Duiken in Raja Ampat – Nieuw-Guinea

Raja Ampat is een archipel gelegen aan de noordwestelijke punt van het schiereiland Bird’s Head op het eiland Nieuw-Guinea, in de provincie Zuidwest Papoea van Indonesië. Het bestaat uit meer dan 1.500 kleine eilanden en riffen rond de 4 belangrijkste eilanden Misool, Salawati, Batanta en Waigeo. De naam Raja Ampat betekent “vier koningen” en is een verwijzing naar de vier hoofdeilanden.

Kri eiland Raja Ampat
Kri eiland Raja Ampat

De Raja Ampat archipel strekt zich uit over de evenaar en maakt deel uit van de Koraaldriehoek, die de rijkste mariene biodiversiteit op aarde bevat. Uniek aan Raja Ampat, in vergelijking met de meeste andere plaatsen, is dat er weinig tot geen koraal verbleking is. Dit komt omdat de veel koralen zich hebben aangepast aan grote temperatuurveranderingen in combinatie met een constante stroom van voedzaam water uit de diepte. Hoogtepunten zijn de ongelooflijke landschappen en geweldige natuur zowel onder- als boven water. SnorkelenDuiken sprak met Jimmy Praet, manager bij Papua Diving in Raja Ampat. Jimmy is tevens een PADI MSDT & Tec40 duiker en heeft meer dan 2500 duiken op zijn naam.

Dag Jimmy, kun je kort wat vertellen over Papua Diving en jullie resorts?

Papua Diving is de pionier op het gebied van duiken in Raja Ampat met meer dan 30 jaar ervaring. We exploiteren 2 privéresorts verspreid langs de kustlijn van het eiland Kri. Sorido Bay en Kri Eco Resort zijn centraal gelegen in het zeereservaat van Raja Ampat. Het Kri Eco-resort was het eerste resort dat in 1998 in Raja Ampat werd geopend en biedt een “dicht bij de natuur” en ontspannen ervaring. Sorido Bay resort verwelkomde zijn eerste gasten in 2004 en biedt een meer luxe ervaring. Op minder dan een minuut van de resorts ligt het huisrif “Cape Kri” met het wereldrecord voor het hoogste aantal verschillende rifvissoorten – 374 – ooit geteld op een enkele duik.

Kri eco resort
Kri eco resort
Wat vind jij het leukste aan snorkelen en duiken?

In het water en één met de natuur zijn. Altijd met de mogelijkheid om verrast te worden met nieuwe en onverwachte ontmoetingen met dieren en de mogelijkheid om deze ervaringen met anderen te delen. Ik vind het waardevol om het bewustzijn te vergroten over hoe mooi en kwetsbaar moeder aarde is. Zo kan ik hopelijk anderen leren om op een verantwoorde manier en met respect voor de omgeving de duiksport uit te oefenen.

grotduiken Raja Ampat
Je kunt ook grotduiken in Raja Ampat (copyright Jurgen Freund)
Hoe zijn de condities over het algemeen om te duiken in Raja Ampat?

Raja Ampat wordt om twee redenen beschouwd als een geavanceerde duikbestemming: de regio staat bekend om de sterke stromingen en een perfecte beheersing van het drijfvermogen is vereist om de gezonde en kwetsbare riffen niet te beschadigen. Het grote verschil tussen eb en vloed zorgt voor sterke stromingen tijdens de wisseling van de getijden.

Gelegen op de evenaar, is de watertemperatuur het hele jaar door min of meer hetzelfde en schommelt tussen 26 – 31°C.

De meeste, zo niet alle, duiken worden altijd gedaan vanaf een boot of vanaf de hoofdsteiger van het resort. Voor snorkelaars is het bij vloed normaal gesproken ook mogelijk om vanaf het strand te starten.

Raja Ampat ligt in het hart van de koraaldriehoek en er is een ongelooflijke diversiteit aan zeedieren die je kunt tegenkomen. Van de kleinste beestjes tot enkele van de grootste zeezoogdieren. Raja Ampat is perfect voor “muck/critter duiken”, door de bijzondere kleinere diersoorten zoals slakken, kreeftjes en zeepaardjes, maar ook voor duiken en snorkelen met grote scholen grote vissen en manta’s. Ook komen er verschillende soorten zeeschildpadden, haaien, dolfijnen en en zelfs walvissen voor.

duiken in Raja Ampat met Mantas
duiken in Raja Ampat met Mantas (copyright Jurgen Freund)
Wat is de beste periode om te duiken in Raja Ampat?

Op Raja Ampat kun je het hele jaar door goed duiken en snorkelen. Wanneer de beste tijd is om te komen hangt alleen af van persoonlijke voorkeuren.

Het regenseizoen is van november tot maart/april. Gedurende die tijd is de zee meestal erg kalm. Meer regelmatige plankton bloei, wat het zicht onder water vermindert, maar in ruil daarvoor kun je grote pelagische (open zee) dieren tegenkomen die op zoek zijn naar voedsel. Dat is ook het hoogseizoen voor manta’s.

Het windseizoen is van juni tot september. Gedurende die tijd zijn er meer regelmatige winderige dagen waarop de zee wat ruiger kan zijn. Weinig tot geen plankton in het water, wat een geweldig zicht onder water oplevert.

Tropische regenbuien kunnen het hele jaar door voorkomen en komen niet alleen voor tijdens het regenseizoen.

Wat vind jij de mooiste plekken om te duiken Raja Ampat?
duiken bij Passage
duiken bij Passage

 

De “Passage” is uniek en een van mijn favoriete duikplekken, maar helaas vaak niet toegankelijk vanwege de aanwezigheid van zoutwaterkrokodillen. Het is een slangachtige rivier die het eiland Gam scheidt van het eiland Waigeo. Met een zeer sterke stroming is het het beste te vergelijken met een achtbaanrit door een waanzinnig en magisch landschap. De hemel voor naaktslakken en platwormen.

duiken bij Capekri
duiken bij Capekri (copyright Hamid Rad)

“Cape Kri”, dat deel uitmaakt van het huisrif van het resort Sorido Bay, is ook de beroemdste duiklocatie in Raja Ampat vanwege het aantal wereldrecords en is het meest biodiverse rif op aarde. Het is een hellend rif met uitzicht op de Dampier-straat en ook onderhevig aan sterke stroming. Er kunnen enorme scholen vissen worden aangetroffen en haaien die op diepte rusten en patrouilleren op het rif. Ook kun je hier manta’s tegenkomen.

“Mike’s Point” is ook een favoriete duikplek. Deze site is vernoemd naar Max Ammer (de oprichter en eigenaar van Papua Diving) zijn oudste zoon. De locatie heeft ook een speciale geschiedenis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaanse piloot dacht een bewegend gecamoufleerd Japans schip te zien en bombardeerde het. Maar het was eigenlijk een klein eiland, dat leek te bewegen door de sterke stroming eromheen. We zijn die piloot nu dankbaar voor een aantal indrukwekkende landschappen die hij onder water heeft gemaakt.

Kun je eigenlijk ook goed snorkelen in Raja Ampat?

Zeker, onder andere in de mangroven, omdat dat leefgebied fungeert als kraamkamer voor veel zeedieren en ook boven water zorgt het voor een geweldig landschap en geluid. Het gebied is helaas niet altijd toegankelijk vanwege eb of vanwege de krokodillen.

De tuin van Melissa, die is vernoemd naar de dochter van Max Ammer, is een prachtige tuin met hard en zacht koraal op de Fam-eilanden.

Maar ook bij de huisriffen van zowel het Sorido Bay resort als het Kri Eco resort kun je erg goed snorkelen met vele gelegenheden om iets bijzonders tegen te komen.

snorkelen in Raja Ampat
Je kunt ook goed snorkelen in Raja Ampat (copyright Frits Meyst)
Heb je tot slot nog wat tips voor de beginnende duiker?

Oefen een goede beheersing van het drijfvermogen voor uw eigen veiligheid en om het kwetsbare onderwatermilieu te beschermen.

En probeer er onder water niet uit te zien als een kerstboom 😉. Neem alleen mee wat je nodig hebt voor het type duik dat je van plan bent te gaan doen. En … geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.