Duikboeken en Duikgidsen

In tegenstelling tot boeken over snorkelen zijn er wel veel goede duikboeken en duikgidsen te vinden. Zelfs in het Nederlands! Denk nou echter niet dat je kunt leren duiken vanuit een boek. Dit doe je met het juiste opleidingsboek bij een duikschool! Er is echter wel een aantal boeken die handig zijn als naslagwerk of juist een leuke introductie geven op de duiksport. Ook zijn er tal van goede duikgidsen te vinden die een specifieke bestemming of onderdeel van de duiksport belichten. Denk daarbij aan boeken over wrakduiken, onderwaterfotografie of onderwaterleven.

duikboeken en duikgidsen
Er zijn veel verschillende duikboeken en duikgidsen

Hieronder een selectie van de beste duikboeken en duikgidsen die te bestellen zijn bij Bol.com (soms alleen nog als 2e hands exemplaar).

Leren Duiken

Een aardige en goedkope introductie tot de duiksport biedt het boekje en dvd “Go duiken” van Monty Halls.

of duiken voor Dummies:

Wie enthousiast geworden is en besluit om te gaan duiken kan vervolgens een beter naslagwerk aanschaffen zoals een van de onderstaande boeken.

Een boek dat menig sportduiker in de kast heeft staan is het boek van Henk van Vlimmeren “Handboek Sportduiken”. Hoewel het boek inmiddels wat gedateerd is (1998) en wel een herdruk kan gebruiken, is het nog steeds een prima naslagwerk.

Ook het duikboek van Jack Jackson is een prima handboek voor de beginnende duiker. Alle basisbeginselen worden prima uitgelegd in tekst en met goede illustraties en diagrammen. Van het kiezen van het juiste duikmateriaal tot en met het plannen van een duik. Daarnaast gaat Jackson nog kort in op speciale onderdelen zoals wrakduiken en grotduiken.

Een ander goed duikboek is het “Handboek Scubaduiken” van John Bantin

– nogmaals, deze boeken zijn niet bedoeld als opleidingsboek-

Speciale onderdelen – Wrakduiken

Populair bij veel gevorderde duikers: wrakduiken. Twee prachtige naslagwerken:

Wie ook in Nederland duikt naar wrakken zal zeker het boek (en dvd) “Wrakken” van Ben Stiefelhagen willen bestellen waarin tien wrakken in de Noordzee worden beschreven.

Wie in België naar wrakken wil duiken kan zijn hart ophalen bij het boek “Schatten en Scheepswrakken” van Dirk en Tomas Termote. Een zeer gedetailleerd en prachtig boek over de scheepswrakken in de Belgische Noordzee.

Speciale onderdelen – handsignalen

Het handboek (Engelstalig) om alle handsignalen nog eens rustig te bekijken en na te lezen.

Speciale onderdelen – Onderwaterfotografie

Het standaardwerk voor de liefhebber van onderwaterfotografie is het “handboek digitale onderwaterfotografie” van Ron Offermans.

Speciale onderdelen – Freediving – Vrijduiken

Lees ook deze pagina voor een introductie over freediving.

Duikgidsen identificeren soorten

De topper om onderwaterleven te identificeren in Nederland (Noordzee) is de veldgids van Rob Leewis.

Een prachtig boekje met flora en fauna in de Middellandse Zee:

Wie in tropische wateren gaat duiken en de verschillende soorten wil identificeren kan eigenlijk niet zonder de (Engelstalige) boeken van Ned Deloach en Paul Humann.

Duikgidsen Duikbestemmingen

Over bijna iedere populaire duikbestemming zijn duikgidsen verschenen. Deze zijn zeker handig als je ergens gaat duiken en meer wilt weten over de duikplekken en de flora- en fauna. Hieronder vind je een aantal Nederlandstalige duikgidsen en duikboeken voor verschillende bestemmingen.

Duiken in Zeeland (Nederland):

Rode Zee:

Tropische duikbestemmingen:

Duikgidsen Bonaire en Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.