Duikhandschoenen

In het water zullen je handen en voeten het eerste afkoelen. Duikhandschoenen zorgen voor bescherming tegen de kou en zo voorkom je dat je handen stijf worden.  Ook beschermen ze tegen de omgeving (scherpe rotsen, planten en dieren).  Als je lang of in koud water gaat snorkelen is het dragen van (dunne) handschoenen aan te raden. Duikhandschoenen zijn eigenlijk een verlengstuk van je duikpak of snorkeluitrusting. Ze zijn er in verschillende dikten, materialen en modellen.

duikhandschoenen
Verschillende soorten duikhandschoenen
De dikte van de duikhandschoenen

De dikte van je handschoenen wordt net als je duikpak en schoeisel met name bepaald door de watertemperatuur en door je persoonlijke voorkeuren. In warm tropisch water (warmer dan 27 graden) zouden handschoenen met een dikte van 1 a 2 millimeter kunnen volstaan. In water van 20 tot 27 graden Celsius zul je een dikte van 3 a 4 mm nodig hebben. In kouder water heb je dikkere handschoenen nodig van 5mm, 6mm of 7 mm of droogpak handschoenen. Deze laatste categorie zorgt er voor dat je handen helemaal niet nat worden en draag je dan meestal ook in combinatie met een droogpak.

Je kunt ook nog extra dunne handschoenen (van bijvoorbeeld lycra) onder je (droogpak) handschoenen dragen om het thermische comfort te vergroten. Zo kun je zelf spelen met de dikte van je handschoenen.

Verschillende modellen duikhandschoenen

Er zijn verschillende modellen te verkrijgen. Qua vorm zijn er eigenlijk twee modellen, de vijfvinger- en de drievinger modellen. De handschoenen uit de laatste categorie zijn eigenlijk een soort wanten en worden met name gebruikt voor duiken in koud water. De sluiting is ook een kenmerk dat per model kan verschillen. Je hebt handschoenen met een klittenband sluiting (Velcro) en handschoenen die met elastisch materiaal om je pols geklemd zitten en dus wat langer zijn. Voor droogpak duiken zijn er speciale ringsluitingen die aangesloten kunnen worden op de mouwen van je droogpak of polsseals.

Verschillende soorten materiaal

Het meest voorkomende materiaal dat voor duikhandschoenen wordt gebruikt is neopreen. Net als bij de natpakken zijn dikten beschikbaar van 1 mm tot en met 7 mm.  Neopreen is lekker flexibel en stevig. Voor extra stevigheid worden (voor sommige delen van de handschoen zoals de handpalm) ook materialen als synthetisch leer (Amara), titanium en rubber gebruikt.

De droogpak duikhandschoenen bestaan vrijwel altijd uit latex en (gevulkaniseerd) rubber.

Duikhandschoenen kopen

Wil je online je duikhandschoenen kopen? Neem dan eens een kijkje bij Dive Inn. Daar verkopen ze verschillende type handschoenen voor gebruik in tropisch water tot koud water. Ook de populaire drievinger handschoen van Bare is er te koop.

Drievinger duikhandschoen van Bare

Om te snorkelen zijn de onderstaande handschoenen van Subea een goede keus. De handschoenen zijn te koop bij Decathlon voor slechts 14,99 euro.

Duikhandschoenen om te snorkelen
Duikhandschoen om te snorkelen