Duiken op Bali

SnorkelenDuiken.nl sprak met Mirjam de Munnik over duiken op Bali. Zij heeft daar samen met haar man Jan Verbruggen de duikschool Joe’s Gone Diving in Sanur opgezet.

Jan en Mirjam zijn allebei duikinstructeur en hebben op veel verschillende plekken in de wereld gedoken. Toen ze voor het eerst op een vakantie in Indonesië gingen duiken, waren ze verkocht. Er is zoveel variëteit in Indonesië en de duiken zijn vaak heel bijzonder.

Zin om te snorkelen of te duiken op Bali? Kijk dan eens bij het reisaanbod van TUI.

Kunnen je kort wat vertellen over Joe’s Gone Diving?

Wij zijn een PADI 5* IDC Duikschool wat betekent dat we alle PADI cursussen tot aan duikinstructeur mogen geven. Persoonlijke aandacht voor onze klanten vinden we heel belangrijk evenals bescherming van de oceanen. We hebben zowel Nederlandstalige als Indonesische instructeurs en duikgidsen in dienst die allemaal uitstekend Engels spreken en een passie voor duiken delen. Onze duikschool ligt in Sanur, het zuiden van Bali. Vanuit daar organiseren we dagelijks verschillende trips naar het grootste deel van de duikstekken op Bali. De duikstekken die verder weg liggen, doen we aan tijdens meerdaagse duiksafari’s rondom het eiland.

Joe's Gone Diving duikschool in Bali
Joe’s Gone Diving duikschool in Bali met veel faciliteiten
 Kun je kort wat vertellen over Bali?

Bali biedt daarnaast een fantastische mix met cultuur, lekker eten, mooie natuur en voor de surfliefhebber schitterende surfplekken.

Het overgrote deel van de Balinese bevolking is Hindu en dat zie je overal in het dagelijkse leven terug. Op straat zie je overal offertjes liggen en dagelijks zie je ceremonies. De bevolking is heel gastvrij hier en Indonesisch eten erg lekker. Het bijzondere aan Bali is dat je voor elk wat wils hebt. Je kunt tempels bezoeken of naar een Balinese dansvoorstelling gaan, maar ook op de actieve toer gaan door te gaan raften (echt een aanrader), te gaan snorkelen of duiken, of gaan surfen.

Balinese danseres
Balinese danseres

De natuur is schitterend hier. De rijstvelden bij Jatiluwih zijn UNESCO-gebied en zijn adembenemend. Maar ook rondom Ubud heb je veel mooie rijstvelden waar je mooie wandelingen kunt maken. Een aanrader is ook zeker de down-hill fietstours door de rijstvelden. Een massage of een dagje naar de spa mag hier op Bali ook zeker niet ontbreken. Afhankelijk van waar je naar toe gaat, kun je al een massage voor 5 euro per uur krijgen.

bali landschap
Prachtige landschap van Bali

Het verkeer op Bali is redelijk hectisch. Je kunt het beste een auto met chauffeur huren voor een dag om je rond te laten rijden of gebruik maken van taxi’s. De prijzen liggen relatief laag. Je hebt hier bovendien Uber en Grab, twee handige applicaties om goedkoop taxi’s te boeken. Wil je toch zelf rijden, dan heb je een internationaal rijbewijs nodig.

Omdat het zo dicht bij de evenaar ligt, is het het hele jaar zo’n 30 graden. Je hebt hier twee seizoenen, het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt over het algemeen van april tot november. In het regenseizoen heb je vaak 1 of 2 buien per dag.

Wat vind jij het leukste aan duiken?

Omdat Indonesië in de koraaldriehoek van Zuidoost-Azië ligt, waar je driekwart van de koraalsoorten ter wereld vindt en een ongekende rijkdom aan vissoorten, zijn de duiken hier zonder meer bijzonder te noemen. Het leuke aan het duiken op Bali is, dat het heel gevarieerd is. Je hebt mooie wandduiken bij Menjangan eiland, het beroemde USAT Liberty wrak uit de tweede wereldoorlog bij Tulamben, schitterende stromingsduiken op Nusa Penida en mooie koraalduiken en bijzonder klein macro-leven bij Padang Bay. En niet te vergeten de bijzondere mantaroggen op Manta Point. Er is voor elk wat wils en elke duik is weer anders.

Duiken op Bali Zeepalingen bij Tulamben
Zeepalingen bij Tulamben
 Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken op Bali?

Je kunt het hele jaar duiken op Bali . In het regenseizoen kan het zicht soms iets minder zijn, maar er is nog steeds veel te zien en er zijn over het algemeen niet veel duikers. Gemiddeld is het zicht tussen de 15 en 20 meter. Met uitschieters naar 30-40 meter op hele goede dagen en 5-10 meter op slechte dagen.

De watertemperatuur varieert per duikstek. Bij Tulamben is het vaak tussen de 28 en 30 graden Celcius. Bij Padang Bay en Nusa Penida kan het rond de 20-23 graden zijn van juli tot oktober, daarbuiten meestal rond de 26 graden.

De duikstekken rondom Tulamben zijn kantduiken. Alle andere duiklocaties zijn over het algemeen bootduiken. Het type boot varieert. Bij Padang Bay en Amed worden veelal traditionele visbootjes gebruikt; de duikstekken liggen maar een paar minuten varen afstand van de kant. Voor de boottrips naar Nusa Penida maken we gebruik van speedboten, het is zo’n 45-60 minuten vanaf Sanur met de speedboot naar Nusa Penida.

Aan de noordkant bij Tulamben heb je zwart, vulkanisch zand. Bij Padang Bay en Nusa Penida heb je wit koraalzand.

Bali biedt duikstekken voor elk niveau. Over het algemeen zijn de duiken bij Padang Bay, Tulamben, Amed en Menjangan gemakkelijke duiken. Je kunt wel eens wat stroming hebben. Sommige duikstekken bij Nusa Penida kunnen hele sterke stroming hebben en bij Candidasa kunnen de stromingen onverwacht zijn. Condities kunnen soms snel veranderen. De populaire duikstek Manta Point op Nusa Penida is een relatief gemakkelijke duikstek. Er staat vaak wel deining, maar de duik is relatief ondiep. De duikstekken op Bali liggen wel verspreid, dus je moet er rekening mee houden dat je wat meer onder weg bent naar de duikstek.

Je duikt op Bali altijd met duikgidsen. Bij Joe’s Gone Diving duiken we altijd met maximaal 4 gasten per duikgids, meestal zijn het er minder. Bij een keuze van een duikschool op Bali is het verstandig altijd even na te vragen wat de groepsgrootte is.

Het visleven op Bali is heel gevarieerd. Naast vele kleurrijke vissen zoals anemoonvissen en bannervissen, vind je hier veel bijzonder visleven. Om een idee te geven: octopussen (de gewone, maar ook bijvoordeeld de mimic en de blue ringed octopus), zeepaardjes (gewone en de pygmee seahorse), pijlstaartroggen, hengelaarsvissen, sepia’s, eindeloos veel soorten zeenaaktslakken (nudibranchs), manta’s, haaien, schildpadden en de mola mola.

Manta's kijken tijdens duiken op Bali
Manta’s kijken tijdens duiken op Bali
Wat is de beste periode om te duiken op Bali?

De mola mola (maanvis) kun je over het algemeen tussen juli en oktober spotten. Dan is het water ook meteen een stuk koeler en is het vaker rond de 20-23 graden rondom Nusa Penida waar je ze voornamelijk kunt spotten. Manta’s heb je het hele jaar door.

April t/m november is de beste tijd om te duiken op Bali omdat het over het algemeen dan geen regenseizoen is. Maar ook in het regenseizoen kun je nog hele mooie duiken maken en is er veel te zien.

Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken op Bali?

Er zijn veel mooie duikstekken op Bali, maar als ik er een paar zou kiezen, dan zou ik zeggen de duikstekken aan de noordkant van Nusa Penida, Tanjung Sari in Padang Bay, Gili Mimpang en Tepekong bij Candasa, het Liberty wrak in Tulamben en natuurlijk Manta Point bij Nusa Penida. Kijk ook eens hier voor een overzicht van de beste duikplekken op Bali.

Manta Point op Nusa Penida

De naam zegt het al, de reden waarom je op Manta Point gaat duiken, is de hoge kans op manta’s. Ze zijn er eigenlijk het hele jaar door en als je geluk hebt, komen ze in groepen en geven ze een mooie show weg. Als je rustig in het water wacht, komen ze soms heel dichtbij. Er zit een cleaning station waar ze vaak om heen cirkelen. We gaan hier naar toe met de speedboot vanaf Sanur (ongeveer 45-60 minuten).

 Tanjung Sari bij Padang Bay

Rif bij Padang Bay
Rif bij Padang Bay

Bij Tanjung Sari heb je schitterende koraaltuinen waar je heerlijk relaxt kunt duiken. Heel erg geschikt voor fotografie en vaak veel bijzonder visleven. Je kunt hier ook regelmatig haaien of schildpadden spotten. We gaan met de auto naar Padang Bay en duiken daar ter plekke met een lokale boot. De duikstekken bij Padang Bay zijn een favoriet bij onze instructeurs en gidsen omdat er altijd weer wat nieuws te zien is.

Liberty wrak in Tulamben

Het Liberty wrak in Tulamben is uit de tweede wereldoorlog. Het is getorpedeerd door de Japanners en is in 1963, na een uitbarsting van de Mount Agung vulkaan, in de zee beland bij Tulamben. Het wrak ligt vlakbij de kust, is 130 meter lang en helemaal bedekt met koraal en je vindt er heel veel visleven. De top begint al op 3 meter en het diepste punt ligt op 30 meter. Het is geschikt voor elk niveau duiker. De duiken zijn hier kantduiken.

Duiken op Bali bij het Tulamben wrak
Tulamben wrak

 Gili Mimpang en Tepekong

Het koraallandschap is hier spectaculair en je hebt er een grote kans op haaien. In het juiste seizoen heb je hier bovendien de kans om de mola mola te spotten. Er kunnen onverwachte stromingen zijn daar en je moet er vaak wat dieper dan 20 meter. Deze duikstekken zijn alleen maar geschikt voor gevorderde duikers. We gaan met de auto naar Padang Bay en gaan daar met een lokale boot (ongeveer 25 minuten) naar de duikstekken.

Noordkant Nusa Penida

Hier vind je schitterende stromingsduiken langs eindeloos gezond koraal. Door de continue stroming is het koraal erg gezond en zijn de vissen net iets groter. Ook hier kun je in het juiste seizoen de mola mola zien. Wel alleen geschikt voor de gevorderde duiker. We vertrekken vanaf Sanur met de speedboot (ongeveer 45-60 minuten).

Kun je eigenlijk ook goed snorkelen op Bali?

Je kunt zeker goed snorkelen op Bali. Je kunt bij Padang Bay, Tulamben, Amed en Menjangan snorkelen. Het ligt er een beetje aan waar je verblijft wat de beste optie is. Verblijf je bij Lovina dan is snorkelen bij Menjangan eiland zeker aan te raden. Verblijf je in het zuiden van Bali, dan is dat geen goede optie vanwege de afstand. Padang Bay vind ik zelf altijd een leuke plek. Het koraal begint daar al ondiep en er is heel veel te zien. Je kunt of vanaf het strand bij de Blue Lagoon snorkelen of vanaf een bootje. Als er wat hogere golven staan, dan is het beter om met een bootje te gaan. Altijd wel even opletten dat je niet te ver weg gaat en afdrijft.

Clownvis bij Padang Bay
Clownvis bij Padang Bay

 Welke hotels of accommodaties kun je aanbevelen voor een duikvakantie op Bali?

Er is zoveel keuze hier op Bali dat het altijd moeilijk is om een favoriet te kiezen. Het ligt ook heel erg aan je budget. In Sanur raad ik voor budget-accommodatie Yulia 2 aan, nette accommodatie op een hele centrale plek vlakbij het strand. Voor middenklasse accommodatie is het Puri Kelapa hotel een leuke optie. Ook vlakbij het strand en echt Balinese stijl. Kies je voor luxe, dan is de keuze enorm. Het Maya hotel is erg mooi, ook direct aan het strand gelegen. Een iets goedkopere luxe optie is het Puri Santrian. Dat is een groot hotel wat van alle gemakken is voorzien en aan het strand ligt.

Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

Padang Bay, Amed en Tulamben zijn hele leuke locaties voor de beginnende duiker. Als je je al behoorlijk comfortabel voelt, mag Manta Point ook niet op je lijstje ontbreken. Als je nog ergens onzeker over bent als beginnende duiker, is het verstandig om dat even aan te geven van te voren. Je duikgids of duikinstructeur helpt altijd graag. Blijf ook altijd dicht bij je gids of instructeur in de buurt, die kunnen je de mooie en bijzondere vissen laten zien, die je zelf niet zouden opvallen.

Eén reactie op “Duiken op Bali

  1. Wij hebben bij Joe gone diving heerlijke duiken gemaakt . Mirjam en Jan zijn zeer gastvrij en erg aardig
    Wat ik erg prettig vond. Dat ze alles voor ons hadden geregeld en wij van onze vakantie , maar vooral van de zeer bijzondere duiken hebben kunnen genieten. Echt een aanrader

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.