Als je van plan bent om ’s nachts te duiken, in troebel water (Nederland!), in grotten of op grote diepte, dan is een goede duiklamp onmisbaar. Er zijn twee categorieën duiklampen: handlampen en kabellampen. Daarnaast neem je als duiker een kleine lichte back-up lamp mee. Een lamp kan je trouwens ook gebruiken om mee te communiceren met je buddy.
Bij handlampen zit de lichtbron en accu / batterij aan elkaar. Denk aan de ouderwetse zaklamp. Handlampen zijn tegenwoordig bijna allemaal voorzien van Led verlichting. Het grote voordeel van LED is relatief veel licht en weinig stroomverbruik. Bovendien hebben ledlampen een lange levensduur. Er bestaan oplaadbare en niet oplaadbare handlampen.
Bij kabellampen zijn de lampkop en de accu van elkaar gescheiden via een kabel. Het accupakket bevestig je op je duikfles of aan je duikpak en de lampkop houd je vast of bevestig je op je hand (via een zogenaamde Goodman Handle). Zo kan je een grotere accu meenemen en zal je dus langer kunnen beschikken over licht. Kabellampen zijn over het algemeen in zijn totaliteit groter en zwaarder dan handlampen. Iets om mee te wegen als je duiklamp mee wilt nemen op reis.
De lichtsterkte van een duiklamp wordt bijna altijd uitgedrukt in Lumen of Lux (aantal Lumen per m2). Hoe hoger het getal des te meer licht(sterkte). Ga nou niet gelijk voor de lamp met de meeste lichtsterkte. Denk eerst goed na waar je de lamp voor wilt gaan gebruiken? Wil je duiken in tropisch water, of juist in water met slecht zicht? Wil je de lamp gebruiken voor onderwater fotografie of film of wil je bepaalde objecten uitlichten? Wil je grotduiken of wrakduiken? Er zijn trouwens duiklampen te koop waarbij je verschillende lichtsterktes kunt instellen.
Bekijk de duiklampen die te koop zijn bij Bol.com
Duiklamp kopen
Voor ieder doeleinde kun je wel een geschikte duiklamp vinden. Maak eerst in keuze waar je de lamp voor wilt gebruiken. Bepaal vervolgens of je een kabellamp of handlamp wilt kopen. Kijk naar de lichtsterkte van de lamp, de brandduur, de verspreiding van het licht, de lichtkleur (meestal uitgedrukt in Kelvin, waarbij geldt hoe lager des te warmer licht) en de mogelijkheid tot opladen. Gebruiksgemak en gewicht zijn natuurlijk ook belangrijk.
Denk uiteraard ook aan je budget. Voor een goede primaire duiklamp ben je minstens 200 euro kwijt. De duurdere lampen hebben naast beter materiaal vaak de eigenschap om de lichtsterkte gedurende de hele brandtijd constant te houden. Bij goedkope lampen neemt de lichtsterkte af.