Duikplekken

Wereldwijd is er onder water zo veel moois te zien dat het zonde zou zijn om tijdens een verre exotische reis niet de tijd te nemen om te (leren) duiken. Maar ook dichter bij huis is er genoeg te zien bij het duiken. Op een zomervakantie aan de Middellandse zee en zelfs op een vrije zaterdag bij een meer of plas in Nederland of België. Duikplekken zijn er bijna overal. Lees maar eens de artikelen over de verschillende duiklocaties op deze  website.

Duikplekken in Nederland

In Nederland liggen de meeste en populairste duiklocaties in Zeeland. Dit heeft vooral te maken met het heldere water dat je hier aantreft. In Zeeland kom je veel verschillende dieren tegen zoals oesters, zeepaardjes, krabben, mosselen, zeesterren en kreeften. Bij Scharendijke ligt zelfs een gezonken scheepswrak, wat deze locatie zeer interessant maakt. Maar ook in de rest van Nederland zijn genoeg mooie duikplekken te vinden. De zoetwatermeren in Noord-Holland en Utrecht, bijvoorbeeld. De bekendste hiervan zijn de Vinkeveense Plassen. Ook hier vind je diverse wrakken op de bodem en een breed scala aan vissen in het water.

Neem eens een kijkje op de websites van de Duikersgids en de VVVZeeland voor kaarten met geschikte duikstekken in Nederland en Zeeland.

duikplekken in Nederland
Ook in Nederland zijn mooie duikplekken te vinden.
Duikplekken in Europa

Wat betreft de beste duikplekken in Europa zijn de meningen erg verdeeld, wat vooral een teken is dat Europa heel veel te bieden heeft wat mooie duiklocaties betreft. Voor ieder wat wils dus. Voor de liefhebbers van een warm klimaat zijn Malta, Cyprus en Kroatië goede opties. Maar ook dichterbij, op de Spaanse eilanden en aan de Spaanse kust is duiken zeker de moeite waard. In de Middellandse zee liggen erg veel scheepswrakken en ook de verscheidenheid aan vissen is groot. Voor mooie duiklocaties in wat kouder water kom je al snel in Groot-Brittannië terecht, waar bijna overal wel iets te beleven is. Nog een paar graden kouder is IJsland een echte aanrader. Door sommigen uitgeroepen tot het helderste van Europa, biedt het IJslandse water scherp zicht op al het moois dat zich onder het oppervlak bevindt.

Lees ook eens de artikelen Duiken op Madeira, Duiken op Rhodos , Duiken op LanzaroteDuiken op Malta, Duiken in België, Duiken in Port Gros (Frankrijk), Duiken op Gran Canaria, Duiken op Tenerife, Duiken in Side (Turkije), Duiken op Sicilië, Duiken op de Azoren, Duiken op Menorca en Duiken op Ibiza.

Wrakduiken in Kroatie
Wrakduiken in Kroatie, een hele belevenis.
Duikplekken wereldwijd

De bekendste duikplek ter wereld is waarschijnlijk het Great Barrier Reef, tevens het grootste koraalrif ter wereld. Andere toppers zijn de Rode Zee in Egypte en de Great Blue Hole in Belize. Dit is een grot van 100 meter diep die er vanuit de lucht uit ziet als een gapend gat in de aarde. Hier zijn indrukwekkende druipsteenformaties te zien. Een aantal andere duiklocaties die de ranglijsten aanvoeren bevinden zich op moeilijk bereikbare plekken. Dit zijn veelal afgelegen eilandengroepen in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan zoals Micronesië, de Maldiven, Comoros en Fiji.

Alternatieven voor dit soort exclusieve duikbestemmingen zijn bijvoorbeeld Mexico, Indonesië,  de Dominicaanse Republiek en Zuid-Afrika. Beide zijn goed te bereiken vanaf Nederland. Tot slot moet hier uiteraard Zuidoost Azië genoemd worden. Ook hier is duiken populair en zeker de moeite waard. Thailand, de Filippijnen en Maleisië zijn de voor de hand liggende keuzes, maar ook in Indonesië en Papua-Nieuw Guinea zijn goede plekken te vinden om te gaan duiken.

Lees ook de artikelen over duiken in Panama, duiken op de Bay Islands (Honduras), duiken op Bali, duiken op Lombok, duiken op Bonaire, duiken op Curaçao, duiken op Aruba, duiken in Noord-Sulawesi, duiken in Raja Ampat en duiken in Nieuw-Zeeland.

Neem eens kijkje op de website van Wannadive. Hier vind je heel veel duiklocaties met beoordelingen, foto’s en kaarten.

Duiken in het Great Barrier Reef
Duiken in het Great Barrier Reef!

Weet u een mooie duikplek of duikbestemming en heeft u hier meer informatie over,  neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.