Het Ademautomaat

Samen met het trimvest en de persluchtfles vormt het ademautomaat de kern van je duikuitrusting. Het ademautomaat sluit je aan op je persluchtfles en gebruik je om onder water te kunnen ademen. Maar er zijn meer functies verbonden met het ademautomaat. Een compleet ademautomaat bestaat uit een eerste trap, een tweede trap, een alternatieve luchtvoorziening (ALV), ook wel bekend als octopus en een duikconsole. De duikconsole bestaat weer uit een een dieptemeter en een drukmeter (manometer) en eventueel een kompas en duikcomputer.

Het ademautomaat is een vrij ingewikkeld apparaat en vergt kundig onderhoud. Breng hem minimaal één maal per jaar naar een gecertificeerd servicepunt voor controle. Beginnende duikers maken vaak gebruik van het automaat van de duikschool. Ben je tevreden over het automaat en wil je er op den duur toch zelf eentje aanschaffen? Alle onderdelen van een ademautomaat zijn los te koop, maar het is verstandig om in ieder geval de eerste en tweede trap en de octopus van hetzelfde merk te kopen of zelfs als set (met dezelfde serienummers) te kopen.

De diepte en temperatuur van het water zal bepalen welk ademautomaat welke het meeste geschikt is om te gebruiken.

ademautomaat
Een ademautomaat
Het fenomeen druk

Je hebt vast weleens wat gehoord of het begrip druk of luchtdruk. Normaal op de grond is de luchtdruk circa 1 bar. Je weet misschien dat de luchtdruk verandert als je stijgt (bijvoorbeeld in een vliegtuig). Ook in het water verandert de druk als je gaat dalen en stijgen. Voor elke 10 meter die je daalt, stijgt de druk met 1 bar (en andersom). Op 20 meter diepte is de druk dus 3 bar. Deze druk toename heeft gevolgen de met lucht gevulde holle ruimtes van ons lichaam. Zo neemt bij het dalen onze longinhoud af en moet je je oren klaren. Het ademautomaat en de perslucht zorgen er voor dat je “gewoon”kunt blijven ademen.

De eerste trap

Met de eerste trap van een ademautomaat wordt eigenlijk de eerste verbinding en regelaar bedoeld tussen de persluchtfles en het automaat. Deze trap zorgt er voor dat de druk uit je tank (van 200-300 bar) wordt teruggebracht naar een middendruk van tussen de 8 en 11 bar boven de omgevingsdruk (boven water is de omgevingsdruk altijd 1 bar). De eerste trap bestaat uit een aantal poorten waar de overige onderdelen op kunnen worden aangesloten. Er zijn 1 of 2 hoge drukpoorten en minimaal 3 lagedruk poorten. De lagedruk poorten worden gebruikt voor de tweede trap de inflatorslang (van de inflator van je trimvest) en de octopus. Een extra poort kan nodig zijn bij het gebruik van een een droogpak. De hogedruk poort wordt gebruikt voor de slang van je duikconsole.

Er kan bij de eerste trap onderscheid gemaakt worden tussen een piston en een membraan gestuurde trap. Membraan gestuurde systemen vind je alleen in de duurdere modellen. Door het membraan is de eerste trap minder gevoelig voor koud en vies water.

De eerste trap kan gebalanceerd of niet gebalanceerd zijn. Gebalanceerde trappen bieden meer comfort tijdens het ademen omdat ze een constante ademweerstand leveren ongeacht de diepte of druk in de persluchtfles.

Verder is het relevant om de aansluiting van het automaat op de kraan van de duikcilinder hier te noemen. Hier zijn twee varianten, de INT (beugelaansluiting) en de DIN-aansluiting (schroefaansluiting). De DIN-aansluiting wordt tegenwoordig het meest gebruikt en wordt als meest stabiel (veilig) beschouwd.

In de onderstaande tekening gemaakt door Duikkids worden de onderdelen schematisch uitgelegd.

onderdelen ademautomaat
Onderdelen ademautomaat
De tweede trap

Met de tweede trap wordt de regelaar bedoeld met het mondstuk (dat ronde geval). Hier adem je dus uit. De tweede trap verlaagt de middendruk naar de omgevingsdruk van de duiker. Ook bij de tweede trap kennen we gebalanceerde en niet-gebalanceerde systemen. Gebalanceerde systemen zijn prettiger, maar ook duurder. Er zit vaak ook een externe ademweerstand knop op de tweede trap. Hiermee kun je de weerstand van het ademen instellen. Aan de tweede trap zit aan de voorkant een waterloosknop. Hiermee kun je binnengelopen water weg laten lopen.

De Alternatieve Luchtbron (ALV) – De Octopus

De octopus is ook aangesloten op de lagedrukpoort van je persluchtfles. Het is dus eigenlijk een tweede luchtbron. Tegenwoordig is het verplicht om met een octopus te duiken. Niet zozeer als je eigen automaat faalt, maar meer om een andere duiker (je buddy) in nood te helpen. De octopus is een tweede trap en heeft altijd een gele slang, die wat langer is dan de andere slangen. Er zijn ALV’s die geïntegreerd zijn met de inflator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.