In eerste instantie lijkt een flinke ijslaag op het water niet de meest ideale omstandigheid voor een duiker. Het water is koud, het aantal punten om aan de oppervlakte te komen is beperkt en het leven in het koude water is minder actief als normaal. Toch is ijsduiken een unieke ervaring. Behalve het avontuurlijke aspect levert het ijs in combinatie met lichtinval een spectaculair schouwspel op. De specialisatie ijsduiken geeft je de kennis en ervaring om veilig van de winterse omgeving en omstandigheden te genieten.
De ijsduik-specialisatie
Tijdens deze cursus worden technieken aangeleerd die ervoor zorgen je op een verantwoordelijke en veilige manier kunt ijsduiken. IJsduiken wordt net als grotduiken binnen de duiksport gezien als penetratieduiken. Naast een theoriedeel, bestaat de cursus uit een aantal ijsduiken in het buitenwater (soms worden er voorafgaand aan de duiken in het buitenwater ook nog praktijklessen in het zwembad gegeven). De duikers die te water gaan duiken altijd met minimaal één buddy. Naast de buddy onderwater is er altijd een team aan de oppervlakte aanwezig. Dit team bestaat uit een seinmeester, wie met behulp van de seinlijn contact houdt met de duikers. Tevens zijn er helpers aanwezig die de duikers assisteren met het in- en uitgaan van het water. IJsduiken is dus eigenlijk een teamsport. Tijdens de cursus wordt er verder ingegaan op het gebruik van de seinlijnen en de verschillende berichten die men door middel van deze lijn kan versturen.
Het ijsduiken gebeurt altijd met een veiligheidslijn die wordt gebruikt om de route naar de oppervlakte te vinden. Onder het ijs is niet altijd even goed te zien waar het wak of de bijt is en daarom is het gebruik van veiligheidslijnen essentieel. Tevens worden technieken om een bijt te creëren geleerd. Een bijt is een ingezaagde opening in het ijs door welke de duikers te water gaan en weer aan de oppervlakte komen. Bij het ijsduiken wordt meestal een bijt gezaagd en geen natuurlijk wak gebruikt. Het voordeel van een bijt is dat het steviger is aan de randen waardoor het in- en uitgaan van het water eenvoudiger is.
Vereisten voor het volgen van de ijsduik-specialisatie
Organisaties die de ijsduik-specialisatie aanbieden doen dit meestal voor de advanced open water duikers (NOB 2 ster brevet). Omdat bij het ijsduiken meestal een droogpak met een isolerende laag wordt gebruikt, is het volgen van de specialisatie droogpakduiken een aanbeveling.
Kijk hier voor meer informatie over de specialisatie ijsduiken bij de NOB.
Materiaal voor het IJsduiken
Logischerwijs is het water tijdens een ijsduik erg koud en een gewoon duikpak is dan ook niet geschikt wegens onderkoelingsverschijnselen. Het duiken onder ijs gebeurt dan ook met een droogpak met hieronder een isolerende laag. Daarnaast worden drooghandschoenen en duiklaarzen aanbevolen om bevriezingsverschijnselen te voorkomen. Deze bevriezingsverschijnselen zijn ook de reden dat er een dubbele luchtvoorziening wordt gebruikt. Je duikfles heeft dan ook twee uitgangen waar twee aparte ademautomaten op worden aangesloten. Naast het wat grotere en duurdere materiaal zijn natuurlijk ook de veiligheids- en seinlijnen benodigd en eventueel een attribuut zoals een ijszaag om een bijt in het ijs te creëren. Uiteraard wordt dit materiaal tijdens het volgen van een cursus beschikbaar gesteld.