Duiken op de Azoren

De Azoren, een afgelegen archipel van negen eilanden in het midden van de Atlantische Oceaan, staan bekend om hun adembenemende natuurlijke schoonheid, ongerepte landschappen en unieke biodiversiteit. Maar wat velen niet weten, is dat deze Portugese eilanden ook een paradijs vormen voor duikers. Met kristalhelder water, spectaculaire onderwaterformaties en een overvloed aan marine leven, kun je prima duiken op de Azoren.

Zin om te duiken op de Azoren? Bekijk hier het reisaanbod van TUI.

De Azoren
De Azoren, prachtig zowel boven als onder water
Condities om te duiken op de Azoren
Watertemperatuur

Hoewel duiken het hele jaar door mogelijk is op de Azoren, zijn de zomermaanden (juni tot september) veruit de meest populaire periode voor duikers. Tijdens deze maanden zijn de watertemperaturen het aangenaamst, variërend van 20°C tot 24°C. De zomer biedt ook stabielere weersomstandigheden en beter zicht onder water, waardoor het ideaal is voor duikers van alle niveaus.

In de wintermaanden kunnen de watertemperaturen dalen tot ongeveer 15°C, wat betekent dat een droogpak noodzakelijk is. Deze tijd van het jaar kan uitdagender zijn vanwege de mogelijke regenbuien en ruwere omstandigheden.

Zicht

Een van de meest opvallende kenmerken van duiken op de Azoren is het uitstekende zicht onder water. Dankzij de afgelegen ligging van de eilanden en het ontbreken van industrieel afvalwater blijft het water hier glashelder. Duikers kunnen genieten van zichtbaarheid tot wel 30 meter of meer, waardoor zelfs de kleinste details van het zeeleven en de geologische structuren duidelijk zichtbaar zijn.

Onderwaterleven

De geologische diversiteit en beschermde status van grote delen van de kust zorgen voor een unieke onderwateromgeving. Vulkanische grotten, kliffen en diepe kloven creëren de perfecte leefomgeving voor een breed scala aan mariene soorten.

De wateren rond de Azoren zijn bezaaid met een overvloed aan vissen die in scholen zwemmen en het zeeleven hier tot leven brengen. Onder deze opvallende soorten bevinden zich goudmakrelen, lipvissen, tandbaarzen en tonijnen.

Naast de kleurrijke vissen herbergen de wateren van de Azoren een breed scala aan zeeleven, waaronder enkele fascinerende en iconische soorten zoals manta’s en adelaarsroggen, octopussen en vaak vaak verstopt in rotsspleten: murenen. Uiteraard behoort een ontmoeting met verschillende soorten walvissen en dolfijnen tot de mogelijkheden. Er leven namelijk meer dan 25 soorten walvissen en dolfijnen in de wateren rondom de Azoren.

Manta roggen
Manta Roggen

Murene
Duiklocaties op de Azoren

De Azoren bieden duikliefhebbers een reeks diverse duiklocaties die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren duikers. Hier zijn enkele van de meest populaire plekken om te duiken:

Baixa do Ambrósio: Deze diepe duikstek op het eiland Santa Maria staat bekend om zijn  spectaculaire onderwaterformaties en enorme scholen vis, waaronder barracuda’s en roggen. De diepte en stromingen maken het tot een uitdaging voor ervaren duikers.

Formigas Islets: Dit natuurreservaat ten oosten van Terceira herbergt een overvloed aan zeeleven, waaronder murenen, octopussen en grote scholen vis. Het is ook een geweldige plek om wrakduiken te verkennen.

Princess Alice Bank: Voor degenen die op zoek zijn naar een avontuurlijke duik, is deze onderwaterberg in de open oceaan een must-visit. Hier kunt u haaien, dolfijnen en andere grote pelagische soorten tegenkomen.

Baixa das Castanhetas (Pico): Een diepe duikplaats met indrukwekkende rotsformaties en grotten op dieptes tot wel 40 meter.

Zorg ervoor dat je duikt met een erkende duikoperator die de lokale omstandigheden begrijpt en veiligheid boven alles stelt. Sommige duiken vereisen bovendien ervaring en certificering in diepduiken.

Grotduiken

De Azoren herbergen een aantal adembenemende onderwatergrotten en grotten die perfect zijn voor grotduikers. Deze duikstijl vereist speciale training en uitrusting. Een van de meest opvallende grotduik locaties is Gruta das Encantadas (Grot van de Betoverden) . Deze indrukwekkende onderwatergrot, gelegen op het eiland Terceira, is rijk aan stalactieten en stalagmieten. Duikers kunnen door de grot zwemmen en getuige zijn van het magische licht dat door de openingen in het plafond sijpelt.

Wrakduiken

Voor duikers met een passie voor maritieme geschiedenis zijn er ook wrakduik mogelijkheden op de Azoren. Deze wrakken herbergen een schat aan geschiedenis en bieden de kans om het verleden onder water te verkennen. Enkele interessante wrakduik locaties zijn:

  •     Dori Wrak (Faial): Het wrak van de Dori, een oude sleepboot, is een fascinerende duikervaring vol met zeeleven.
  •     Lajes Wrak (Pico): Dit wrak is een overblijfsel van een koopvaardijschip uit de 19e eeuw en biedt een duik in het verleden.
kustlijn azoren
Meer informatie over duiken op de Azoren

Of je nu een beginner bent die de schoonheid van de onderwaterwereld wil verkennen, een ervaren diepduiker die op zoek is naar avontuur, of een grotduiker die de mysteries van de zee wil ontdekken, de Azoren bieden voor elk wat wils. Met een overvloed aan duikstijlen en prachtige duiklocaties is deze afgelegen archipel een van de meest veelzijdige en opwindende duikbestemmingen ter wereld. Ontdek de diversiteit van de Azoren onder de golven en laat je betoveren door de wonderen van de oceaan.

Meer informatie over de Azoren en duikcentra vind je op deze website

Zin om te duiken op de Azoren? Bekijk hier het reisaanbod van TUI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.