Duiken is een fantastische en steeds populairder wordende watersport. Bij het duiken maak je gebruik van een duikuitrusting die onder andere bestaat uit een duikpak en een trimvest. Een ademautomaat en perslucht (de duikfles) stellen je in staat onder water adem te halen en zo voor langere tijd onder het wateroppervlak te blijven. De loodgordel zorgt er voor dat je ook daadwerkelijk onder water blijft. Met behulp van vinnen kun je je bovendien vrij gemakkelijk door het water verplaatsen en dus zo veel mogelijk zien.
Doordat je voor lange tijd onder water kunt blijven, kun je ook dieper afdalen en kom je een grote verscheidenheid aan flora en fauna tegen. Uiteraard kun je onder water veel verschillende vissoorten tegen komen. Naast de kleinere vissen die je vlak onder het oppervlak ziet kom je tijdens het duiken op grotere diepten ook grotere vissen tegen. Maar naast al deze vissen kan er nog veel meer te zien zijn, zoals zeesterren, kleurrijke koraalriffen, zeeschildpadden, prachtige rotsformaties, anemonen, zeepaardjes en een grote hoeveelheid verschillende schaal- en schelpdieren. Wat je te zien krijgt is natuurlijk afhankelijk van de plek waar je gaat duiken.
Over het algemeen zijn er twee manieren om aan een duik te beginnen. Natuurlijk is het mogelijk om vanaf het strand of de oever het water in te lopen. Echter, als het water pas ver uit de kust diep wordt duurt het op deze manier lang voordat je echt aan je duik kunt beginnen. Het alternatief is om vanaf een boot een duik te maken. Je kunt deze sprong zowel voor- als achterwaarts maken en tijdens je duikopleiding leer je hoe je dit doet. Zolang je aan het wateroppervlak zwemt is het beter om via een snorkel te ademen en alleen je duikautomaat te gebruiken als je dieper gaat afdalen. Lees meer over de verschillende duiktechnieken op deze pagina.
Zowel voor de recreatieve vakantieganger als de echte avonturiers heeft het duiken genoeg te bieden. Op een aantal meter diepte is er vaak al veel moois te zien. Het is daarom dat de meeste recreatieve duikers niet verder dan 20 meter onder het wateroppervlak afdalen. De tijd die je onder water door kunt brengen is afhankelijk van de omvang van de tank, de diepte waarnaar je afdaalt en je luchtverbruik. Echter, gemiddeld duurt een duik ongeveer 45 minuten.
Leer duiken!
In principe duik je nooit alleen. Door samen met een duikbuddy het water in te gaan kun je elkaar in de gaten houden en elkaar wijzen op al het moois dat te zien is. Als je een duikcursus gaat volgen leer je daarom onder andere hoe je onder water met je buddy communiceert.
Je moet, om te kunnen duiken, in eerste plaats gezond zijn en over goede zwemvaardigheden beschikken. Over het algemeen geldt dat hoe fitter je bent, hoe makkelijker het is om het duiken snel onder de knie te krijgen en er zo veel mogelijk uit te halen voor jezelf. Daarnaast is het uiteraard van belang dat je investeert in het leren duiken. Dit kan door een duikopleiding te volgen en de moeilijkheidsgraad van je duiken en opleiding geleidelijk op te voeren. Ook kan je na het behalen van je duikbrevet bepaalde speciale duikvaardigheden leren. Lees meer of deze specialisaties in de duiksport (specialty’s).
Twijfel je nog of wil je eerst kennismaken met deze fantastische onderwatersport? Bij veel duikscholen kan je eerst een proefles of introductieduik nemen? Zo krijg je een beter beeld of duiken iets voor jou is. Lees meer over leren duiken. Wil je echt een opleiding gaan volgen dan zul je je ook wat moeten verdiepen in de duikfysica, de natuurkundige verschijnselen van het duiken en de effecten van het duiken op je lichaam.