Het Duikhorloge

Het duikhorloge behoort tot de standaarduitrusting van iedere duiker. Ook tijdens het snorkelen is het fijn om een duikhorloge te dragen. Er zijn verschillende duikhorloges te koop. Van eenvoudige analoge modellen met alleen een duikring, digitale of combi-analoge modellen, waar bijvoorbeeld ook de diepte en duiktijd op wordt weergegeven, tot modellen die meer weg hebben van een duikcomputer en waarmee allerlei gegevens kunnen worden bekeken en opgeslagen. Dit laatste type wordt ook wel polsduikcomputer genoemd. De prijzen van een duikhorloge beginnen bij ongeveer 90 euro en lopen op tot boven de 1000 euro. Lees ook het artikel over de beste duikhorloges!

Waterdichtheid duikhorloge

De waterdichtheid wordt meestal aangegeven in het aantal meters (stilstaande waterkolom). Soms wordt de waterdichtheid ook in Bar of Atm(osfeer) aangegeven, waarbij 10 bar of 10 atm. gelijk is aan 100 meter stilstaande waterkolom. Hoe hoger het aantal meters (of bar/atm) hoe dieper er mee gedoken kan worden. Staat er alleen waterdicht, dan is het horloge alleen spatwaterdicht!

Tot welke diepte een duikhorloge waterdicht is is afhankelijk van het model en de prijs, maar over het algemeen zijn duikhorloges minimaal waterdicht tot een diepte van 100 meter (volgens de ISO 6425). Dat is prima om mee te snorkelen en om ondiepe duiken te  maken. De meeste duikhorloges zijn tegenwoordig waterdicht tot 200 meter (20 bar/atm).

Voorbeelden van een analoog duikhorloge
Voorbeelden van een analoog duikhorloge
Duikring en markering

Een kenmerk van een klassiek duikhorloge is natuurlijk de draaibare ring (bezel). Deze ring wordt ook wel duikring of registerring genoemd. Bijna alle analoge duikhorloges hebben er eentje. De ring is alleen draaibaar naar links (tegen de klok in) en er staat een minutenverdeling op. Vaak zijn de grote eenheden 10, 20, 30 etc. groot weergegeven en/of anders gekleurd weergegeven. De wijzers en tijdseenheden geven ook licht in het donker. De 60 minuten (of nulstreepje) heeft vaak een duidelijke marker. Deze marker zet je, wanneer je het water in gaat, op de grote wijzer van de tijdsaanduiding. Zo kun je tijdens het duiken direct en precies aflezen hoe lang je al aan het duiken bent. Er zijn ook analoge modellen waarbij de duiktijd apart kan worden ingesteld en afgelezen.

Overige kenmerken duikhorloges

Een klassiek analoog duikhorloge is zwaarder dan een normaal horloge. Dit komt onder meer doordat de kast en ring van materiaal gemaakt moet zijn dat niet alleen tegen hoge druk moet kunnen, maar ook bestand moet zijn tegen het zoute zeewater. Veel gebruikte materialen zijn roestvrij staal en titanium. Er zijn ook digitale duikhorloges van kunststof, bijvoorbeeld de G-shock serie van Casio. De horlogeband is vaak van rubber, polyurethaan of roesvrij staal. Let op dat de band zo verstelbaar is dat je het horloge ook over je duikpak kunt dragen! Het glas kan gemaakt zijn van acrylglas, mineraalglas of saffierglas. De klassieke duikhorloges hebben een schroefkroon waarmee je (buiten het water!) de tijd en datum kunt instellen door de kroon “omhoog te schroeven”.

Overige functies van een analoog duikhorloge

Het is ondoenlijk om alle mogelijk functies van een (digitaal) duikhorloge op te sommen. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kan het wel in vinden. De markt wordt ook steeds innovatiever en het verschil met een duikcomputer is soms klein. Een aantal functies die je mogelijk terugvindt op (gecombineerde digitaal) analoge duikhorloges:

– Datum en/of kalenderfunctie
– Stopwatch: meet de verstreken tijd en is aan/ uit te zetten
– Laadfunctie: geeft aan wanneer de batterij opgeladen / vervangen moet worden
– Watersensor: duikfuncties treden in werken indien het horloge in contact komt met water.
– Duiktijd meter: eventueel met alarmfunctie
– Dieptemeter: meet de diepte tijdens de duik en/of de maximale duikdiepte
– Decompressie-alarm: bij een te grote stijgsnelheid gaat er een alarm af.

Bekijk de populairste duikhorloges bij bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.