De duikcomputer is populair onder duikers. Een duikcomputer kan het duiken veiliger, leuker en makkelijker maken. De computer geeft veel informatie tijdens het duiken, zoals decompressie gegevens, duiktijd en diepte en waarschuwt je met alarmsignalen. Je kunt er voor en na het duiken ook allerlei gegevens uit halen, zoals eerder gemaakte duiken. Bijna alle duikcomputers hebben een logboek- en profielfunctie die je kunt uitlezen op een tablet of pc. Een handig apparaatje dus dat veel moeilijk rekenwerk uit handen kan nemen.
Echter, het beste advies is om nooit alleen op een duikcomputer te vertrouwen. Als je met een computer gaat duiken zorg er dan voor dat precies weet hoe het ding werkt en welke informatie hij verschaft. Je dient daarnaast zelf van te voren een goede duikplanning te maken. Je moet zelf ook in staat zijn met behulp van duiktabellen of de computer de juiste berekeningen te maken. Dit leer je ook tijdens je duikopleiding.
De berekeningen die een duikcomputer maakt, hoe goed de formules die gebruikt worden ook zijn, blijven schattingen. Duiken met een duikcomputer heeft als gevaar, zeker als je per dag of in een week meerdere duiken maakt, dat je de limieten gaat opzoeken. Doe dit niet en ga dus altijd aan de veilige kant van de marge zitten en zoek de grenzen niet op! Daarnaast kan een duikcomputer ook tijdens het duiken falen of kapot gaan. Een analoge manometer en duikhorloge is dan ook zeker aan te bevelen als back-up.
Verschillende typen en modellen duikcomputers
Er zijn verschillende modellen duikcomputers. Je hebt duikcomputers die je om je pols kunt dragen, de polsduikcomputers. Deze zijn er met een groot scherm (big display) en met een regulier horloge formaat die je ook in je vrije tijd kunt dragen. Er zijn ook duikcomputers die geïntegreerd zijn in een duikconsole, al dan niet met een manometer en kompas.
Een duikcomputer kan ook lucht- of gas geïntegreerd zijn. Dit betekent dat de duikcomputer, met een slang of draadloos via een zender, aangesloten is op de eerste trap van je duikcilinder en zo de druk op je scherm weergegeven wordt. In feite rekent een geïntegreerde duikcomputer continu voor je uit hoeveel lucht er nog aanwezig is en waarschuwt je als je moet opstijgen.
De functies van een duikcomputer
Een duikcomputer meet in ieder geval de omgevingsdruk (de diepte) en de verstreken (duik)tijd. Op basis hiervan en aan de hand van de ingestelde gegevens berekent de duikcomputer de veilige duiktijd, duikdiepte en eventueel benodigde decompressiestops (diepte en duur) op basis van jouw duikprofiel. De duikcomputer rekent gedurende de gehele duik continu de stikstofverzadiging in de verschillende weefsels van ons lichaam uit. Het voert hier te ver om alle functies en rekenkundige modellen van een duikcomputer te behandelen.
Een duikcomputer is makkelijk te bedienen en goed af te lezen. Enkele basisfuncties die in elke duikcomputer aanwezig zullen/moeten zijn:
- de diepte
- maximale diepte
- resterende tijd tot vrije opstijging (zonder decompressiestops)
- duiktijd (tijd onder water)
- batterijindicator
Duikcomputers die alleen bovenstaande informatie verschaffen worden ook wel nultijdcomputers genoemd. Moderne duikcomputers kunnen echter veel meer en geven, afhankelijk van het model, naast de bovenstaande gegevens ook informatie over (of bieden de mogelijkheid de gegevens in te zien) :
- stijgsnelheid (en daalsnelheid)
- watertemperatuur
- logboek (gegevens over gemaakte duiken)
- indien nodig de decompressiestop (diepte en tijd)
- no fly time (tijd voordat je weer mag vliegen)
- kompas
- duikprofielen
- persoonlijke instellingen
- veiligheidstops en deepstops
- desaturatietijd
- planning tools
- druk in cilinder (lucht/gas geïntegreerd)
- geschatte resterende duiktijd (lucht/gas geïntegreerd)
- duikmodus lucht, gas/nitrox of gauge
- datum en tijd
Gebruik een duikcomputer met verstand!
Vind het toch maar larie om als back-up een analoge manometer en duikhorloge mee te nemen.
Ten eerste: Omdat je dan ook nog een analoge dieptemeter nodig hebt om je eventuele trappen te kunnen maken.
Ten tweede: Je hebt altijd een buddy die over een compleet systeem beschikt en kan dienen als back-up.
Ten derde: Als je duikt met een analoog systeem, zou je alles dubbel moeten meenemen als back-up.