Duiken op Koh Tao in Thailand

Koh Tao is een Thais eiland gelegen in de Golf van Thailand (onderdeel van de Zuid-Chinese Zee). Koh Tao heeft meer dan 25 baaien en stranden. Ieder strand geeft je een ander gevoel.  Sommige zijn druk en gezellig, andere weer helemaal verlaten. De natuur is geweldig en er zijn diverse prachtige uitzichtpunten die voor de meeste mensen zonder veel moeite te bereiken zijn.

Duiken op Koh Tao is natuurlijk geweldig, maar daarnaast is er ook genoeg te beleven zoals, jungle trekking, zeilen, wakeboarden, kitesurfen, rotsklimmen, winkelen en andere activiteiten. En je kunt er uiteraard heerlijk relaxen…

relaxen op Koh Tao
Heerlijk relaxen op Koh Tao

Koh Tao is op verschillende manieren te bereiken. Hoe je er komt wordt voornamelijk bepaald door je budget.  De meeste comfortabele en snelste, maar ook duurste optie, is om vanaf Schiphol naar Bangkok te vliegen en daarna door te vliegen naar Koh Samui. Land je voor 11:00 uur, dan kan je direct door op de boot naar Koh Tao. Deze boottocht duurt ongeveer 1,5 uur.  Het is goedkoper om vanaf de luchthaven een joint ticket te kopen voor de bus of de trein en de boot naar Koh Tao. Meer informatie vind je hier.

Marcel van den Berg
Marcel van den Berg

SnorkelenDuiken.nl sprak met Marcel van den Berg, full time PADI Platinum Course Director bij Sairee Cottage Diving op Koh Tao. Marcel, die al sinds 2007 in Thailand verblijft, bezit talloze PADI Instructor diploma’s, is meerdere malen onderscheiden met de PADI Recognition of Excellence Award en heeft al aan meer dan 4500 studenten les gegeven.

Marcel, kun je kort wat vertellen over het Sairee Cottage Diving ?

Sairee Cottage Diving is direct gelegen in het midden van Sairee Beach. Sairee Beach is het langste en meest populaire strand op Koh Tao. Hier vind je de meeste winkels en restaurants. Gelukkig voelt het nooit erg druk, maar altijd gezellig. Sairee Cottage Diving is een medium grote duikschool. Je hebt hierdoor geen fabrieksgevoel, maar er zijn wel altijd genoeg mensen voor de gezelligheid en cursussen.

sairee cottage diving restaurant
sairee cottage diving restaurant

Receptie sairee cottage diving
Receptie sairee cottage diving

Kwaliteit staat nummer 1 bij Sairee Cottage Diving en dat merk je meteen als je binnenloopt. De duikuitrusting word dagelijks gecontroleerd en indien nodig gerepareerd. Is de reparatie te groot dan word het vervangen door nieuwe duikuitrusting. We gebruiken een Bauer luchtcompressor voor de hoogste luchtkwaliteit, het zwembad wordt onderhouden volgens westerse standaarden. De kamers zijn laagbouw bungalows in Thaise style en voor alle budgetten. Na het duiken kan je genieten in onze pool bar met een prachtig uitzicht op de zee met zonsondergang!

Wat vind jij het leukste aan snorkelen en duiken?

Voor mij persoonlijk het leukste aan duiken en snorkelen is op één plek blijven en minuten lang naar een organisme kijken. Dan ontdek je pas alle details en je zult verstelt staan van wat je ziet. Hoe langer je met respect naar onderwater dieren kijkt en niets doet, hoe meer ze je vertrouwen en dichterbij komen, ze kijken naar je, zwemmen om je heen, doen hun normale routine en jij hoort erbij. Een gevoel dat niet te omschrijven is, tenzij je het meemaakt!

zonsondergang op Koh Tao
Genieten van de prachtige zonsondergang op Koh Tao
Kun je eigenlijk ook goed snorkelen op Koh Tao ?

Er zijn verschillende snorkelplekken op Koh Tao. De populairste zijn Shark eiland, Aow Leuk, Koh Nangyan, Lighthouse, Mango Bay en Hin Wong Bay. Sommige locaties zijn makkelijk te bereiken met een brommer en andere het beste via longtail boot.

Persoonlijk vind ik het altijd leuk om met een aantal vrienden een longtail te huren van 13:00 tot 17:00 en dan naar verschillende snorkelplekken te gaan met als afsluiter een prachtige zonsondergang vanaf het water…

Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken op Koh Tao?

Je kunt het hele jaar duiken op Koh Tao. De gemiddelde watertemperatuur ligt het hele jaar rond de 30 graden. Bij Sairee Cottage Diving gaan we elke dag naar andere duiklocaties, zodat funduikers veel keuze hebben. Maar de duiklocaties op Koh Tao zijn ook heel geschikt voor duiklessen en duikcursussen. We hebben hier perfecte dieptes van 8m, 12m, 18m, 30m en dieper. Er is weinig tot geen stroming, het grootste deel van het jaar is het zicht goed en er is altijd wel een duikplek zonder golven.

Je kunt op Koh Tao ook vanaf het strand duiken, maar het meestal wordt er op locatie gedoken met boten. De duiklocaties zijn gemiddeld 15 minuten varen vanaf Sairee Cottage Diving. De meeste duiklocaties hebben mooie zandplekken om te oefenen en daarbij prachtig koralen en tropische vissen. Hoogtepunt om mee te maken is een ontmoeting met de walvishaai, de grootste vis in de oceaan.

walvishaai
Een ontmoeting met de walvishaai behoort tot de mogelijkheden als je gaat duiken op Koh Tao
Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Koh Tao?

De mooiste plekken vind ik Sailrock, Shark Island en White Rock. Wij gaan elke zaterdag naar Sailrock, waar we 3 duiken doen, inclusief eten en drinken. Omdat Sailrock het verste ligt duurt dit de gehele dag. Shark Island en White Rock zijn vanuit ons in respectievelijk   20 minuten en 10 minuten te bereiken. Al deze locaties hebben de meeste variatie in onderwaterleven en ik hou er vooral van hoe het rif en koraal is gevormd.

De mooiste en beste duikplekken voor duiklessen is volgens mij Twins, White Rock, Sattakut Wrak en Chumphon Pinnacle. Meer informatie over deze duiklocaties vind je hier (Engelstalig).

duiken op koh tao thailand bij whiterock
duiken op koh tao Thailand bij Whiterock

Duiken op Koh Tao Thailand bij het Sattakut wrak
… en bij het Sattakut wrak
Welke duikopleidingen bieden jullie aan?

Wij bieden alle duikopleidingen aan via PADI. Van beginners cursussen tot duikinstructeur cursussen.

Bieden jullie ook snorkeltrips aan?

Wij werken samen met snorkel bedrijven op het eiland voor georganiseerde snorkel tours en je kan bij ons ook makkelijk privé longtail snorkel trips boeken, waar je iets meer vrijheid hebt om te gaan waar je wilt.

Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker (en snorkelaar)?

Het is erg makkelijk om hier duiktrips, duiklessen en snorkeltrips te regelen. Ben je een beetje zenuwachtig, dan is de beste tip dat je weet dat je het makkelijk kan uitproberen en kunt stoppen wanneer jij wilt. Er is geen druk en alles wordt in kleine stapjes gedaan onder direct toezicht en in kleine groepen, zodat je nooit het gevoel hebt dat iets te snel gaat. De beste tip is om te genieten van één van de beste vakanties die je kan krijgen!

Wil je meer weten over duiken op Koh Tao en de duikcursussen en instructeur opleidingen die Marcel verzorgt neem dan een kijkje op zijn websites http://www.duikeninkohtaothailand.nl en http://www.duikinstructeur-thailand.nl.

Eén reactie op “Duiken op Koh Tao in Thailand

 1. Wat een geweldig interview , precies zoals het is.
  Dit geweldige eiland heeft alles om je droom waar te maken.
  De prachtige wereld onder water met al zijn kleuren en leven, ontroerend mooi.
  Sairee Cottage Diving kunt u dat allemaal laten beleven.
  Gezelligheid is ook volop aanwezig en persoonlijke aandacht.
  Als u deze droom vakantie gaat doen veel plezier en vooral genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.