Het Duikpak

Een duikpak is een essentieel onderdeel van de duikuitrusting. Een duikpak zorgt voor isolatie en zorgt er daarmee voor dat je niet te snel afkoelt in het water (en dat gebeurt in water ongeveer 20 keer sneller dan boven water). Een duikpak biedt tevens bescherming tegen bijvoorbeeld scherpe rotsen en onderwaterleven. Er zijn verschillende modellen duikpakken op de markt. In principe kennen we twee hoofdgroepen voor duikpakken: natpakken en droogpakken.

Het natpak (de wetsuit)

Een natpak wordt gebruikt om te snorkelen en te duiken en komt in verschillende diktematen. Hoe werkt zo’n natpak nou eigenlijk? Een natpak sluit als het ware als een tweede huid om je lichaam. Het zit dus strak om je lichaam. Het pak moet wel comfortabel zitten. Je moet je er goed in kunnen bewegen. De meeste natpakken zijn gemaakt van neopreen (in combinatie met nylon). Naast de thermische eigenschappen van het materiaal zelf, vormt zich tussen je huid en het materiaal een laagje water. Door je lichaamswarmte warmt dit laagje water op en krijg je een goede isolatie.

duikpak: verschillende typen natpakken
duikpak: verschillende typen natpakken

De meest voorkomende maten zijn 0,5mm, 2mm, 3mm, 5mm, 6.5mm en 7mm. Er worden ook nog wel eens verschillende diktes gebruikt in één pak. Er zijn verschillende modellen voor een natpak zoals de shorty, de jumpsuit, de long john, de farmer john (jane voor de vrouwen J) een full suit, of een 2-delige natpak. De shorty bedekt het bovenlichaam, de bovenarmen en -benen. De jumpsuit bestaat uit een geheel en bedekt de gehele benen. De farmer john is een soort tuinbroek. Een tweedelig natpak bestaat meestal uit een jumpsuit of farmer john en losse overall of een dunne shorty. Tweedelige duikpakken zijn populair omdat ze een vrij groot temperatuur bereik hebben.

Globaal kun je aanhouden dat je in warm tropisch water (27 graden of meer) voldoende hebt aan pak tussen de 1mm en 3mm. Je zou voldoende kunnen hebben aan een shorty. Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.

Het droogpak

Ga je duiken (of snorkelen) in water koud water (beneden de 10 graden Celsius), dan heb je een droogpak nodig. In een droogpak blijven je onderkleren… droog. Het water wordt dus buiten gehouden. Bovendien warmt de lucht op, die tussen jouw lichaam en het pak zit. Daardoor blijf je lekker warm. Duiken in een droogpak is echt anders dan duiken in een natpak. Je kunt de hoeveelheid lucht in het pak reguleren. De lucht in het pak heeft uiteraard effect op je drijfvermogen en daarmee ook op het trimmen. Bij het opstijgen met een droogpak moet je bijvoorbeeld de lucht uit je pak afblazen. Lees meer over de specialisatie droogpakduiken.

duikpak: verschillende typen droogpakken
duikpak: verschillende typen droogpakken (meest rechter is een trilaminaat pak)

Het onderscheid tussen de verschillende droogpakken die te koop zijn wordt gemaakt door materiaalgebruik, de plek waar de ritssluitingen zitten en of er wel of geen duikschoenen of kappen aan het pak vast zitten. De meeste droogpakken die voor sportduiken en technisch duiken worden gebruikt zijn gemaakt van neopreen of trilaminaat. Een neopreen pak is flexibeler en sluit beter aan dan een trilaminaat pak. Een neopreen droogpak heeft ook hogere thermische isolatie. Het grote voordeel van trilaminaat is echter dat het altijd hetzelfde drijfvermogen heeft. Ideaal om mee te trimmen dus.

Lees het artikel over het kopen van een droogpak – de beste droogpakken.

Een semi-droogpak

Er bestaan duikpakken die eigenschappen van droogpakken en natpakken combineren: het semi-droogpak. Het grootste verschil tussen een natpak en een semi-droogpak zit in de naden de seals en de droge rits. Door deze rits, de manier van stikken van de naden en de seals bij de armen, benen en nek, is er minder doorstroom van het water. Daardoor wordt het water langer in het pak gehouden en blijft het dus langer warm.

Body suits en Rashguards

Body suits of rashguards zijn meestal gemaakt van lycra en nylon of polyester en zijn niet geschikt om mee te duiken.  Ze bieden nauwelijks isolatie, maar beschermen je wel tegen de zon en tegen rotsen en onderwaterleven. Je kunt ze eventueel wel dragen onder een natpak of droogpak en zo extra isolatie toevoegen. Body suits en rashguards zijn wel geschikt om mee te zwemmen en snorkelen in warm water. Lees meer over het kopen van een rashguard.

Het beste duikpak

Welke duikpak je het beste kunt gebruiken hangt af van je persoonlijke voorkeur en je fysieke eigenschappen (heb je het snel koud?). Daarnaast dien je rekening te houden met de volgende factoren.

Waar ga je duiken? Ga je in tropisch water duiken, ga je in Nederland duiken of toch liever onder het ijs? De watertemperatuur bepaalt voor het grootste deel hoe dik je pak moet zijn en of je je gehele lichaam moet bedekken. Hoe dieper je duikt hoe kouder het wordt. Naast het effect op de watertemperatuur heeft de diepte ook ook een effect op je duikpak zelf. Hoe dieper je gaat des te meer neemt de isolerende werking van het materiaal af als gevolg van de waterdruk. Ook de tijdsduur van je duik is van invloed op het type duikpak dat je moet dragen. Ga je langer duiker, dan heb je een dikker duikpak nodig. Ook het aantal duiken kan van invloed zijn. Jouw lichaamstemperatuur (en gevoelstemperatuur) en dat van het pak (is het pak al droog) als je weer wilt gaan duiken zijn medebepalend. Wat is jouw duikstijl? Beweeg je veel in het water of hang je het liefs een beetje te dobberen? In het laatste geval is een dikker pak aan te raden.

Tips:

Het blijft enigszins een gok hoe je het pak ervaart als echt aan het duiken bent. Het is slim om eerst een pak te huren. Bevalt het, dan kan je het later altijd nog aanschaffen.

Fysieke eigenschappen zoals lengte en gewicht, vetpercentage en metabolisme hebben effect op je warmtehuishouding. Heb je het snel koud? Kies dan voor een wat dikker natpak.

Trek bij warm weer je duikpak pas aan net voordat je gaat duiken. Anders raak je snel oververhit.

Denk aan je hoeveelheid lood. Verschillende type duikpakken hebben een verschillend effect op je drijfvermogen. Duik je bijvoorbeeld met meerdere lagen dan zal je meer lood nodig hebben.

Gebruik een kap in kouder water. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd.

Let bij het passen van een droogpak goed op dat je de inflator en het ontluchtingsventiel goed kunt bedienen. 

Let op dat het pak niet te strak zit en dat je zelf je vinnen aan kunt doen.

Neem je vinnen ook mee als je een droogpak gaat passen.

Eén reactie op “Het Duikpak

  1. Nooit geweten dat er zo veel verschillende duikpakken bestaan. Ik ben me een beetje aan het oriënteren op duikuitrusting omdat ik van plan ben om op duikvakantie te gaan op Bonaire. Met het oog op de prachtige koraalriffen is het wel goed om me te informeren over de verschillende diktes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.