Duikscholen

Duikscholen kunnen aangesloten zijn bij verschillende overkoepelende organisaties. De meest bekende internationale verenigingen zijn de Professional Association of Diving Instructors (PADI), de Scuba Schools International (SSI), de National Association of Underwater Instructors (NAUI) en de Instructor Dive Development (IDD) en de daaraan gelieerde International Association of Diving Schools (IADS). Voor de Nederlandse duikscholen (en duikverenigingen) is er tevens de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), die is aangesloten is bij het internationaal overkoepelende orgaan CMAS. Al deze organisaties verzekeren de kwaliteit van de opleidingen die te volgen zijn bij de aangesloten duikscholen en de vakbekwaamheid van de instructeurs.

Er zijn in Nederland honderden duikscholen waar je kunt leren duiken
Er zijn in Nederland honderden duikscholen waar je kunt leren duiken

Hieronder volgt een beschrijving van de meest bekende en in Nederland aanwezige duikscholen.

PADI duikscholen

PADI biedt een breed scala aan duikcursussen aan. De belangrijkste certificaten die te behalen zijn binnen het PADI-systeem zijn Scuba Diver, Open Water Diver, Advanced Open Water Diver, Rescue Diver en Master Scuba Diver. Deze cursussen leiden je op van basisduiker tot meesterduiker. Hiernaast zijn nog een groot aantal aanvullende cursussen te volgen, zoals EHBO-, foto- en videografie-, en navigatiecursussen of lessen die je leren alles wat je onder water tegen komt te herkennen en identificeren. Welke specialisatie je mag doen hangt af van je niveau in de basisopleiding. Er zijn 45 Nederlandse duikscholen aangesloten bij PADI. Ga naar de PADI website voor meer informatie.

SSI duikscholen

SSI biedt drie basisprogramma’s duiken aan. De eerste is een niet-gecertificeerde kennismaking met het duiken en kan opgevolgd worden door twee cursussen waar wel een certificaat mee te behalen is. Dit zijn de cursussen Scuba Diver en Open Water Diver. Als aanvulling hierop biedt SSI 18 gespecialiseerde programma’s, een EHBO-cursus en een opfrissingscursus aan. De 18 speciale programma’s variëren van cursussen voor het duiken in bijzondere omstandigheden tot cursussen voor het opdoen van gespecialiseerde kennis. Met 35 aangesloten duikscholen is het makkelijk om, als SSI jouw voorkeur heeft, een school bij jou in de buurt te vinden. Ga naar de SSI website voor meer informatie.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle SSI-duikscholen in Nederland.

IDD duikscholen

De IDD (Instructor Dive Development) bestaat sinds 1992 en kent eveneens een “modulair opleidingssysteem”. Naast het kinderopleidingsprogramma (Dolphin Rangers) en het introductieprogramma (Ocean Explorer) zijn er vier modules. De eerste is de IDD Open Water Diver. Die bestaat uit 4 theorie modules en 6 zwembad/confined modules en 8 buiten Water Modules. Daarna kun je verder gaan als Advanced Diver, Rescue Diver en Master Diver. Bij iedere module kun je speciale cursussen (De Specialty’s) volgen zoals nachtduiken en wrakduiken. Ga naar de IDD website voor meer informatie.

NAUI duikscholen

De National Association of Underwater Instructors (NAUI) is een van de oudste duikinstanties in de wereld. In Nederland zijn er ongeveer tien NAUI duikscholen en -verenigingen die duikopleidingen aanbieden onder de NAUI-vlag. Wereldwijd is NAUI echter één van de grootste organisaties. NAUI staat bekend om de “behoudende” duikopleiding. Iets wat bijvoorbeeld tot uitdrukking komt in de stijgsnelheden. Het motto van NAUI is dan ook “Dive Safety Through Education”. Ook NAUI werkt met (flexibele) modules. Ga naar de NAUI website voor meer informatie.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle NAUI duikscholen in Nederland.

NOB duikverenigingen

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) spreekt het liefst over leden en duikverenigingen. Duikscholen en individuele duikers kunnen lid worden van de NOB.  De NOB start in tegenstelling tot de bovengenoemde organisaties, en de jeugdopleidingen buiten beschouwing gelaten, gelijk met de cursus Open Water Diver als basis. Na dit eerste niveau volgen nog drie niveaus, waarbij de duiker zich na het voltooien van de vierde cursus Master Diver mag noemen. De 16 specialisaties die de NOB aanbiedt, grotendeels in lijn met de specialisaties die andere duikorganisaties in hun repertoire hebben, zijn ingedeeld op het niveau die de duiker in de basisopleiding moet hebben afgerond om de specialisatie te mogen doen. Er zijn circa 275 Nederlandse duikscholen en –verenigingen bij de NOB aangesloten. Ga naar de NOB website voor meer informatie.