Droogpakduiken

Stel je voor, het is winter en het is al een tijd geleden dat je gedoken hebt. De behoefte om de onderwaterwereld te verkennen begint weer te branden. Alleen is het water te koud en te onaangenaam om een duik te maken in je reguliere wetsuit. Duiken in een droogpak kan dit problemen oplossen en geeft je de mogelijkheid om ook in de koudere seizoenen een duik te maken.

De specialisatie droogpakduiken (dry suit diving) is ideaal voor de duiker die voornamelijk in Nederland (of in de rest van Noord-Europa) duikt en het duikseizoen wil doortrekken naar de koudere seizoenen. Het droogpak geeft de duiker immers de mogelijkheid om warm te blijven in diverse watertemperaturen. Ook voor de duiker die op langere termijn ook de specialisatie ijsduiken willen volgen is deze specialisatie eigenlijk een vereiste.

droogpakduiken
Met de specialisatie droogpakduiken kun je ook in kouder water duiken
Wat is een droogpak?

Een droogpak is een duikerspak waarin het lichaam droog blijft. In tegenstelling tot het wetsuit is een droogpak dan ook geschikt voor het duiken in koud water. De voornaamste oorzaak is dat de temperatuur in ons lichaam een stuk sneller daalt in het water. Bij een droogpak dient de lucht in het pak als isolatie en ons lichaam verliest daardoor een stuk langzamer warmte. Meer informatie over het duikpak.


Desondanks zorgt de lucht in het pak er wel voor dat het balanceren en trimmen in een droogpak anders werkt. Door de lucht in het pak is er meer gewicht nodig om onder water te blijven. Dit wordt gedaan door lood toe te voegen en door het controleren van de hoeveelheid lucht in het droogpak. Hiervoor zijn op ieder droogpak luchtventielen aanwezig.

Verder is het bij het duiken in een droogpak verder mogelijk om onder het duikpak isolerende kleding aan te trekken. Isolerende onderkleding kan bestaan uit materialen zoals wol of fleece. Katoen wordt afgeraden aangezien het vocht vasthoudt (zoals bijvoorbeeld zweet). Door middel van deze extra isolerende kleding is het ook mogelijk om te ijsduiken zonder dat de duiker al te snel onderkoelingsverschijnselen ervaart.

Lees ook het artikel over de beste droogpakken.

Inhoud en duur van de specialisatie droogpakduiken

Zoals bijna elke specialiteit bevat droogpakduiken een theoretisch onderdeel en een aantal praktijk duiken. Onderwerpen die behandeld worden zijn duiktechnieken zoals trimmen in het droogpak, het gebruik van de luchtventielen en lood om te balanceren. Verder wordt er ingegaan op hoe men een droogpak aan moet trekken. Het is natuurlijk belangrijk dat er geen water in het pak terecht komt. Ook wordt de verzorging en opberging van het droogpak behandeld. Je leert bijvoorbeeld hoe je een spoedreparatie op het droogpak kan uitvoeren.

De Nederlandse Onderwatersport Bond beschrijft het globale cursusprogramma van de specialisatie droogpakduiken als een theoretische instructie van 5 uur, 2 uur les in een zwembad en 4 duiken in stilstaand water. De meeste duikverenigingen die de cursus aanbieden geven de mogelijkheid om een droogpak te huren zodat directe aanschaf niet meteen een vereiste is.

Vereisten voor de specialisatie droogpakduiken

Bij de diverse aanbieders is de specialisatie droogpakduiken al snel in het duiktraject beschikbaar. Meestal kan deze specialisatie al worden gevolgd na het behalen van het “open water diver” brevet (de NOB spreekt over een 1 ster duiker). PADI biedt eventueel ook een uitrustingsspecialist-cursus aan waar er nog dieper in wordt gegaan op het opbergen en onderhoud van uw materiaal. Ook bij de SSI en de NAUI is er een specialisatie droogpakduiken. Qua onderwerpen die worden behandeld verschillen de specialisaties van de verschillende aanbieders niet al te veel.