Vorig jaar zag je ze al, maar dit jaar lijkt het snorkelmasker echt definitief te zijn doorgebroken. Tijd om het snorkelmasker, ook wel snorkel volgelaatsmasker genoemd, eens nader te beschouwen.
Het ziet er in eerste instantie wat vreemd uit, zo’n masker op je gezicht met een tuit boven je hoofd. Je ziet er een beetje uit als een teletubbie :-). Maar goed, hoe meer je er ziet, hoe gewoner het wordt… Het belangrijkste is dat ze doen wat ze beogen en dat is het snorkelen makkelijker en plezieriger maken.
Hoe werkt het snorkelmasker?
Een reguliere snorkelset bestaat uit een losse duikbril en een snorkel. Bij het snorkelmasker zijn deze geïntegreerd. De lucht die je inademt wordt via het aparte middelkanaal aangezogen. De lucht die je uitademt gaat via de aparte zijkanalen weer naar buiten. Dit heeft als voordeel dat je rustig door je neus (of mond) kunt ademen en je mond niet in contact komt met het zoute zeewater. Bij een reguliere snorkel gebeurt dit wel en adem je door je mond. Dit laatste wordt door sommigen als onplezierig ervaren. Een bijkomend voordeel van dit luchtcirculatiesysteem is dat het masker niet of nauwelijks beslaat. Tot slot is het gezichtsveld onder water erg groot, tot wel 180 graden (dit is bij sommige losse duikbrillen trouwens ook het geval).
Het snorkelmasker is eenvoudig op je gezicht te plaatsen door de elastieken band over je hoofd te trekken. De siliconen mantel drukt daarbij comfortabel tegen je gezicht. Je kunt de elastieken band ook nog stellen. Let er wel op dat je de juiste maat besteld. Een te groot masker dat niet goed afsluit zal ongetwijfeld water doorlaten en dan zijn alle positieve effecten verloren. Tip, bij twijfel kun je beter voor het kleinere masker gaan.
Eenmaal in het water kun je met het snorkelmasker op rustig aan het oppervlak drijven en rustig zwemmen. Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
De felgekleurde tuit van het masker is goed zichtbaar boven water en is voorzien van een ventiel dat afsluit indien deze onder water komt. Dit heeft als voordeel dat er geen water van bovenaf in het masker stroomt. Het nadeel is dat je op dat moment niet kan ademhalen… Adem indien dit gebeurd even hard uit zodat de vlotter weer naar beneden komt en je weer vrij kun ademhalen. Komt er toch onverhoopt wat water in je masker dan kun je dat eenvoudig via het ventiel aan de onderkant weg laten lopen.
Na gebruik van het masker dien je het goed af te spoelen met water. Met name zand kan het masker beschadigen en de werking van luchtsysteem verminderen.
Een snorkelmasker kopen
In Nederland zijn momenteel 2 modellen snorkelmaskers te koop*. De populairste en meest voordelige is de Easybreath van Subea. Deze is via Decathlon te bestellen voor 24,99 euro en is leverbaar in verschillende kleuren en in twee maten voor volwassenen. De andere is de Aria van Ocean Reef. Dit robuuste snorkelmasker is voor 69 euro te bestellen via bol.com en is leverbaar in vier kleuren en beschikbaar in drie maten voor volwassenen.
* Inmiddels duiken er steeds meer “klonen” van de succesvolle Easybreath op. Deze zijn ook via Bol.com te bestellen, maar zijn over het algemeen duurder dan de Easybreath en kwalitatief niet beter. Een positieve uitzondering hierop is het snorkelmasker van Atlantis, de 2.0 full face mask. Beschikbaar in maar liefst zeven kleurcombinaties. De Atlantis heeft ook een mount om je onderwater action camera op te monteren!
Snorkelmasker voor kinderen
Er zijn ook snorkelmaskers voor kinderen (van circa 6 jaar tot en met 10 jaar). Beide merken hebben daarvoor de maat XS in het assortiment. Oudere kinderen kunnen beter de kleinste volwassene maat S/M nemen.
Is een snorkelmasker beter dan een reguliere snorkelset?
Dat hang er vanaf. Een snorkelmasker kan het plezier voor de recreatieve en beginnende snorkelaar zeker vergroten. Wanneer je gewoon rustig in het water wilt drijven en het natuurschoon van bovenaf wilt bekijken is het masker een uitkomst. Het gebruiksgemak en het brede gezichtsveld zijn duidelijk een voordeel. Het kunnen ademen door de neus zal het snorkelen ook toegankelijk maken voor mensen die slechte ervaring hebben met een ademen door een gewone snorkel (of die altijd vermoeide kaken krijgen).
Mannen met een snor hebben ook baat bij een snorkelmasker aangezien de snor bij een reguliere duikbril er vaak voor zorgt dat de duikbril niet goed afsluit. Dit voordeel verdwijnt met een (grote) baard omdat het masker juist bij de kin goed moet aansluiten.
Wil je meer uit je snorkelavontuur halen door ook af en toe naar beneden te duiken, intensieve snorkeltochten maken, of spelletjes doen dan ben je beter af met een reguliere snorkelset.
Voor de rest blijft het een persoonlijke voorkeur, maar het is fijn dat je als snorkelaar weer wat meer te kiezen hebt!