Duikuitrusting

Een goede duikuitrusting is essentieel om veilig en vertrouwd te gaan duiken. Een duikuitrusting helpt je onderwater te ademen, beschermt je huid, reguleert je drijfvermogen en maakt je het zwemmen zo gemakkelijk mogelijk.  Een complete duikuitrusting is vrij kostbaar. Gelukkig kun je op de meeste locaties en bij de meeste duikscholen materiaal huren. Zo kun je de meeste onderdelen eerst goed testen voordat je overgaat tot aanschaf. De volgende onderdelen behoren tot de standaard duikuitrusting.

Het duikpak – droogpakken en natpakken

Duikpakken bestaan in allerlei verschillende soorten. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen natpakken (wetsuits) en droogpakken (drysuits). De meeste recreatieve duikers duiken in een natpak. Natpakken worden veelal gemaakt van neopreen en sluiten strak aan op het lichaam. Tussen het pak en het lichaam vormt zich een dun laagje water dat eerst door het lichaam wordt opgewarmd en dat vervolgens voor een isolerende werking zorgt. Een natpak is tussen de 2 en 8 millimeter dik en bestaat ook in uitvoeringen met bedekking voor handen, hoofd en voeten.

Droogpakken vallen losser om het lichaam en worden over een laag kleding gedragen. Door de strakke afsluitingen (seals) bij polsen, enkels en nek wordt het water buitengehouden. Droogpakken bieden dan ook betere isolatie bij het duiken in koudere wateren of in de winter. Droogpakken zijn echter wel duurder en je stuit ermee op veel meer weerstand bij het zwemmen dan met een strak aangesloten natpak.

Lees meer over het duikpak.

duikpakken - wetsuits
De meeste beginnende duikers zullen eerst een wetsuit proberen.
Schoeisel en handschoenen

In het verlengde van je duikpak zul je ook schoenen of laarzen en duikhandschoenen dragen om warm te blijven. Op deze pagina lees je meer over duikschoenen en duiklaarzen. Op deze pagina lees je meer over duikhandschoenen.

Duikmasker en snorkel

Het dragen van een goede duikbril, duikers spreken liever over een duikmasker, is essentieel als je gaat duiken. Uiteindelijk draait het er bij het duiken natuurlijk om dat je alles wat je onder water tegen komt goed kunt zien. Daarom moet een duikmasker comfortabel zitten en een zo groot mogelijk gezichtsveld toestaan. Door de silicone randen van moderne duikmaskers sluiten deze over het algemeen heel goed aan op het gezicht van de duiker. Een goed duikmasker omvat ook de neus en heeft een verstelbare band zodat deze altijd zo gesteld kan worden dat het duikmasker de optimale pasvorm heeft. Lees meer over de onderdelen en materiaal van het duikmasker en de snorkel.

Zolang je je aan het wateroppervlak bevindt kun je het beste gebruik maken van een snorkel. De snorkel maakt dan over het algemeen ook deel uit van de standaard duikuitrusting. Zie ook de pagina over snorkelmateriaal.

Vinnen

Vinnen worden door duikers gebruikt om zich soepel door het water voort te bewegen. Een goede duikvin is over de lengte stevig, wat vaak wordt bereikt door vanaf de zijkant van de voet tot aan het uiteinde stevige opstaande randen aan te brengen. Deze zorgen er ook voor dat er minder water via de zijkant van het blad af glijdt, wat een lagere weerstand en, daarmee, snelheid zou betekenen. Over de breedte moet de vin juist flexibel zijn. Dit wordt bijvoorbeeld bewerkstelligd door een aantal rubber strips over de lengte in de vin aan te brengen, waardoor de vin bij het zwemmen hol komt te staan. Waar voor snorkelen vaak een simpele vin volstaat is het bij het duiken belangrijk dat je vinnen je voldoende in staat stellen om snelheid te maken en op diepte te komen. Bij aanschaf wordt vaak gekozen voor een verstelbare (open hiel) vin zodat ze ook met duikschoenen te dragen zijn. Lees meer over duikvinnen.

Ademautomaat en persluchtfles

Als je een duik maakt neem je een duikfles, ook wel persluchtfles of duikcilinder genoemd, mee het water in. Hierin zit samengeperste lucht die je als mens niet op die manier in kan ademen. Het ademautomaat brengt deze druk terug naar de omgevingsdruk en leidt de lucht via een slang naar het mondstuk van de duiker. De omgevingsdruk hangt af van de diepte van de duiker. Aan het wateroppervlak is de druk 1 bar en met elke 10 meter dat je verder onder dit oppervlak afdaalt stijgt de druk met nog eens 1 bar. Zolang de duiker aan het wateroppervlak blijft wordt er over het algemeen een snorkel gebruikt, waarmee je kostbare perslucht uitspaart. Voor het sportduiken wordt meestal een ademautomaat gebruikt welke bestaat uit twee trappen (de eerste trap zit op de kraan van de duikfles en de tweede trap zit in het mondstuk) . Lees meer over het ademautomaat.

Ook een Alternatieve LuchtVoorziening (ALV), beter bekend als octopus, behoort tot de basisuitrusting. De octopus is feitelijk een reserve-ademautomaat. Deze wordt gebruikt als het primaire automaat faalt, of als luchtvoorziening van een andere duiker (als deze bijvoorbeeld geen lucht meer heeft). De octopus is meestal felgeel gekleurd en heeft een lange slang.

Duikflessen zijn er in verschillende materialen, zoals aluminium, staal en carbon. Ze zijn er in verschillende maten, de meest gangbare zijn de  10-, 12- of 15-literfles en hebben doorgaans een vuldruk van 230 of 300 bar. Het mag duidelijk zijn dat zowel de duikfles als het ademautomaat essentiële onderdelen vormen tijdens het duiken. Zorg er dus altijd voor dat dit materiaal gekeurd en op orde is. Huur of koop alleen bij vertrouwde adressen!

standaard in de duikuitrusting horen persluchtflessen, het trimvest en ademautomaat
Belangrijke in de standaard duikuitrusting: persluchtfles met trimvest en ademautomaat
Trimvest en loodgordel

Het trimvest wordt gebruikt om het ademautomaat, de loodgordel en de persluchtfles aan op te hangen en vast te maken. De loodgordel kan geïntegreerd zijn in het trimvest maar kan ook los gedragen worden. Het trimvest en de loodgordel worden over het duikpak heen gedragen en dienen om het drijfvermogen van de duiker te reguleren. Hoe meer lood in de gordel en hoe minder lucht in het trimvest, hoe lager de duiker zal afdalen. Om weer te kunnen stijgen kan het trimvest weer gevuld worden met lucht.

Duikinstrumenten in de duikuitrusting

Iedere duiker heeft duikinstrumenten nodig die gegevens verschaft over de de diepte, de druk in de duikfles. De traditionele duikuitrusting bestaat daarom ook uit een dieptemeter en een manometer. De manometer geeft de resterende druk aan en geeft zo in feite informatie hoeveel lucht of gas er nog aanwezig is in de duikfles. De dieptemeter en manometer kunnen bij elkaar zitten in een duikconsole. Vaak wordt ook een onderwaterkompas toegevoegd aan de standaard duikuitrusting en een duikhorloge. Tegenwoordig wordt ook veel gedoken met een duikcomputer.

Ga je duiken in water met slecht zicht of ’s nachts? Denk dan ook aan een goede duiklamp!

Eén reactie op “Duikuitrusting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.