Duikinstrumenten

Een duikuitrusting bestaat ook uit diverse duikinstrumenten met meetapparatuur. Hoewel tegenwoordig veel duikers gebruik maken van een duikcomputer kleven daar ook nadelen aan (bij het Doing It Right duiken wordt er zelfs helemaal gaan duikcomputer gebruikt en wordt het gebruik er van zelfs afgeraden). Bovendien zul je tijdens je duikopleiding ook met een aantal van deze essentiële (analoge) meetinstrumenten moeten leren werken. Achtereenvolgens komen de volgende duikinstrumenten aan bod: de manometer, de dieptemeter, het kompas en het duikconsole.

Essentiële duikinstrumenten: De Manometer
manometer
Manometer

Een manometer geeft de resterende druk in je duikcilinder aan. Een manometer gebruik je in feite tijdens het duiken om te zien hoeveel lucht nog beschikbaar is.  De manometer is met de hogedrukslang verbonden met de eerste trap je duikcilinder. Zie ook de pagina over het ademautomaat. Je gebruikt de manometer regelmatig tijdens je duik. Beginnende duikers zullen er zelfs veelvuldig op kijken. Hij moet dus makkelijk en goed afleesbaar zijn (gebruik een display van glas in plaats van plastic!).

Essentiële duikinstrumenten: De Dieptemeter
dieptemeter
dieptemeter

Een dieptemeter meet op welke diepte de duiker zich bevindt. Vroeger waren ze allemaal analoog, maar sinds de opkomst van geavanceerde duikhorloges en duikcomputers vind je steeds meer digitale dieptemeters. Een analoge meter is echter nog altijd handig (en goedkoper). De schaalverdeling is in de ondiepe gedeelten vaak extra nauwkeurig. De meeste dieptemeters hebben ook een zogenaamde sleepnaald, die je aan het begin van je duik op nul zet en die na afloop van je duik laat zien hoe diep je bent geweest.

Het duikkompas
duikkompas
duikkompas

Misschien geen essentieel onderdeel van je duikuitrusting, maar een kompas kan tijdens het duiken wel heel handig zijn. In het water is het door de beperkte lichtinval en gebrek aan oriëntatiepunten lastig om jezelf te oriënteren.  Het is toch fijn als je weet welke kant je op moet zwemmen om ergens te komen en weer terug te komen op de afgesproken plek.  Op het kompas moeten uiteraard de graden zijn aangegeven en een duidelijk afleesbare pijl (wijst altijd naar het noorden!). Op de draaibare buitenring bevinden zich ook de graden om je richting in te stellen. Een rode zeilstreep kan het gebruik vereenvoudigen.

De Duikconsole
Tweedelige duikconsole met manometer en dieptemeter
Tweedelige duikconsole met manometer en dieptemeter

De duikconsole is eigenlijk geen duikinstrument, maar een houder die alle bovengenoemde duikinstrumenten bij elkaar houdt.  Er zijn tweedelige en driedelige duikconsoles. Bij de driedelige wordt ook het kompas toegevoegd. Je kunt de duikconsoles los kopen, maar meestal koop je ze met duikinstrumenten al geïntegreerd. Vaak zit er ook een hogedrukslag bij die je aan kunt sluiten op de eerste trap van je duikcilinder. Let wel goed op de bevestiging van je console en zorg dat je er makkelijk bij kunt.

 

Technische duikers geven trouwens vaak de voorkeur aan het dragen van kompas en bottomtimer om de pols. De manometer wordt dan als los instrument aan een korte slang bevestigd. Een bottomtimer is een instrument die alleen de diepte, de (verstreken) tijd en eventueel de stijgsnelheid aangeeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.