Duiken op Gran Canaria

Gran Canaria maakt deel uit van de Canarische Eilanden en ligt ongeveer 150 kilometer uit de Marokkaanse kust. Vanuit Nederland en België vlieg je in 4 tot 5 uur naar Las Palmas de Gran Canaria (LPA), de hoofdstad van het eiland. Bijna dagelijks vertrekken er vluchten vanuit de meeste Nederlandse en Belgische luchthavens. Aangezien Gran Canaria deel uitmaakt van de Europese Unie zijn geen specifieke visa of vergunningen vereist.

Gran Canaria kent een zeer divers klimaat. Het noorden van het eiland is, door de heersende noordenwind, zeer groen. Dit deel wordt ook wel de “long” van het eiland genoemd. Hier vind je ook de lokale groente en fruitteelt en de lokale economie (lees: niet aan toerisme gekoppeld). Het landschap en het leven in het zuiden van het eiland is totaal verschillend. Het zuiden heeft geen invloed van de heersende noordenwind, want het wordt afgeschermd door het centrale bergmassief van vulkanische oorsprong en is daardoor vrij dor en droog. Vanaf 1970 ontwikkelde zich hier de toeristische activiteiten.  Desondanks hebben de meest plaatsen hun eigenheid, originaliteit en gastvrijheid bewaard.

Zin om te duiken op Gran Canaria? Neem dan eens kijkje bij het vakantie aanbod van Tui!

Gran Canaria kent ook grote groene delen
Het noorden is de groene long van Gran Canaria

Door de unieke ligging geniet de eilandengroep van een constante warme luchtstroom wat het klimaat aangenaam warm maakt. Tevens liggen de eilanden in de warme oceaanstroom wat de omgeving van de eilanden een vast habitat maakt voor bijvoorbeeld dolfijnen, schilpadden, walvissen en manta roggen. Je kunt ook het hele jaar door duiken op Gran Canaria.

Joris de Witte
Joris de Witte

SnorkelenDuiken.nl sprak met Joris de Witte over duiken op Gran Canaria. Joris is PADI Instructeur (OWSI, EFR en Gas Blender) en sinds april van dit jaar, samen met zijn echtgenote, de trotse eigenaar van de duikschool ScubaSur op Gran Canaria.

Dag Joris, wat vind jij het leukste aan duiken?

Duiken gaat om passie, de passie om een wereld te zien die voor de meesten onbereikbaar blijft, de passie om de vrijheid onder water, de vrijheid om jezelf beter te leren kennen, de vrijheid om tot rust te komen, de vrijheid om anderen te inspireren en ga zo maar door. Duiken is best iets technisch, er zijn risico’s, maar zolang je de dingen binnen je vermogen doet is wat je er voor terug krijgt echt onbeschrijflijk!

Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken op Gran Canaria?

Het vaak kristalheldere water (19° Celsius in de winter, tot 24° Celsius in de zomer) leent zich het hele jaar rond perfect voor activiteiten op en onder water. Aan de rotsachtige kust en de grillige riffen verzamelt zich een groot scala aan onderwaterleven wat elke duik- of snorkeltrip steeds vertaalt in een aangename ervaring. Voor de ervaren duikers zijn er ook duiken op de diepere riffen en wrakken mogelijk.

Je komt regelmatig grote scholen vissen tegen!
Je komt regelmatig grote scholen vissen tegen!

Het onderwaterleven is voor de meeste duikstekken  vergelijkbaar, maar erg soortrijk. De zandbodem verraad de aanwezigheid van verschillende rog en haai-soorten. De rotsformaties zijn typische verstopplaatsen voor murenen, sepia’s en octopussen. Grote trompetvissen gebruiken de overhangende rotsformaties om te schuilen en grote scholen sardines vormen een goede prooi voor barracuda’s en tonijnen. Daar waar de rots overgaat in zand spotten we verschillende rog-soorten (pijlstaartrog, arendsrog, elektrische marmerrog) alsook de kleine engel haai. Voor wie meer van het microleven houdt zijn er naaktslakjes, vuurwormen, poetsgarnalen en springkrabben. Wel even oppassen voor de zee-egels!

Welke type duiken zijn er mogelijk?

De duiken op Gran Canaria kan je onderverdelen in 3 categorieën:

Bootduiken in het zuiden
In het zuiden heerst doorgaans een zeer kalme zee wat bootduiken zeer toegankelijk maakt voor duikers van alle ervaringsniveaus. De meeste duiklocaties zijn beperkt in diepte (18 tot 27m) met een zichtbaarheid van 25 tot 30m (de zichtbaarheid is slecht als we slechts 15m halen).

Bootduiken in het noorden
Het noorden staat onder een noordelijke zee- en windstroming wat bootduiken slechts toegankelijk maakt voor de meer ervaren duiker. De onderwaterformaties zijn, mede door de ruigere zee, wel spectaculairder dan in het zuiden. De duiksites variëren tussen de 20 en 45m.

bootduiken op Gran Canaria
bootduiken op Gran Canaria

Kantduiken
Overal rondom het eiland kunnen kantduiken worden gemaakt. Bij de kantduiken is de beschutting van de locatie belangrijker dan de plaats op het eiland. De beschutte locaties zijn toegankelijk voor een breed publiek, de minder beschutte vereisen wel enige ervaring.

Kun je eigenlijk ook goed snorkelen op Gran Canaria?

De meeste stekken net aan of net voor de kust bieden echt goede snorkelplekken. Afhankelijk van de plek heb je onmiddellijk toegang naar de rotsige boden of moet je vanaf het strand (zand) even uitzwemmen. De grillige vormen van de rotsformaties, gevormd door gestolde lava, vormen de verblijfplaats voor zeekomkommers, zeesterren, krabben en menige vissen. Met wat geluk vind je (zelf dicht bij de kust) een murene, octopus of een rog. Om te snorkelen op de ondiepe riffen verder uit de kust is een boottrip vereist. Deze formaties, tussen de 4 en 16 meter diep, bieden een  scala aan onderwater leven.

Meer informatie over snorkelen op Gran Canaria.

Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Gran Canaria?

Een keuze maken uit slechts en paar duikstekken is, gezien de wondere onderwaterwereld in Gran Canaria zeer moeilijk, zo niet onmogelijk. Elke stek heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten. Persoonlijk vind ik dat volgende stekken zeker op de bucket list van elke duiker in Gran Canaria thuis hoort:

Pasito Blanco – Natural Reef

De klif gevormd door gestolde lava, slechts 5 minuutjes van het strand van Pasito Blanco verwijderd, is ovaal van vorm met een lengte van 60m en een hoogte van 6m. Bij het duiken ga je eerst op onderzoek langs de onderzijde van de rotsformatie. In de grillige structuur zie je verschillende soorten murenes en juweel anemonen. Als je de rand rondom het diepste deel volgt, kan je ook roggen en haaien ontdekken, die begraven liggen in het zand onder de richel. Zodra je klaar bent met het onderste deel te ontdekken, heb je de tijd om rond te kijken op de top van het rif en ook de kleinere satellietriffen in de buurt. Vergeet terwijl je duikt wel niet naar de wijdere omgeving te kijken. Ook iets verder van de rotsformatie is heel wat te ontdekken.

Zin om te duiken in Pasito Blanco? Neem dan eens kijkje bij het aanbod van Booking.com in Pasito Blanco.

duiken op Gran Canaria bij het Pasito Blanc Natural Reef
duiken op Gran Canaria bij het Pasito Blanc Natural Reef

Door de enorme hoeveelheid aan leven (grote scholen roncadores (soort baars), rifvissen, roggen, murenen en barracuda’s) is Pasito Blanco rif een zeer mooie duik voor fotografen. Ga je duiken op Gran Canaria en houd je van onderwater fotografie, dan moet je zeker bij Pasito Blanco gaan duiken. Het is een bootduik die voor alle duikers geschikt is (diepte: 17-19m).

Mogán Wrecks

Net voor de kust van Mogan liggen de wrakken van twee oude vissersboten: de Cermona II en de Alagranza. Beide liggen op een diepte van 18m. Alagranza, de oudste van de twee

Mogan wrak
Mogan wrak

wrakken is deels opgebroken, maar de boeg is nog vrij intact. Het is dan ook de verzamelplaats van grote scholen. De rest van het schip ligt op zijn zijkant. Je vindt er tal van inktvissen, roggen en palingen.  Het tweede schip, de Cermona II, ligt integraal om één zijde en heeft een kleine scheur in het midden. Ook hier vormt het wrak de perfecte woonplaats voor tal van dieren, waaronder een zeer moedige juffertje die het schip beschermt!

Er is een verbazingwekkende hoeveelheid aan leven aanwezig in en om beide wrakken. Daar ze slechts 50 meter van elkaar liggen kun beide wrakken bezichtigen in 1 duik!

Duiken op Gran Canaria bij Arinaga El Cabrón
Duiken op Gran Canaria bij Arinaga El Cabrón

El Cabrón Marine Reserve

El Cabrón is één van de slechts drie bestaande zee-reservaten in de Canarische Eilanden. Het vulkanische rif kan door de toegankelijkheid enkel worden bezocht vanuit het zuiden. De grote vulkanische plaat bij 12-14m diepte, bekend als de ‘Veril de Arinaga’ of de “Table Top”, vormt het centrale punt. Eens voorbij de rand is er een drop-off naar de zandvlakte op 20-22m. Het onderwaterlandschap is geweldig, met natuurlijke bogen, grotten, swim-through’s en kliffen. Het onderwaterleven is zeer gevarieerd en rijk, met grote scholen van roncadores, juffertjes (damselfish), sardines, barracuda’s en andere soorten zoals brasem, lipvissen en papegaaivissen. Elke duik levert verrassingen op en menig duiker zag daar straalvissen, zeepaardjes, glas-oogvissen en gorgones. Deze kantduik is door de moeilijk in- en uitstap enkel geschikt voor ervaren duikers (diepte: 12-23m).

Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

Graag een waarschuwing voor geïnteresseerden in het duiken of beginnende duikers: wees ervan bewust dat duiken start als een kennismaking, evolueert naar een vast waarde maar nog sneller verandert in passie en “a way of life”. Wij, zoals de meeste van onze collega instructeurs, delen deze passie graag met jullie in de hoop dat ook jullie de microbe te pakken krijgen!

Uitzicht vanuit het anfi complex
Uitzicht vanuit het Anfi Del Mar complex
Over Scuba Sur Gran Canaria

Scuba Sur is een PADI 5Star Instructor Development Center. Ze bieden duikopleidingen aan op alle niveaus, van beginnende duiker tot Staf Instructeur. Via hun partners op het eiland kunnen ze ook ondersteuning bieden voor Tech duikers. Het Scuba Sur Duikcentrum ligt in het Anfi Del Mar complex in Arguineguin in het zuiden van Gran Canaria. Door de unieke ligging, met prachtig zicht op de oceaan, kan het duikcentrum gebruik maken van de beschutte baai. Dagelijks wordt er vanuit de privé haven uitgevaren voor de duik- en snorkel trips.

Bekijk hier het aanbod van Booking.com in Arguineguin.

Veel informatie en een kaart met duiklocaties op Gran Canaria vind je in deze duikgids (Engelstalige pdf- ca. 14 MB).

Artículo en españolspaanse vlag

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.