Duiken op Curaçao

Curaçao ligt ongeveer 65km noordelijk van Venezuela, tussen Aruba en Bonaire in. Het eiland is ongeveer 61km lang en 14km breed. Door de ligging is het klimaat het hele jaar door zeer aangenaam, het is hier altijd zomer. Curaçao heeft heel veel te bieden, zowel onder als boven water.

Of je nu een sportieveling bent of alleen lekker lui op het fijne zand van het strand wilt vertoeven, je zult je opperbest vermaken. Verken de Hato grotten, een uitgebreid netwerk van stalactieten en stalagmieten en tekeningen van wel 1500 jaar oud. Maak een tocht door het uitgestrekte Christoffel National Park, vol met exotische diersoorten en prachtige natuurlandschappen.

Willemstad Curaçao
Willemstad Curaçao

Zin om te duiken op Curaçao? Kies uit meer dan 25 accommodaties bij TUI .

Of bezoek de hoofdstad Willemstad met zijn charmante haven met chique winkels, restaurants en vele leuke bars. Deze stad staat door haar unieke uitstraling en historische waarde op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Levendig gekleurde gebouwen brengen de Nederlandse koloniale architectuur onder de aandacht.

Liefhebbers van duiken kunnen ook hun hart ophalen. Er zijn veel duiklocaties van de Oostpunt tot de Westpunt en alles ertussen. En iedere duiklocatie heeft wel iets unieks te bieden. SnorkelenDuiken.nl sprak met Nanda de Loos-Kint van duikschool Atlantis Diving over duiken op Curaçao.

Dag Nanda, kun je kort wat vertellen over jezelf?

Ik ben Nanda en ben werkzaam als algemeen manager bij Atlantis Diving. Ik ben 5,5 jaar geleden naar Curaçao verhuisd omdat ik het eiland ontzettend leuk vond na een vakantiebezoek en ik heel graag iets anders wilde. Na hier twee andere banen te hebben gehad, kwam ik via mijn man bij Atlantis Diving terecht. Mijn man, Ruud, en ik draaien de duikschool gezamenlijk sinds februari 2016. Ruud is de operationeel/duik manager, hij stuurt het duiken aan en ik ben verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie.

Ruud geeft al les sinds 2005 en woont nu zo’n 10 jaar hier. Hij is een paar jaar geleden gestopt met het loggen van zijn duiken, toen had hij 3000 duiken en hij duikt nog steeds en geeft nog steeds les. Hij is PADI MSDT intructeur.

Nanda de Loos-Kint van duikschool Atlantis Diving
Nanda de Loos-Kint van duikschool Atlantis Diving
 Kun je kort wat vertellen over Atlantis Diving?

Atlantis Diving is opgericht in 1991 en bestaat dus dit jaar 27 jaar. We zijn een 5 star PADI duikschool en daarnaast ook distribiteur van het merk Scubapro. Op dit moment hebben we 3 vaste instructeurs in dienst en een dive master. Daarnaast werken we op drukke momenten nog met vier freelancers. Je kunt bij ons introductieduiken doen, maar ook elke PADI cursus volgen van Open Water tot aan Dive Master. Sinds 2017 hebben we ons huisrif geadopteerd en organiseren we maandelijkse clean-up duiken, waarbij vele vrijwilligers meehelpen. Ook hebben we ons aangesloten bij de Coral Restoration Foundation en hebben sinds afgelopen december een “nursery” op ons huisrif. Hier hangen stekjes in van verschillende koralen, die zo in een gecontroleerde omgeving kunnen groeien, waarna we ze weer uitplanten.

 Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken op Curaçao?

Curaçao is een vulkanisch eiland en vormt een “pilaar” in de oceaan. Vandaar dat de riffen dichtbij de kust liggen en vlak daarna de drop-off begint. Door het gunstige klimaat kan er het hele jaar door gedoken worden. De watertemperatuur varieert tussen de 26 Celsius en de 29/30 C. De temperatuur boven water varieert tussen de 26 C en 34 C. Het zicht is eigenlijk altijd goed, zo’n 30 meter. Door de wind hebben we soms wat hogere golven, maar dit heeft verder geen invloed op het duiken, zodra je beneden bent heb je daar veel minder last van. Af en toe staat er een sterkere stroming, maar ook dit heeft een minimale invloed op het duiken.

Red cushion sea star - Oreaster reticulatus
Red cushion sea star (Oreaster reticulatus)
Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Curaçao?

Directeursbaai

Curaçao is een walhalla om te duiken. De riffen liggen op slechts 15 meter van het strand, dus meestal duiken wij vanaf de kant. Eén van mijn favoriete duiklocaties is Directeursbaai. Deze duiklocatie ligt in de buurt van Tugboat (Jan Thiel), een bekende snorkel en duiklocatie. Directeursbaai werd vroeger als privé strand gebruikt door de directeuren van Shell. Van daar de naam “Directeursbaai”. Vanaf de weg heb je een mooi uitzicht op de baai. Je ziet aan het azuur blauwe water dat je niet ver hoeft te zwemmen. Wij dalen dan ook altijd al vroeg in de duik af en zwemmen over de bodem naar de drop-off. De drop-off gaat door tot meer dan 40 meter diepte. Ik gebruik deze locatie dan ook graag voor de diep duik specialty.

Directorsbay duiken op Curaçao
Directorsbay op Curaçao

De wand waar je langs zwemt is bedekt met zachte koralen en sponzen. Vissen zijn er in overvloed en als je af en toe in het blauw kijkt, heb je kans dat je nog een adelaarsrog voorbij ziet zwemmen. Ook tijdens de veiligheidsstop word je vermaakt. Recentelijk heeft de Coral Restauration Foundation bij Directeursbaai hertshoorn koraal terug geplant. Het gekloonde koraal is vast gemaakt aan een ijzeren constructie en biedt het huisvesting voor verschillende vissen. De meeste riffen op Curaçao lopen door tot 5 meter diepte, dus op Curaçao hoef je geen lucht ringen te blazen tijdens je veiligheidsstop.

San Juan

Deze locatie is vernoemd naar het landhuis waar het strand aan grenst. Het is lastig te vinden, want het is een onverhard weggetje vanaf de weg naar Westpunt (je rijdt het zandweggetje makkelijk voorbij). Als je het weggetje gevonden hebt, rijd je eerst een lange zand weg af en uiteindelijk kom je bij het landhuis aan. Hier betaal je een kleine entree aan de man die onder de boom zit en daarna mag je je weg vervolgen. Er zijn verschillende stranden, maar wij kiezen vaak het grootste strand omdat we daar veel schaduw hebben.

Omdat de locatie zo lastig te vinden is, duiken ook hier niet veel mensen. Het rif strekt zich uit over de vier stranden. In het begin heb je wat rotsen en kleinere koraal formaties. Bij de drop-off beginnen de grotere stukken koraal zich te vormen.

San Juan duiken op Curaçao
San Juan Curaçao

Omdat het rif wat meer in het midden van het eiland ligt, heb je een mooie combinatie van de verschillen tussen de oost- en westkant. Je vindt de mooie gorgonen die tijdens de duiken aan de oostkant tegenkomt en je hebt de harde koraal formaties die zo kenmerkend voor de westkant van het eiland zijn. Bij San Juan kom je geregeld een adelaarsrog tegen. Maar als je die niet ziet, kan je je vergapen aan de vele andere vissen die je tegen komt. Van egelvissen en koffervissen tot murenen. Voor elk wat wils.

 Oostpunt

Oostpunt is een gebied waar je niet met de auto heen kan gaan. Het is privé terrein en de verhalen gaan rond dat als je ongevraagd op het land komt, je er vanaf geschoten wordt… Aangezien wij zuinig op onze duikers zijn gaan wij er met de boot naar toe. Het is zeker de moeite waard om een boottrip naar Oostpunt te maken.

Op Oostpunt vind je riffen waar de koraaldichtheid nog steeds toeneemt. Zo vind je er bijvoorbeeld ook het zeldzame zwarte koraal. Ook hier heb je weer kans om wat grotere vissoorten te spotten. Met de boot doen we stromingsduiken.  Heerlijk niet denken aan een omkeerpunt, maar gewoon “ go with the flow”.

duiken op Curaçao bij Oostpunt
duiken op Curaçao bij Oostpunt

Je kan hier diepte maken, maar dat is zeker niet nodig. Het rif heeft een steile drop-off, vanaf ongeveer 10 meter en het is leuk om op de rand te hangen. Je komt er soms velden met hertshoornkoraal tegen. Langs de wand zie je veel gorgonen en buissponzen. Het rif is er zo vol dat je weinig lege plekken ziet.

Als wij naar Oostpunt gaan, varen we met een rib, een soort Zodiac. We doen twee duiken en tussen de duiken door kan deze boot in een lagune komen, daar liggen enorme zeesterren. We krijgen dan ook de mogelijkheid om hier te snorkelen en deze zeesterren te bewonderen voordat we de tweede duik gaan doen.

 Kun je eigenlijk ook goed snorkelen op Curaçao?

Jazeker, ook snorkelen is zeker de moeite waard. Er zijn plekken die makkelijk vanaf de kant toegankelijk zijn, maar voor de wat avontuurlijke snorkelaars zijn er ook plekken te vinden waar je niemand tegenkomt en de riffen nog echt ongerept zijn. Mijn favoriete plekken zijn Barbara Beach, Lost Anchor, Tugboat en Playa Piskado om de schildpadden.

Lees ook eens het artikel over snorkelen op Curaçao.

Welke hotels of accommodaties kun je aanbevelen voor een duikvakantie op Curaçao?

Als je niet per se aan de kust wil zitten, maar wel wil genieten van een originele plek om te verblijven zijn er Villa Tokara en Landhuis Bona Vista. Allebei fantastische plekken die iets unieks en persoonlijks te bieden hebben. Op beide locaties is een zwembad aanwezig.

Verblijf je liever op een resort? Bon Bini Seaside resort is dichtbij de duikschool en een wat kleiner resort. Het ligt tegenover de bekende Mambo boulevard.

Verder is het Avila hotel dichtbij onze duikschool en zelf voor de jongeren is er een hostel, “Bed & Bike”, niet ver bij ons vandaan. We bieden ook een gratis ophaalservice aan als je binnen 10 km van ons duikcentrum verblijft.

Of…  kies uit meer dan 25 accommodaties bij TUI .

 Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

Kom op Curaçao duiken! Bijna al onze trips zijn geschikt om te duiken als je beginnend duiker bent. Daarnaast kun je makkelijk spullen huren en zelf op pad gaan. We zijn altijd bereid om te helpen met de beste plekjes te vinden en geven graag uitleg over de duiklocaties. Het is een fantastisch eiland! Nadat je een dag heerlijk gedoken hebt, ga je naar het happy hour en sta je moet je voeten in het zand naar een van de vele prachtige zonsondergangen te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.