Leren snorkelen

Het is leuk en verstandig om wat tijd te investeren in het leren snorkelen. Als je van plan bent om alleen in heel ondiep en rustig water dicht bij het strand of de oever te gaan snorkelen, dan volstaat het om je zelf te verdiepen in het snorkelen en het te oefenen. In dit geval is aan te raden om eerst in ondiep water, eventueel zelfs in een zwembad, de uitrusting uit te proberen om te wennen aan het dragen van het masker, het kijken door de duikbril en het ademen via de snorkel. Hierbij is het belangrijk dat redelijk kunt zwemmen en is het daarnaast handig als je met flippers overweg kunt. Het opduiken van duikringen en ander speelmateriaal kan je duikvaardigheid vergroten. Op deze pagina vind je meer informatie over de diverse basisvaardigheden en snorkeltechnieken. Lees ook zeker het artikel over veilig snorkelen.

leren snorkelen: een jonge snorkelaar
leren snorkelen: jong geleerd is oud gedaan?
Leren snorkelen met een snorkelcursus

Ben je van plan om iets verder uit de kust of in dieper en ruiger water te gaan snorkelen, dan doe je er goed aan om een snorkelcursus of snorkelopleiding te volgen. Er bestaan aparte Zwemvaardigheidsdiploma’s Snorkelen, die bij verschillende zwemverenigingen te behalen zijn. Duikverenigingen of -scholen bieden daarnaast ook snorkellessen en -cursussen aan. Het volgen van een snorkelcursus is niet alleen erg leerzaam, maar ook heel leuk om te doen. Met diverse oefeningen worden je snorkeltechnieken aangeleerd en verbeterd. Je doet een snorkelcursus meestal in een groep waardoor er ook allerlei leuke spelvormen te doen zijn.

Tijdens een snorkelcursus leer je bijvoorbeeld hoe je je snorkeluitrusting gebruikt en onderhoudt en verschillende snorkeltechnieken, zoals het leegblazen van je snorkel en het klaren van je duikbril. De prijzen van een snorkelcursus kunnen flink verschillen tussen de verschillende aanbieders. De kosten voor één les (van ongeveer een uur) liggen tussen de 25 en 35 euro. Dit is dan wel inclusief huur van het snorkelmateriaal. Doe je een langere opleiding, dan dalen de kosten per les. Een zwemdiploma is overigens altijd verplicht.

Leren snorkelen bij PADI en SSI duikscholen

Zowel in Nederland als in het buitenland zijn er veel plekken waar je een duikopleiding kunt volgen. De meeste duikscholen zijn aangesloten bij één van de twee bekendste internationale duikopleidingen, PADI en SSI. Bij deze scholen kun je ook vaak een snorkelcursus volgen.  Over het algemeen bestaat een snorkelopleiding uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte is meestal in het zwembad en soms (aangevuld) met een les in het buitenwater.

Voor het snorkelen biedt PADI twee opties.  Een introductieles om het snorkelen te ontdekken. Hier kan geen certificaat mee verdiend worden. Met de basisopleiding snorkelen en skindiving (Skin Diver) kan je wel een snorkelbrevet halen. Naast het aanleren van alle basistechnieken voor het snorkelen ligt tijdens deze cursus de nadruk op het leren hoekduiken, zodat je bewegingsvrijheid tijdens het snorkelen niet beperkt blijft tot het wateroppervlak (Skin Diving is eigenlijk duiken met een hap lucht om de onderwaterwereld van dichterbij te kunnen zien). De kosten bedragen circa 75 euro. De minimumleeftijd is 8 jaar.

SSI biedt de snorkelaar een Snorkel Diver cursus. Deze snorkelcursus bestaat uit een theorie en praktijkdeel en bestaat uit 3 a 4 lessen.  De minimumleeftijd is ook 8 jaar en de kosten bedragen variëren van 90 euro tot 135 euro. Je krijgt dan wel ook een theorieboek, een dvd en het snorkelbrevet. Je dient wel zelf te zorgen voor een duikbril, en snorkel en vinnen.

Leren snorkelen bij de NOB

In Nederland kunnen duikscholen en duikverenigingen zich aansluiten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Er zijn circa 260 duikverenigingen en 30 duikscholen aangesloten bij de NOB. Je vindt alle verenigingen en scholen en hun contactgegevens gemakkelijk via Duikspotter. De snorkelopleiding van de NOB richt zich, onder de naam ScubaDoe, vooral op kinderen. Echter, verschillende bij de NOB aangesloten duikscholen en – verenigingen bieden ook snorkelprogramma’s voor volwassenen.

Zoals gezegd is het niet noodzakelijk om een snorkelopleiding te volgen voordat je je geluk gaat beproeven in het water. Echter, zeker als je van plan bent te gaan snorkelen in zeeën en oceanen is het wel aan te raden om dit te doen.

Boeken over Snorkelen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Er zijn nauwelijks Nederlandstalige boeken die alleen over het leren snorkelen gaan. Sterker nog, ook internationaal zijn er nauwelijks boeken te vinden. De meeste boeken die snorkelen als zelfstandig onderwerp behandelen combineren dit met duiken. Het snorkelen is dan vaak slechts een introductie of onderdeel van het duiken en wordt erg summier beschreven.

Een positieve uitzondering hierop is het boek van Jo van Schalen “Snorkelduiken” (2016). In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op de snorkeluitrusting, speelmateriaal en snorkeltechnieken. Er staan heel veel oefeningen in die tijdens een snorkelopleiding aan bod kunnen komen. Het boek is ook uitermate geschikt voor snorkelinstructeurs.

Het boek over snorkelen uit 2010 van Wes Burgess “The Ultimate Snorkeling Book” is ook een aanrader. Inderdaad, wel Engelstalig, maar goed te doen en niet wetenschappelijk of saai.  Het is een behoorlijk compleet boek. In iets meer dan 100 pagina’s gaat Burgess in op snorkelmateriaal (kooptips en onderhoud) en snorkeltechnieken. Ook geeft hij tips en adviezen om meer uit je snorkeltrips te halen.  Voor de beginner zeker aan te raden, maar ook de gevorderde snorkelaar zal wat aan dit boek hebben.

Beide boeken zijn helaas alleen tweedehands nog te verkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.