Duiken op Bonaire

Bonaire is een klein eiland voor de kust van Venezuela. Het maakte voorheen onderdeel uit van de Nederlandse Antillen, maar sinds de opheffing daarvan per 10-10-2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden. Er wonen momenteel 19.000 mensen en jaarlijks bezoeken zo’n 130.000 toeristen het eiland. Iets meer dan de helft daarvan komt specifiek om te duiken op Bonaire. Het is dan ook niet voor niks dat op alle kenteken platen vermeld staat “Divers Paradise”.

Zin om te duiken op Bonaire? Kies uit meer dan 10 accommodaties bij TUI !

De rust, het natuurschoon en de bijzonder gezonde koraalriffen zijn voor veel mensen dé reden om naar Bonaire te gaan. Omdat de koraalriffen reeds sinds 1975 als Nationaal Park worden beschermd en ook door de specifieke boemerang-vorm van het eiland zijn de riffen hier nog in een perfecte conditie.

SnorkelenDuiken.nl sprak met Luite Berkenbosch (42), Manager van duikschool  AB-Dive, over duiken op Bonaire.

Dag Luite, kun je kort wat vertellen over jezelf?

Ik kom oorspronkelijk uit Heerenveen en nadat ik al van 2008-2011 op Bonaire had gewerkt vonden mijn vriendin Dieti Mulder (34) en ik het tijd om ons in februari 2016 op Bonaire te gaan vestigen. Inmiddels ben ik Master Scuba Diver Trainer en heb ik 350+ duiken gemaakt op Bonaire. Door toeval kwam ik medio 2017 in contact met de eigenaar van AB Car Rental om zijn pand te taxeren. Hij vertelde me dat ze net een duikschool waren begonnen onder de naam AB-Dive en dat hij het zelf wat rustiger aan wilde doen en een General Manager zocht voor zowel de duikschool als het autoverhuur bedrijf. Ik heb hier niet lang over hoeven nadenken en ik ben toen met al mijn enthousiasme en ondernemersgeest met dit nieuwe avontuur gestart.

Luite Berkenbosch aan het duiken op Bonaire
Luite Berkenbosch aan het duiken op Bonaire
Kun je wat vertellen over AB-Dive?

AB-Dive is een Full Service PADI Duikschool. We zijn niet verbonden aan een resort en liggen ook niet aan zee, maar dat maakt ons juist uniek. We zijn onafhankelijk en datzelfde geldt voor onze energievoorziening. We draaien namelijk voor 100% op zonne-energie. Hier schijnt eigenlijk het gehele jaar door de zon dus dit maakte de keuze om volledig over te gaan op zonne-energie gemakkelijk. Echter het vullen van duiktanks met twee compressoren en een Nitroxmaker vergt nogal wat energie. Dus onze installatie is zo uitgedacht dat we dit alsnog gewoon om zonne-energie kunnen doen. Sindsdien hanteren we ook de slogan “Powered by the sun, twice the fun”.

op locatie met de duik pickup
op locatie met de duik pickup

de zonnepanelen
de zonnepanelen

Omdat AB Car Rental reeds 32 jaar bestaat als een van de grootste auto verhuurders op het eiland en ongeveer 70% van onze klanten duikers zijn, lag het voor de hand om naast de vele duik pickup trucks ook luchtpakketten te gaan aanbieden aan bestaande klanten. Deze combinatie van Dive & Drive op één plek wordt zeer gewaardeerd door onze gasten en we zien binnen een jaar dan ook al zeer positieve resultaten. Verder zorgen we voor een breed scala aan duikopleidingen en zijn we gespecialiseerd in het begeleiden en verzorgen van kantduiken.

Wat vind jij het leukste aan duiken?

Sinds ik weer als ondernemer aan het werk ben kom ik persoonlijk wat minder aan duiken toe. Af en toe moet ik eens bijspringen bij de duikschool, maar in principe heb ik geen “natte functie”. Ik ga dan ook het liefst op zondag met mijn vriendin duiken. Het is voor mij de optimale ontspanning. Ik heb dan ook niets met die moderne full-face maskers met communicatie setjes. Geef mij de stilte van de zee en haar onderwater leven maar. Een dik uur alleen maar je eigen bubbels horen en genieten van al het natuurschoon onder water. Ook al duik ik sommige plekken voor de zoveelste keer je blijft altijd weer nieuwe dingen ontdekken. Dat vind ik zó bijzonder!

Het mooie aan duiken op Bonaire is dat je op zo’n klein eiland zoveel verschillende soorten riffen hebt. In het noorden meer harde koraalformaties met een ruige kustlijn en in het zuiden prachtige wuivende koraaltuinen, hier en daar een scheepswrak en zo is er voor elk wat wils. Het is soms ook net wat mijn gemoedstoestand is waar ik zin aan heb.

In mijn vrije tijd ga ik ook nog wel eens jagen op de Lionfish (Koraalduivel). Dit is een niet inheemse vissoort die hier helaas per toeval terecht gekomen is, maar die geen natuurlijke vijanden heeft en door zijn vraatzucht (tot wel 30 rifvisjes per etmaal) en enorme voortplantingssnelheid een ontwrichting vormt van het kwetsbare ecosysteem. Via de Stichting Nationale Parken hier op Bonaire mag je na een speciale opleiding met een speciale tool (de ELF, Eradicate LionFish) jagen op deze vissen.

Koraalduivel (Lionfish)
Koraalduivel (Lionfish)

Ze zien er indrukwekkend uit en met 18 giftige stekels is het ook nog oppassen dat je niet gestoken wordt. Gelukkig zijn ze goed eetbaar en zijn er steeds meer duikers die op ze jagen, waardoor de stand van de lionfishes hier redelijk onder controle is. Diverse restaurants bereiden hier dan ook gerechten met deze vis en als “lionfish hunter” krijg je een goede prijs per gevangen kilo. Persoonlijk geniet ik het meest van een reguliere recreatieve duik, maar af en toe komt toch het jagersbloed in me naar boven en is het enorm kicken als je er een paar gevangen hebt.

 Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken op Bonaire?

Het klimaat is eigenlijk het hele jaar door constant met een temperatuur die altijd rond de 29ºC ligt. Alleen in de maanden september en oktober wil de wind wel eens gaan liggen en dan loopt overdag de temperatuur wel eens op. Een tropisch buitje wil er van september tot januari ook nog wel eens vallen, maar dan schijnt na een korte bui bijna direct daarna al weer de zon. Kortom een heerlijk klimaat om in te wonen, werken en recreëren en zeer geschikt om te duiken.

De watertemperatuur varieert in de regel tussen 26-28ºC, dus is duiken met een 3mm shorty hier prima te doen. Persoonlijk duik ik altijd met alleen een rashguard. Ik heb het gelukkig nooit koud, maar mijn vriendin doet in de “winter”, als de watertemperatuur 26ºC is, haar langpak aan. Bonaire staat al jaren genoteerd als dé nummer 1 kantduik locatie ter wereld. Eigenlijk kun je hier aan de westkust overal gemakkelijk het water in en uit en vaak is er slechts hele lichte stroming en nauwelijks golven. Aan de ruwe oostkust daarentegen is het meestal voor recreanten niet te doen om er veilig in en uit te komen, tenzij je lokaal zeer goed bekend bent of met een lokale duikgids mee gaat. Alleen als de wind en de golven in september of oktober gaan liggen is het makkelijker toegankelijk.

Geelkopkaakvis
Geelkopkaakvis (Yellowhead jawfish)

Aan de westkust beginnen de riffen eigenlijk al direct bij de kust. Vaak is het een minuutje uit zwemmen en dan ben je al boven het rif. Het rif begint gemiddeld genomen op 6 meter diepte en na een steile drop-off eindigt die meestal rond 40 meter diepte. Persoonlijk duik ik niet vaak heel diep. De mooist gekleurde koralen, vissoorten en ander onderwaterleven bevindt zich toch tussen de 6-18 meter. Kortom, Bonaire is geschikt voor zowel de beginnende recreatieve duiker als de zeer ervaren (tech)duiker.

Reef Smart Guides Bonaire: Scuba Dive. Snorkel. Surf.

 Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Bonaire?

Iedereen vraag me altijd wat mijn favoriete duikstek hier is. Ik zeg dan altijd dat ik een top vijf heb en dat het afhangt van waar ik die dag zin aan heb.

Als je zoals cruisegasten maar 1 dag op Bonaire hebt, laat ik ze vaak Margate Bay en de Zoutpier zien. De laatste is een “must do” duikplek, niet eens zo zeer vanwege het koraal, maar omdat je tussen de zuilen van de pier door duikt, geeft dit een hele bijzondere dimensie. Ook schuilen er scholen aan vis onder de betonnen platforms. Het is een relatief ondiepe duik en als je goed lokaal bekend bent, vind je eigenlijk altijd wel een octopus en een paar groene schildpadden.

Duiken op Bonaire bij de zoutpier
De zoutpier

Margate bay vind ik mooi omdat het een mooie combinatie is van harde en zachte koralen. Door de aanwezigheid van kleine plekken met wit zand kan het rif prachtig oplichten als de zon er op schijnt. Ook is de stroming er vaak heel mild en derhalve zeer geschikt voor beginnende duikers.

In het zuiden vind ik Vista Blue mijn favoriet. Ik ga hier graag op zondagmiddag met mijn vriendin duiken. De entree is via een soort privé-strandje en de duikplek staat bekend om zijn uitbundige zachte en wuivende koraaltuinen. Na de duik pakken we onze koelbox en strandstoeltjes en genieten we van de zonsondergang ter plekke. Elke keer zeggen we tegen elkaar “Dit is zó mooi, dit moeten we vaker doen!”

Duiken op Bonaire bij Vista Blue
Vista Blue

In het noorden mag de driftduik van La Dania’s Leap naar Karpata niet ontbreken. Het vergt lokale kennis om de plek te vinden, maar na een kleine sprong vanaf de klip duik je direct over de rand van het rif langs een wand. Hier vind je een soort onderwater watervallen van zand. Uniek op het eiland! Als je dan drift richting Karpata verandert het onderwaterlandschap in heuvels met dalen waar het koraal zeer gezond is. Hier vind ik vaak groene schildpadden en als je goed zoekt zo af en toe een Lettuce Sea Slug (Elysia crispata / zeeslak).

Duiken op Bonaire bij Karpata
Karpata (ook een prima plek om te snorkelen)

Als afsluiter Something Special. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een bijzondere duik, niet eens zo zeer omdat het koraal nou zo mooi is, maar ik drift altijd van Something Special naar een strandtent aan de andere kant van de haven. Dit vergt uiteraard wel wat extra aandacht, want als er schepen de haven in en uit varen of na een regenbui als er zoetwater de haven uitstroomt, dan kan het verraderlijk zijn. Het eerste deel van de duik zoek ik altijd naar Yellow Head Jaw fishes en Sailfin Blennies. Bij de havenmonding vind je een zeer grote kolonie Garden Eels en na de haven vind je nog een oud scheepswrakje. Als afsluiter een koud drankje bij de strandtent en dan kan mijn dag niet meer stuk!

Kun je eigenlijk ook goed snorkelen op Bonaire?

Persoonlijk snorkel in niet zo vaak, maar ik adviseer snorkelaars altijd om naar Te Amo Beach te gaan of naar 1000-steps of Karpata. Bij Te Amo Beach kun je na het snorkelen heerlijk zonnen op het strand en soms komt hier een vliegtuig overvliegen die op de achterliggende luchthaven landt. In het noorden liggen 1000-steps en Karpata. Hier begint het koraal al heel ondiep en ook is het rif er erg gezond. Een ideale plek om te snorkelen. En als je een hele dag de tijd hebt, zou ik in het Nationale Park Washington Slagbaai gaan snorkelen bij Wayaka II.

Lees ook het artikel over snorkelen op Bonaire.

1000 steps op Bonaire
1000 steps op Bonaire
 Welke hotels of accommodaties kun je aanbevelen voor een duikvakantie op Bonaire?

Wij werken samen met meerdere accommodaties op het eiland. Ik zeg altijd dat er geen slechte accommodaties zijn en dat het meer een keuze is die smaak gebonden is of afhankelijk van je budget. Er zijn accommodaties die een uitgesproken thema hebben of heel luxe zijn, maar er zijn ook prima hotels of kleinschalige resorts aan zee of iets landinwaarts die zeer de moeite waard zijn. De afstanden zijn weliswaar klein op Bonaire, maar toch is een huurauto hier onmisbaar. Er is hier geen openbaar vervoer en ook taxi’s rijden hier nauwelijks. Bij AB Car Rental verhuren we veelal pickup trucks die geschikt zijn voor zowel de duiker als de snorkelaar maar ook voor recreanten die gewoon het eiland willen verkennen en die off road willen gaan in het Nationale Park.

Zin om te duiken op Bonaire? Kies uit meer dan 10 accommodaties bij TUI !

Of boek een accommodatie op Bonaire via Booking.com.

 Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

We krijgen hier wel eens mensen aan de balie die nog nooit gedoken hebben en die dan twijfelen of ze het wel of niet zullen doen. Als ik ze dan uitleg dat als je het ERGENS zou willen proberen je het uiteraard op Bonaire moet doen. De watertemperatuur is heerlijk en het zicht is bijna altijd minimaal 30 meter! Dus stap over je twijfel heen, meld je aan bij AB-Dive voor een proefduik en de meesten zijn daarna verkocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.