Waar je vroeger een duur onderwaterhuis voor je camera moest kopen om kwalitatief goede foto’s te kunnen maken in en rond het water, zijn er tegenwoordig behoorlijk wat betaalbare digitale compactcamera’s op de markt die zeer geschikt zijn om mee te duiken snorkelen, zwemmen of andere wateractiviteiten te ondernemen. Je kunt ook een wegwerp onderwatercamera kopen, maar de kwaliteit van de foto’s valt dan vaak erg tegen. Vanaf 100 euro heb je als beginner in de onderwaterfotografie al een redelijk goede digitale onderwatercamera. Bovendien maken de meeste ook aardige foto’s boven water, dus deze camera’s zijn behoorlijk veelzijdig. Voor kinderen zijn er zelfs onderwatercamera’s voor rond de 50 euro, maar verwacht daar niet teveel van.
De kenmerken van een goede digitale onderwatercamera
Een goede digitale onderwatercamera is robuust. Dit betekent dat hij tegen kou en vallen en stoten kan. Meestal wordt er in de specificaties gesproken over een minimale temperatuur en een valafstand. Uiteraard is de camera waterdicht tot een bepaalde diepte. Voor zwemmen en snorkelen is een meter of vijf eigenlijk al prima. Belangrijk is dat de camera makkelijk te bedienen is (geen gehannes met instellingen onderwater als je net die mooie vis ziet…). Dit betekent dat de bedieningsknoppen groot en toegankelijk moeten zijn. Kijk ook van te voren naar de mogelijke instellingen en oefen daar mee voordat je hem gaat gebruiken. De kwaliteit en grootte van de display is (zeker onder water) ook belangrijk.
De kwaliteit van de foto’s hangt (behalve van jouw techniek) af van de kwaliteit van de lens en de sensor. Deze nemen meestal recht evenredig toe met de prijs van de camera. Het aantal megapixels is niet zo belangrijk (tussen de 12 en 15 megapixels is prima). Het aantal maal optische zoom is wel handig aangezien je onderwater niet altijd dicht op je onderwerp kunt komen. Een macro instelling kan ook handig zijn. Een goede (optische) beeldstabilisatie is eigenlijk een must. Het is namelijk erg lastig de camera goed te stil te houden in het water.
Het is ook prettig als je de witbalans op je onderwatercamera kunt regelen. Zoals je wellicht al op de duikfysica pagina hebt gelezen gedraagt licht zich in- en onderwater zich anders dan bovenwater. Met het instellen van de juiste witbalans kun je het verlies aan kleur onder water enigszins compenseren. Kijk in ieder geval of je waterdichte camera een speciale onderwaterinstelling of -stand heeft. Indien je toestel in RAW formaat opnames kan maken is dit ook een plus. Hoewel het RAW formaat meer ruimte in beslag neemt op je geheugenkaart heeft het wel het voordeel dat je achteraf op je computer gemakkelijk de witbalans en belichting nog kunt aanpassen zonder kwaliteitsverlies.
Ga je dieper dan 10 meter duiken wil je toch foto’s maken dan is een goede flitser onontbeerlijk. De meeste ingebouwde flitsers schieten echter te kort, dus je zult dan al gauw naar een (dure) externe flitser moeten aanschaffen.
De beste digitale onderwatercamera’s voor beginners
Voor beginnende onderwaterfotografen, voor fotograferen tijdens het snorkelen en duiken (tot 10 meter) en voor mensen die het gewoon leuk vinden om in, op of onderwater foto’s te maken volgt hier een selectie van de beste digitale onderwatercamera’s (update april 2018) in verschillende prijscategorieën die online te bestellen zijn bij bol.com. De selectie is tot stand gekomen op basis van reviews en beoordelingen.
Voor kinderen
- Rollei, Sportsline 80
- Splash onderwater camera
Budgetkeus
Beste koop onderwater camera
Action camera’s voor onderwaterfotografie en -film
Liever een action camera die je op een snorkelmasker kunt bevestigen? Met de onderstaande action camera’s kun je zowel filmen (in 4k resolutie) als foto’s maken. Wil het beste? Ga dan voor een Go Pro Camera uit de Hero Serie. Wil je een goede voordelige keus ga dan voor de Apeman Sport Action Camera of de EKEN H9R 4K WiFi Action Cam.
Meer informatie over onderwaterfotografie
Kijk voor meer informatie over onderwaterfotografie en tips eens op de volgende websites: