Freediving

freediving
freediving

Freediving of vrijduiken is een watersport die in Nederland, maar ook wereldwijd steeds populairder wordt. Zowel op recreatief als op competitief niveau. De vrijheid, ontspanning en rust worden daarbij vaak genoemd als reden om te gaan freediven. Bij freediving duik je onderwater op een ademteug… je adem inhouden dus, want je gebruikt geen ademapparatuur. Het maken van een hoekduik bij het snorkelen, om onder water dieper en meer te kunnen zien, is in feite een vorm van freediving…. Een geoefende freediver kan al tot 20-30 meter diep en ongeveer 2 minuten lang onder water blijven en dit net zo vaak doen als hij wilt.

Op competitief niveau zijn er eigenlijk drie varianten. De eerste variant is statisch, je moet onder water zolang mogelijk je adem inhouden. Het wereldrecord staat momenteel op ruim 11 minuten en 35 seconden! Ga er maar aan staan. Bij de tweede variant moet je op één ademteug, met of zonder de hulp van vinnen, zo ver mogelijk horizontaal zwemmen. Bij de derde variant gaat het er om zo diep mogelijk te komen op één ademteug (met of zonder hulpmiddelen als gewichten of vinnen). De dieptes en afstanden die professionele freedivers halen zijn ronduit spectaculair te noemen. Zo staat het diepterecord in de No Limits categorie momenteel op 214 meter!

Freedive technieken

Natuurlijk is het belangrijk dat je efficiënt en rustig beweegt in het water, je leert hoe je oren klaart en eventueel je duikbril leegt. Het zal je misschien verbazen, maar freediven is vooral een mentale sport. Ontspanning is cruciaal voor de uitoefening, zeker in het buitenwater waar je afgeleid wordt door alles wat je ziet, de stroming en de temperatuur. Niet voor niets doen veel freedivers ook aan yoga en gebruiken ze meditatietechnieken.

Concentratie- en ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen komen dan ook aan bod tijdens freedive cursus of opleiding. Rust en ontspanning zorgen namelijk voor een lagere hartslag en minder zuurstofverbruik. Gevorderde freedivers oefenen ook om een hoger koolstofdioxide niveau te tolereren. Het is namelijk de koolstofdioxide die de ademreflex in gang zet.

In de onderstaande video neemt voormalig wereldrecordhouder Guillaume Néry je mee in de wereld van het freediven. Zowel het mentale als de fysieke aspecten komen aan bod in deze mooie presentatie (in het Frans, maar Engels ondertiteld).

Leren freediven

Het mag duidelijk zijn dat je niet zonder opleiding en zonder buddy moet gaan freediven. Zonder de juiste kennis en vaardigheden is freediven zeer gevaarlijk. Je houdt immers je adem en dat eventueel gecombineerd met inspanning en diepte veroorzaken allerlei lichamelijke effecten, die kunnen leiden tot ernstige klachten of zelfs de dood… Gelukkig zijn er in Nederland en wereldwijd steeds meer (vrij)duikscholen waar je in een veilige omgeving kunt leren vrijduiken en een brevet kunt halen.

Je kunt je opleiding volgen bij een school of vereniging die is aangesloten bij de DFA (Dutch Freedive Association). Ook Padi, SSI en NAUI bieden tegenwoordig een opleidingen en cursussen voor freediven. Meestal bestaat een opleiding uit één of meer theorielessen en praktijklessen in het zwembad en/of buitenwater.

Informeer vooraf altijd goed of een duikschool is aangesloten bij een koepelorganisatie en naar de ervaring van de instructeur. Je dient overigens altijd een medische verklaring in te vullen en indien nodig een medische keuring voordat je begint aan een freedive opleiding. De eisen wijken daarbij niet veel af van de eisen die worden gesteld bij het duiken met perslucht. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een zwemdiploma en moet je minimaal 12 jaar oud zijn.

Materiaal

Als je begint met freediven zal een reguliere snorkel en duikmasker en eventueel vinnen voldoende zijn. Bij freediven zijn de vinnen trouwens altijd met een dichte hiel. Als je een opleiding volgt zal het materiaal ter beschikking worden gesteld. Ga je in het buitenwater freediven dan is een wetsuit aan te raden. Er bestaan uiteraard snorkels, duikbrillen en vinnen die speciaal voor het freediven worden gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld duikbrillen met een laag binnenvolume waardoor je voor het klaren weer minder lucht nodig hebt. De vinnen zijn over het algemeen wat langer dan vinnen voor snorkelen en duiken (meer stuwkracht!). Ook zijn er vinnen waarbij waarbij je met twee voeten in een grote vin zit: de monovin. Om diepte te bereiken wordt er ook gebruik gemaakt van lood. Decathlon verkoopt loodgordels en loodzakjes.

Meer informatie over freediving:

Een hele goede pagina met veel informatie en video’s is de beginnersgids van deeperblue (Engels)