Een essentieel onderdeel van de duikuitrusting is het trimvest, ook wel trimjacket genoemd. In het Engels heet een trimvest trouwens heel chique Buoyancy Control Device (BCD) of Stab Jacket. Aan het trimvest bevestig je de duikfles en het ademautomaat. Een belangrijke functie van het trimvest is natuurlijk het trimmen. Je kunt namelijk lucht uit de duifles in het vest (in de luchtkamer) laten stromen en er zo voor zorgen dat je op de juiste diepte blijft drijven. Check voordat je een trimvest koopt altijd het hefvermogen.
Een trimvest wordt gemaakt van nylon. Vaak worden verschillende diktes nylon toegepast in een trimvest om zo op bepaalde plekken meer stevigheid te kunnen bieden. De term “Denier” wordt gebruikt om de dikte/sterkte aan te geven. Sommige trimvesten hebben ook een metalen of plastic rugplaat.
Lees ook eens het artikel over het kopen van een trimvest!
De onderdelen van een trimvest
Een trimvest draag je als een echt vest. Het vest wordt op zijn plek gehouden door twee schouderbanden, een band die je om de middel bevestigd en meestal nog een band of sluiting op de borst . De duikfles en ademautomaat kun je aan de achterkant vastmaken middels een verstelbare band. De meeste trimvesten hebben ook zakken (met of zonder ritssluitingen) om dingen in op te bergen of om lood in te stoppen. Daarnaast zijn er de zogenaamde D-ringen om spulletjes aan op te hangen. Ook de duikconsole, met de duikmeters en duikkompas, kan aan het trimvest vastgemaakt worden.
Het in- en uitlaten van lucht in het vest doe je met behulp van de zogenaamde inflator. De inflator bestaat uit een slang die is aangesloten op je duikfles (op de eerste trap) en een slang die verbonden is met het vest. Daarnaast heeft de inflator een knop (meestal een rode) om lucht in de luchtkamer te laten, een knop (meestal een grijze of zwarte) lucht uit te laten. Moderne trimvesten hebben ook een snelontluchter in de inflator ingebouwd.
Het trimvest is tevens uitgerust met overdrukventielen. Die zitten er op om te voorkomen dat je het vest kapot blaast. De ventielen zorgen er dus voor dat de druk in het vest niet te hoog wordt. Ze zijn daarnaast uitgerust met een trekkoord zodat je in een noodsituatie het vest in één keer kunt leeg laten lopen.
Verschillende typen trimvesten
Er zijn verschillende typen trimvesten te koop. Er wordt onderscheid gemaakt tussen trimvesten waarbij de luchtkamer en de nylon buitenlaag één geheel vormen (single bladder), die veelal gebruikt worden bij het sportduiken en trimvesten waarbij de luchtkamer een losse zak bestaat (double bladder).
Trimvesten verschillen ook door de plaatsing van de luchtkamers. De luchtkamers kunnen zich aan de achterzijde (wing-model) en/of aan de zijkanten bevinden. Het meest gebruikte trimvest is het nog die met luchtkamers aan de achterzijde en zijkanten. Deze wordt door de meeste duikers als meest praktisch ervaren omdat je er meer in kwijt kunt. Het wing-model wordt echter wel steeds populairder en dat heeft vooral te maken met de bewegingsvrijheid die je hebt met een wing. Een wing is heel geschikt om met twee flessen te duiken.
Een ander onderscheid kan gemaakt worden door wel of geen lood te integreren in het trimvest (het vullen van de zakken met lood(zakjes)). Het voordeel van een lood geïntegreerd trimvest ten opzichte van een losse loodgordel is dat het gewicht beter verdeeld wordt over je lichaam. Het trimvest blijft daardoor beter zitten en het duikt een stuk comfortabeler. Het doel en bestemming van je duik kan het uiteraard wel noodzakelijk maken om toch een loodgordel te dragen.
Duurdere trimvesten kennen volledig geïntegreerde systemen waarbij bijvoorbeeld de octopus overbodig wordt of de inflatorslangen ontbreken. Het grote voordeel van deze vaste ingebouwde inflators is dat ze zich altijd op dezelfde positie bevinden. Er zijn tegenwoordig ook speciale trimvesten voor vrouwen en voor op reis. Deze zijn beter afgestemd op vormen en gewicht.