Leren duiken is niet moeilijk en vooral erg leuk. Leren duiken doe je bij een duikschool. Het is verstandig een duikschool te kiezen die is aangesloten bij een gerenommeerde organisatie zoals de NOB, PADI, IDD, NAUI of SSI. Op deze pagina lees je meer over de verschillende duikorganisaties en aangesloten duikscholen. Het is belangrijk om je van te voren goed in te laten lichten over de mogelijkheden en het programma van de betreffende duikschool of duikvereniging. Ga eens kijken om sfeer te proeven en vraag naar de ervaringen van anderen. De meeste duikscholen bieden trouwens ook de mogelijkheid om een introductieduik te maken (soms zelfs een verkorte basiscursus). Zo kun je in de praktijk ervaren of duiken wel iets voor jou is.
Wat zijn de vereisten om te leren duiken?
Om te mogen beginnen aan een duikopleiding is het van belang dat je gezond bent (een goedgekeurde medische verklaring is meestal noodzakelijk) en beschikt over een aantoonbare zwemvaardigheid. De minimum leeftijd om te mogen beginnen wisselt per organisatie waar de duikschool bij aangesloten is. Bij PADI kun je bijvoorbeeld al beginnen aan de (normale) basiscursus vanaf 10 jaar, bij de NOB en IDD vanaf 14 jaar. Deze leeftijdseisen kunnen overigens verschillen per duikschool.
Basiscursus duiken
Iedereen die begint met duiken zal dus eerst de basiscursus of basisopleiding moeten voltooien. Deze bestaat doorgaans uit verschillende modules: een theoriedeel, een praktijkdeel in het zwembad en een aantal duiken in het buitenwater. Een cursus duiken op basisniveau richt zich voornamelijk op het leren omgaan met en wennen aan de duikuitrusting en het onder de knie krijgen van verschillende basistechnieken, zoals ademhalingstechnieken, trimmen, stijgen en dalen en duiksignalen (handgebaren). Vaak wordt er ook een stukje duikfysica en duikfysiologie behandeld.
Na het succesvol afronden van de basiscursus krijg je je brevet “open water diver” (de NOB spreekt overigens over een 1 ster duiker). Je bent nu bevoegd om samen met een minimaal gelijkwaardige buddy te duiken in het open water (tot een bepaalde diepte en bij “normale omstandigheden”).
Een duikbrevet van een duikschool die aangesloten is bij de genoemde duikorganisaties wordt in principe wereldwijd geaccepteerd. Wel kan het zijn dat de beheerder van een duiklocatie ook vraagt om een bewijs van je duikervaring, zoals een logboek. Een duikbrevet is in principe levenslang geldig. Echter, het is aan te raden om een opfriscursus te volgen als het al enige tijd geleden is dat je een duik hebt gemaakt. Deze cursussen zijn in principe bij alle duikscholen te volgen.
Wat kost een duikopleiding / halen van je duikbrevet?
Dit hangt af van de duikschool (en organisatie) en de locatie. Globaal genomen betaal je voor een basiscursus tussen de 300 en 500 euro. De kosten zijn inclusief lesmateriaal, cursusboek, gebruik van duikmateriaal, toegang zwembad en het brevet. Meestal zul je wel zelf zwemkleding, een duikmasker, snorkel, vinnen en schoenen moeten aanschaffen of huren. Over het algemeen liggen de opleidingskosten bij de NOB iets lager.
Hoe lang duurt een basis duikopleiding?
Ook dit hangt weer af van de duikschool (en organisatie). Bij sommige duikscholen kun je open water diver brevet in 3 dagen halen! Naast deze stoomcursus kun je ook kiezen voor wekelijkse lessen. Dan doe je er, afhankelijk van de planning, ongeveer zes weken over. Bij de NOB duurt de basisopleiding meestal iets langer.
Het verdere opleidingstraject
Na het behalen van je open water brevet kun je je verder ontwikkelen als duiker. Ook dit opleidingstraject is over de verschillende duikorganisaties redelijk gelijk en is verdeeld over een aantal stappen om steeds beter te leren duiken. De eerstvolgende stap is het behalen van je “advanced open water” duikersbrevet (2 sterren NOB). Daarna kun je nog doorgaan voor je Dive Master (3 sterren NOB) of voor het ultieme brevet: “Master Scuba Diver” (4 sterren NOB). Tussentijds kun je ook kiezen voor diverse specialisaties (specialties), zoals wrakduiken, grotduiken of digitale onderwaterfotografie. De toelatingsvereisten voor deze specialiteiten verschillen overigens per organisatie en type specialiteit. De ene specialiteit vereist nu eenmaal meer kennis en ervaring dan de andere.
Na het succesvol afronden van je Dive Master opleiding kun je ook het opleidingstraject ingaan om duikinstructeur te worden. Ook dit opleidingstraject bestaat uit verschillende stappen waarbij je na iedere stap meer bevoegdheden krijgt binnen het begeleiden of opleiden van duikers.
Hier vind je het overzicht van de duikopleidingen en brevetten van de NOB. Hieronder een voorbeeld van een opleidingstraject (van de IDD).