De Turkse Rivièra is erg geliefd onder Nederlanders. Vooral de kuststrook tussen Bodrum, Antalya en Alanya is sterk in opkomst. Populair zijn de luxe all inclusive resorts, maar je vindt er ook kleinere pensions en appartementen. Naast snorkelen en duiken zijn er tal van watersporten te doen. Daarnaast kun je er golfen, steden bezoeken of de natuur intrekken. Voor elk wat wils dus.
Het klimaat is in de winter mild, ongeveer 10 graden maar erg nat. De lentes zijn als een Nederlandse zomer, warm met af en toe een bui. De zomers zijn erg heet met een gemiddelde van 40+ graden. Het landschap is heel gevarieerd met heuvels van pijnboombossen en naaldbossen en het Taurusgebergte waar je zelfs kunt skien!
Boek een hotel in Side via Booking.com!
Tussen Antalya en Alanya ligt de oude havenstad Side. Side is vooral bekend om de prachtige ruïnes, de stranden en het stadscentrum met haar monumenten. Maar…, je kunt in Side, of beter gezegd aan de Pamphylische kust, ook uitstekend duiken. SnorkelenDuiken.nl sprak met Gee Şenat over Snorkelen en Duiken in Side. Gee is samen met haar man Sinan eigenaar van het Side Azura duikcentrum en is zelf een PADI Dive Master en heeft een CMAS 2* brevet.
Het duikcentrum ligt vlakbij het zeer goede beoordeelde Arcanus Side Resort.
Gee, kun je kort wat vertellen over het Side Azura duikcentrum?
Het duikcentrum hebben we opgericht in 2010 en sinds 2012 zijn we op onze huidige locatie gevestigd. We houden van kleinschalig en persoonlijk en verschillen hiermee duidelijk van andere duikcentra. Het is voor ons erg belangrijk dat onze gasten een mooie duikervaring krijgen om nooit meer te vergeten. Iedereen krijgt de tijd die hij/zij nodig heeft en om te acclimatiseren. Daar kunnen we voor zorgen omdat we vrijwel alleen maar privé duiken aanbieden. Wij doen niet aan grote groepen. De PADI en CMAS cursussen worden vrijwel altijd 1 op 1 gegeven en de duiken in zee worden met maximaal 4 gasten per duik gedaan. Vaak betreft het dus 1 gezin of 1 groep vrienden per keer. Dat vinden we een prettige manier van werken en de beoordelingen die we krijgen laten ook duidelijk zien dat deze manier van werken gewaardeerd wordt door onze gasten.
Wat vind jij het leukste aan duiken?
Het mooiste aan duiken vind ik dat je een andere wereld kan bezoeken en daar een periode als gast mag verblijven. Samen zwemmen met de grote Caretta Caretta schildpadden, een Angelshark tegenkomen, een school barracuda’s om je heen zien zwemmen, de prachtige felle kleuren van een nudi branch (zeenaaktslak) zien, wrakken en grotten bezoeken of een reusachtige rog tijdens een nachtduik zien. Het verveelt nooit en tijdens iedere duik is het weer een verrassing wat je tegen kan komen. Zelfst voor een ervaren duiker wordt het nooit saai en om iemand die nog nooit gedoken heeft zoiets mee te laten maken, maakt het allemaal nog leuker.
Kun je eigenlijk ook goed snorkelen aan de Turkse Rivièra?
In diverse steden waar het duiken populair is, worden ook snorkeltrips aangeboden. Denk onder andere aan Bodrum, Kaş en Marmaris. In Side mag niet gesnorkeld worden op de duiklocaties in verband met het vaarverkeer. Vanaf het strand bij de hotels is het wel mogelijk. Maar om echt wat te kunnen zien raden wij doorgaans aan om een duik te maken in plaats van te gaan snorkelen.
Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken in Side?
Het duikseizoen loopt vanaf april tot en met november. De temperatuur van het water loopt van zo’n 18 graden in april op, tot ongeveer 34 graden in augustus. Daarna koelt het langzaam weer af. In november kan er, indien het weer het toelaat, nog prima gedoken worden met een watertemperatuur van ongeveer 25 graden.
Bij ons zijn de ochtenden en avonden de mooiste tijden om te duiken omdat er dan bijna geen wind is. Overdag draait de wind geregeld waardoor er golven ontstaan. Overigens geen probleem, er kan prima gedoken worden, maar de kans op iets minder goed zicht is wat meer aanwezig. Stromingen kunnen ook zeker voorkomen bij sommige duikstekken, maar dit komt dan voor op locaties voor gecertificeerde duikers, zoals bij het wrak dat op 25 meter diepte ligt.
Tijdens het duiken in Side kun je, naast de Caretta Caretta schildpadden allerlei onderwaterleven tegenkomen, zoals inktvissen, schorpioenvissen, barracuda’s, tonijn, enhgelhaaien, zeebaarsen, soldaatvissen, roggen, zeenaaktslakken, murenen, krabben en nog veel meer andere prachtige zeedieren. De meeste kans om de Caretta Caretta’s te zien is tussen mei en september.
Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken in Side en aan de Turkse Rivièra?
In Side vind ik de Turtle Reef erg leuk, omdat je daar echt voor de schildpadden naar toe kan gaan. Side Reef 1 is erg mooi met veel diversiteit aan vis. Hier is ook een grotduik mogelijk. Het Side Onderwater Museum is sinds juni van dit jaar geopend en zeker ook een bezoek waard. Er zijn 5 verschillende locaties met een diepte variërend van 8 tot 20 meter. In Kaş zijn er ook meerdere mooie locaties en wrakken te zien, evenals in Antalya. Dit zijn allemaal boot duiken dus de lokale duikcentra kunnen je er heen brengen.
Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?
Het is zeker leuk om te duiken of om je brevet in Turkije te halen. Kinderen kunnen duiken vanaf 8 jaar en er is genoeg te doen voor zowel beginnende als ervaren duikers. Echter moet je er rekening mee houden dat je twee type duikcentra hebt. De één is zoals het systeem dat wij hebben. We hebben een basis aan het strand en de eerste duikervaring kan in het zwembad gedaan worden. Je komt direct na de zeeduik terug naar het duikcentrum. Hierdoor bespaar je tijd en heb je nog wat aan de rest van de dag.
De andere mogelijkheid is om met een grote boot te gaan, waarmee je met veel mensen de hele dag op zee verblijft en op een dag, twee korte duikjes maakt met grote groepen. Hoewel ik niet zeg dat een dergelijk systeem slecht is (een dag op zee kan ook erg leuk en relaxed zijn!), moet je er rekening mee houden dat je meestal geen try-out in het zwembad kan doen. Wees duidelijk naar je instructeurs toe wat je wenst te doen en zorg dat je een gepaste training krijgt voordat je het water in gaat om de zeeduik te maken.
Prachtig artikel van een geweldige duikschool!! Een aanrader, zeker als je in de omgeving bent!!!
Op 1 november 2015 gedoken met Senat.
Een geweldige instructeur die weet waar hij over praat.
Daarnaast is hij tevens gastheer en vakman pur sang.
Ik heb met hem 2 x gedoken, de eerste duik naar het wrak op ca. 24 meter.
De tweede duik naar Reef 1 waar je veel verschillende vissoorten ziet.
Tevens neemt hij je mee naar een grot (mooi!!!)
Kortom, Sedat hartelijk dank voor de geweldige tijd gisteren. Ik kom zeker nogmaals bij je duiken.