Grotduiken

Grotduiken is een geschikte specialisatie voor duikers die graag in het buitenland willen duiken en in zijn voor een dosis avontuur. Duikers die de specialisatie grotduiken afronden hebben de mogelijkheid om op diverse plekken ter wereld de variëteit van de natuur in (onderwater)grotten te ontdekken.

Wat is grotduiken?

Grotduiken is een specialisatie voor de avontuurlijke duiker. Tijdens het grotduiken leert de duiker hoe men op een verantwoorde manier onder water grotten kan verkennen. Redenen om het volgen van de specialisatie grotduiken te overwegen zijn er genoeg. Ten eerste is het water in grotten meestal helder en zijn de rotsformaties indrukwekkend en bloedmooi. Daarnaast is er in grotten speciale onderwater flora en fauna  te vinden. Grotduiken is zeker geen specialisatie voor de beginnende duiker. Zaken zoals vermindert zicht, weinig licht en navigeren door complexe gangenstelsels vereisen veel duikervaring en een goede voorbereiding.

grotduiken
Grotduiken – Foto Ryan Cantey – CC-BY-SA-3.0
Instapvereisten grotduiken

Je hebt minimaal een advanced open water brevet nodig en bij sommige duikorganisaties zoals de NOB kun je deze specialisatie pas volgen na je dive master brevet (3 sterren). Daarnaast dien je bij sommige duikorganisaties ook nog eens een minimum aantal gelogde duiken te hebben gedaan en/of een andere specialisatie succesvol afgerond te hebben zoals nitrox-duiken.  De instapvereisten hangen vaak af van de intensiviteit en niveau van de cursus. Dit verschilt nogal bij de verschillende duikscholen en duikorganisaties. Zo wordt er ook onderscheid gemaakt tussen “cave diving” and “cavern diving”. Bij cavern diving ga je niet verder dan de daglichtzone en niet verder dan ongeveer 60 meter (gecombineerd qua diepte en afstand) en is eigenlijk de lichte variant van het grotduiken.

Wat leer je tijdens de cursus grotduiken?

Tijdens de specialisatie grotduiken leert de duiker vaardigheden om het duiken in grotten veilig te laten verlopen. Grotnavigatie en lijnprotocollen zijn essentieel onderdeel. Tijdens dit onderdeel leer je hoe je door middel van lijnen de weg naar de ingang van de grot kan terugvinden, zelfs in situaties waarin de lichtbron is uitgevallen (oriëntatie). Ook leer je hoe je om kan gaan met noodsituaties en desoriëntatie, door bijvoorbeeld met gesloten ogen naar elkaar toe te zwemmen, lucht te delen. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan het gebruik van het materiaal zoals lampen, haspels, lijnen en alternatieve luchtvoorziening. Een ander onderdeel dat tijdens deze cursus aan bod komt is het correct plannen en de voorbereiding op een grotduik. Hierbij wordt ook ingegaan op de diepte- en afstandslimieten.

Locaties voor het grotduiken

Vanwege het type ondergrond (overwegend klei- en zandgrond) zijn er in Nederland geen grotten aanwezig om te duiken in grotten en dus om de praktijklessen uit te voeren. De grotduik specialisatie wordt dan ook vaak op een specifieke locatie in het buitenland gegeven. Er zijn een aantal plaatsen populair met betrekking tot de grotduiken zoals bijvoorbeeld Mexico, de Dominicaanse Republiek en Florida. Maar, ook in Europa zijn er een aantal plaatsen die geschikt zijn voor grotduiken. Zo zijn er in België, Duitsland en Frankrijk grotten aanwezig, maar ook verder in Europa zoals bijvoorbeeld in Kroatië en Griekenland zijn er mogelijkheden om te grotduiken.

Materiaal tijdens het grotduiken

Tijdens het grotduiken zijn er een aantal aanbevelingen met betrekking tot het materiaal.  De eerste is dat de duiker meerdere duiklampen bij zich draagt. Over het algemeen is de aanbeveling om één hoofdlichtbron te dragen en daarnaast twee vervangende lichtbronnen. Ook wordt de duiker geacht meerdere veiligheidslijnen en haspels bij zich te dragen en een dubbele luchtfles met meerdere aansluitingen.