Duiken op Malta

Het eiland Malta ligt letterlijk midden in de Middellandse zee, ongeveer 93 kilometer ten zuiden van Sicilië en 290 kilometer ten noorden van Afrika. Malta is het grootste eiland van de gelijknamige eilandengroep die verder bestaat uit Gozo en Comino. Er wonen ongeveer 400.000 mensen op de archipel. Malta is het culturele en commerciële centrum met Valletta als prachtige hoofdstad. Gozo is het een na grootste eiland en is wat rustiger en groener dan Malta. Het kleinste eiland Comino heeft slechts een hotel en is voor het grootste deel onbewoond.

Zin om te duiken op Malta of Gozo? Kijk eens bij de reisaanbiedingen van TUI!

Duiken op Malta (Blue Hole)
Duiken op Malta (Blue Hole)

Malta heeft een mediterraan klimaat met weersinvloeden van de zee. De zon schijnt er in de zomer ongeveer 12 uur en in de winter ongeveer 7 uur. De meeste mensen bereiken Malta per vliegtuig maar er zijn ook goede ferry verbindingen vanaf het vasteland (Italië).

Ian Patchfork
Ian Pitchfork

Malta wordt als één van de beste snorkel- en duikbestemmingen gezien in Europa. SnorkelenDuiken.nl sprak met Ian Pitchfork, één van de managers van Aquaventure Malta, een vijfsterren PADI-duikresort gelegen in het noorden van Malta. Ian duikt al 26 jaar en verblijft al 16 jaar op Malta. Hij is een PADI Staff Instructor en een BSAC Open Water Instructor.

Kun je eigenlijk ook goed snorkelen op Malta?

Ja zeker! Je kunt in Malta vanaf de meeste stranden gewoon vanaf de kant gaan snorkelen. Op plekken zoals Cirkewwa, Paradise Bay, Ghar Lapsi en Qawra Point kun je prima snorkelen en bereiken vanaf de kant. De mooiste plekken met de meeste vissen zie je echter daar waar je ook kan gaan duiken, bijvoorbeeld rondom de Blue Lagoon in Comino. Iedere dag gaan hier wel verschillende boten naar toe.

In de rotsachtige omgeving vind je verschillende soorten rifvissen zoals rifbaarzen, lipvissen, picarellen en zeebrasems. Op zandige bodems kom je soms roggen en vliegende ponen tegen.

Wat vind jij het leukste aan duiken?

Mijn liefde voor het duiken is ontstaan uit het avontuurlijke. Later heeft dit juist plaats gemaakt voor het rustige van het duiken. Het compleet “gewichtloos zweven”in het water is echt super relaxed. Ik heb op verschillende prachtige plekken in de wereld gedoken, maar Malta heeft mij nog steeds in de greep.

Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken in Malta?

Het uitstekende zicht, het feit dat er weinig onderwaterstroming is en er nauwelijks gevaar is van het onderwaterleven maakt Malta, zeker voor beginners, tot een ideale duikbestemming. Dankzij de gevarieerde soortenrijkdom, de vele verschillende duikplekken en duikmogelijkheden zoals wrakduiken en grotduiken, is Malta ook voor ervaren duikers zeer aan te bevelen.

Wat is de beste periode om te duiken in Malta?

Op Malta kan in principe het hele jaar door gedoken worden. Het hoogseizoen is van mei tot en met oktober aangezien de weersomstandigheden dan het meest aangenaam zijn. De watertemperatuur schommelt van 14/15 graden in januari tot 27 graden in augustus.

Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Malta?
Maria Beeld
Maria Beeld

Er zijn ongeveer 60 verschillende duikplekken rondom Malta, Gozo en Comino. Een aantal favoriete duikplekken van ‘The Madonna Statue’ (Maria beeld), the wreck of the ‘MV Rozi (wrak van de MV Rozi)’ en the ‘Blue Hole’ (Blauwe Gat) in Gozo.

Het beeld van Maria ligt bij Cirkewwa (5 minuten rijden vanaf Aquaventure) en is vanaf de kust te bereiken. Het is een prettige beschutte plek om het water in te gaan. De maximum diepte is 18 meter. Je kunt er onder andere barracuda’s, octopussen en murenen tegen komen. In de kleine grot op 18 meter vind je het beeld van Maria.

Het wrak van de MV Rozi ligt ook bij Cirkewwa. Ook deze locatie vanaf de kust te bereiken. De oude sleepboot is 30 meter lang en ligt op een diepte van 35 meter. De boot is bewust afgezonken voor duikers. Het is dan ook een zeer toegankelijke en veilige wrakduik locatie.

Wrak van MV Rozi
Wrak van MV Rozi

De Blue Hole ligt aan de westkust van Gozo vlakbij het beroemde “blauwe raam”. Je kunt hier tot 45 meter diep duiken. De rotsachtige locatie is ook te bereiken vanaf de kust. Je kunt hier ook grotduiken.

Een prima hotel en uitvalsbasis om te duiken op Gozo is het Grand Hotel (Mgarr), te boeken via TUI.

Duikplek op Malta The Blue Hole aan de oppervlakte
Duikplek op Malta The Blue Hole aan de oppervlakte

Kijk voor meer informatie over deze duikplekken op de website van Aquaventure.

Waarom zou ik een Padi-opleiding of cursus bij Aqua Venture volgen?
Mellieha Bay Hotel Malta
Boek het Mellieha Bay hotel bij Tui!

Aquaventure bestaat al sinds 1992 en is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende duikcentra op Malta. Klanttevredenheid staat bij ons voorop! Onze dagelijkse duiktrips worden geleid door ervaren instructeurs. We zijn gesitueerd in het noorden van Malta, in het Mellieha Bay Hotel, en hebben van hieruit snel en makkelijk toegang tot alle grote duiklocaties op Malta, Gozo and Comino. Wij hebben tevens een eigen duikwinkel voor verkoop en verhuur van top materiaal.

 Wat voor soort duiken zijn bij jullie mogelijk?

We bieden alle niveaus van het PADI opleidingsprogramma aan, van kennismakingsduiken tot en met assistent duikinstructeur. We bieden ook verschillende duiktrips aan voor groepen. We bieden volledige vrijheid als men dat wil. Je kan dus je eigen duik plannen en alleen het benodigde materiaal huren. Of alleen een gids of instructeur. Er is veel mogelijk.

Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

Ga mee op een proefduik of beginnerscursus en geniet!

Artículo en español spaanse vlag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.