afkoelt is de belangrijkste reden om er één te dragen de bescherming tegen de zon. Water en zand reflecteren de zonnestralen erg goed en daardoor verbrand je sneller. Goed insmeren helpt, maar is, zeker bij langdurig snorkelen en zwemmen, niet afdoende. Ook het dragen van een gewoon “tshirt van bijvoorbeeld katoen is niet voldoende en zwemt bovendien niet prettig. De zonnestralen gaan namelijk door (langs) de stof heen. Een rashguard of zwemshirt biedt een veel betere bescherming. De meeste rashguards en zwemshirts hebben een zogenaamde UPF rating. UPF staat voor UV Protectie Factor. Hoe hoger hoe beter (een UPF van meer dan 30 wordt aangeraden). In plaats van UPF wordt er trouwens ook wel eens (foutief) een SPF rating (Sun Protection Factor) vermeldt. Vergeet ook niet de overige lichaamsdelen goed in te smeren!

Kenmerken en prijs van een goede rashguard en zwemshirt

Een goede rashguard heeft een aantal kenmerken. Naast de UV bescherming van tenminste 30 UPF is het shirt waterafstotend, rekbaar, stevig en heeft het platte naden (flatlock seams). Dit laatste is belangrijk voor de stevigheid en om schuren met de huid te voorkomen. Rashguards en zwemshirts zijn er in verschillende typen en modellen. In prijs variëren ze tussen de 15 en 50 euro. De duurdere modellen zijn vaak beter afgewerkt en gaan over het algemeen ook langer mee.

Bij Decathlon kun je neopreen rashguards en wetsuits kopen vanaf 10 euro (ook voor kinderen) van het merk Subea (eigen merk).

Bij Dive Inn heb je heel veel keus uit verschillende rashguards en wetsuits.

Ook via bol.com kun je rashguards en zwemshirts bestellen voor zowel voor volwassen als voor kinderen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.