Duiken op Lanzarote

Lanzarote is een uniek eiland in de Atlantische Oceaan welke behoort tot de Canarische Eilanden. Vanuit Nederland vlieg je ongeveer in 4 uur naar Lanzarote.  Dat kan via Amsterdam met Transavia,  maar het is ook mogelijk om er te komen via Eindhoven of Weeze met Ryanair.

Lanzarote is vooral bekend voor zijn geweldige weer.  Het klimaat is geweldig, bijna nooit regen en altijd een fijne temperatuur. Ook de zomer is nooit te warm door een fijne wind uit het noordoosten. Door de vulkaanuitbarstingen heeft het eiland een heel mooi apart landschap. Je kan echt het vulkaanlandschap zien zoals het honderden jaren geleden is ontstaan. De kustlijn is beschermd en er zijn overal mooie stranden.

Zin om te snorkelen of te duiken op Lanzarote? Kijk dan eens bij het reisaanbod van TUI.

Duiken op Lanzarote
Duiken op Lanzarote

Het ontbreken van massale en hoge hotels is voor veel mensen een reden om weer terug te komen. Verder is het Timanfaya Park echt uniek. Hier zie je hoe het vulkaangeweld het land heeft gemaakt en omdat het niet begroeid is kun je het allemaal heel goed zien. Verder krijgt Lanzarote eind 2015 bij Playa Blanca een heus beeldenmuseum onder water!

Bart Prinsen
Bart Prinsen

SnorkelenDuiken sprak met Bart Prinsen van het Dive College Lanzarote over duiken op Lanzarote. Het Dive College is een 5-sterren Padi duikresort in Playa Blanca en is sinds 2012 een door de NOB erkende duikschool. Bart heeft het Dive College Lanzarote in 2001 geopend en werkt daar als duikinstructeur. Daarnaast regelt hij samen met een het team ook de andere dingen die moeten gebeuren. Bart is in 1985 begonnen met duiken als hobby en van 1988 tot 1990 heeft hij bij de genie gedoken bij het onderdeel 108 duikerpeloton. Nu is hij duikinstructeur van PADI, SSI en de NOB. Verder heeft hij verschillende specialty brevetten zoals diepduiken, wrakduiken en nachtduiken.

Bart, wat vind jij het leukste aan duiken?

Duiken is een geweldige sport. Je bevindt je onderwater en ziet er heel veel leven. Het is een gevoel van rust. Op elke vierkante meter is wel iets te vinden van leven. De één houdt van het kleine leven, de ander ziet liever grote vissen, grotten, wrakken etc. Je kan tijdens je duiken fotograferen of filmen. Je doet het altijd met iemand samen en vaak ook met groepen.

Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken op Lanzarote?

Wij moeten vanwege de weersomstandigheden slechts 15 dagen per jaar afgelasten omdat de wind dan uit de verkeerde richting komt. Dit is altijd in de periode van november tot en met april. Het is niet op veel plaatsen in de wereld waar je in principe altijd kunt duiken.

Lanzarote heeft aan de kant veel rotsen waarna het overgaat in zand. Met golven en stroming hebben we ook niet veel te maken. Dat zijn ongeveer die 15 dagen dat dat niet veilig kan vanaf de kant door hoge golven. Er zijn verschillende plekken om te water te gaan. Over de rotsen het water in gaan is geen goede optie, maar er zijn genoeg plaatsen waar dat niet hoeft.

Wat is de beste periode om te duiken op Lanzarote?

Het hele jaar kan er gedoken worden, maar veel mensen vinden het water in januari, februari, maart en april wat koud met 18 graden. Ook in die periode kan het zicht minder zijn dan 15 meter. September en oktober zijn mijn favoriete maanden. Het hele jaar zijn er vissen te zien, maar de Engelhaai zien we iets vaker van november tot april.

Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Lanzarote?

“Flamingo Wall” voor de verscheidenheid aan vis, “Las Coloradas” voor de mooie rotsformaties en vis en “De Cathedral” voor diepduiken, grotduiken en het onderwater leven.

Flamingo Wall ligt in Playa Blanca en bereik je met de boot of vanaf de kant. Je ziet er heel veel scholen vis waaronder baracudas, roggen en engelhaaien.

Duiken bij de Flamingo Wall - Lanzarote
Duiken bij de Flamingo Wall – Lanzarote

Las Coloradas ligt in Playa Blanca en kan alleen met een boot gedaan worden. Las Coloradas heeft mooie rotsformaties waar je onderdoor en overheen kan zwemmen

De Cathedral is in Puerto Del Carmen en kan vanaf de kant gedaan worden. De Cathedral is een grot op 30 meter diep. Hier zijn grote zeebaarzen te zien.

Rotsformaties bij Coloradas - Lanzarote
Rotsformaties bij Coloradas – Lanzarote
Waarom zou ik een Padi-opleiding of cursus bij Dive College volgen?

Veel mensen vinden de sfeer op Dive College heel erg leuk, maar ik denk dat ook de ligging erg belangrijk is. We zitten met de duikschool direct aan het water. We kunnen vanaf de duikschool zo op “het huisrif” duiken of we vertrekken vanaf de duikschool met de boot naar verschillende plekken in de buurt.

We hebben een vast team van 5 instructeurs die allemaal al 10 jaar of langer bij ons werken en dus veel ervaring hebben. We hebben een eigen zwembad en een loungebank met het mooiste uitzicht van Lanzarote. Op tripadvisor vind je meer redenen waarom mensen voor Dive College Lanzarote kiezen.

Ook de niet-duikers of familie maken gebruik van de duikschool door bijvoorbeeld te snorkelen of mee te varen met de boot.

Kun je eigenlijk ook goed en makkelijk snorkelen op Lanzarote?

Ja, op Lanzarote heb je verschillende stranden, zoals de Papagayo stranden waar je heel mooi kan snorkelen. De watertemperatuur varieert van 18 graden in de winter tot 25 graden in de zomer. Het is niet als in de Rode Zee, maar er zijn veel soorten vissen te zien vanaf de kant. Tijdens een korte snorkeltrip bij ons voor de duikschool kom je zo al meer dan 25 vissoorten tegen.

Lees ook het artikel over snorkelen op Lanzarote.

snorkelen Lanzarote
Je kunt ook prima snorkelen op Lanzarote
Wat voor soort duiken zijn bij jullie mogelijk?

We hebben een weekprogramma naar verschillende plekken. We doen wrakduiken, diepduiken, bootduiken, nachtduiken.

Welke duikmaterialen bieden jullie aan tijdens de cursussen en trips?

We hebben ongeveer 70 flessen, en een 40 complete uitrustingen. Als je alleen een fles en loodgordel nodig hebt betaal je 39 euro en als je alles moet hebben betaal je 45 euro per duik. Daarnaast hebben we pakketten met kortingen van 3,6 of 10 duiken.

Je kan ook een complete uitrusting huren voor 45 euro en dan zelf gaan duiken als wij denken dat het veilig is . Duikscholen laten je geen uitrusting huren voor 15 of 20 euro om dan zelf te gaan duiken. Dat is op Lanzarote niet toegestaan.

Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

Beginnende duiker vinden het soms moeilijk om aan te geven hoeveel ervaring ze hebben. Geef duidelijk aan hoeveel duiken je hebt gemaakt en wanneer je voor het laatst hebt gedoken. Zo kan een instructeur beter inschatten wat je een leuke duik gaat vinden binnen de grenzen van je ervaring. Kan een school je dat niet aanbieden dan heb je de verkeerde school.

Artículo en españolspaanse vlag

Eén reactie op “Duiken op Lanzarote

  1. Leuke informatie
    Ga in oktober duiken op lanzerote ,kan iemand mij vertellen wat dan de water temp is en met welke pak ik bedoel de dikte ik heb 3 of 7mm maar 7 vind ik niet comfortabel (te klein)
    als ik een 5mm aanschaf is dat dik genoeg?

    Met vriendelijke groet
    Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.