Driftduiken

Bij veel soorten duiken blijft een duiker op ongeveer dezelfde plaats in het water. Bij het driftduiken is dit juist niet het geval. Tijdens het driftduiken laat de duiker zich meevoeren door de stroming. De duiker bestrijkt hierdoor tijdens de duik een flink stuk water. Het duiken in de getijdenstroom is fascinerend en je komt ook op plaatsen waar je niet zo snel zal komen tijdens een reguliere duik. Tijdens de specialisatie driftduiken leer je een driftduik te plannen en de correcte voorbereidingen te treffen.

stroming driftduiken
Tijdens de specialisatie driftduiken leer je omgaan met stroming en getijden
Hoe werkt een driftduik?

Er zijn veel positieve kanten aan het driftduiken. De onderwaterwereld in een stroming- of getijdengebied is zeer boeiend. Het duiken met de stroming mee kost aanzienlijk minder kracht en energie. Jezelf laten leiden door de stroming zorgt ervoor dat je een groot gebied verkent terwijl je zelf slechts hoeft te corrigeren. Ook is het mogelijk om nieuwe duikplaatsen te ontdekken die niet eenvoudig te bereiken zijn vanaf de kade. Hiervoor is wel een stroomatlas en getijdentabel nodig om enigszins overzicht te hebben over de plaatsen waar je naar toe drift. Desondanks, zelfs met de voorkennis is de getijdenstroming niet altijd te voorspellen en verder kan men ook wel eens vervelende objecten, zoals visnetten, tegenkomen die lastig te zijn omzeilen als je midden in de sterke stroming ligt. Deze twee factoren zorgen er onder andere voor dat het bijzonder belangrijk is om een driftduik goed voor te bereiden.

Instapniveau

Driftduiken is een specialisatie die bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) kan worden gevolgd na het behalen van het twee-sterrenbrevet of een gelijkwaardige titel. De specialisatie driftduiken wordt ook door de overige duikorganisaties aangeboden. PADI biedt de specialisatie Drift Diver aan voor duikers die minimaal het PADI Open Water diver brevet hebben behaald. De SSI biedt geen specifieke driftduiken specialisatie aan, maar in hun cursussen kunnen wel de specialiteiten River Diving en Waves, Tides & Currents worden gevolgd. Deze specialiteiten hebben veel overeenkomsten met het driftduiken. Ook de NAUI biedt een eigen driftduiken specialisatie aan. Voor bijna alle organisaties geldt dat de specialiteit beschikbaar is voor de gevorderde sportduiker.

Bekijk Nederlandse duikscholen

Wat leer je tijdens de specialisatie driftduiken?

Tijdens de specialisatie driftduiken leert de duiker een driftduik goed voor te bereiden en te plannen. Je moet stroomatlassen en getijdentabellen kunnen lezen. Daarnaast moet je de duikplaats goed analyseren. Hier kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het uitzoeken hoe de bodem loopt en welke getijden het meest geschikt zijn voor het duiken.

Verder leer je ook praktische vaardigheden zoals goed trimmen in stromend water, navigatie en communicatie en het gebruik van de lijnen en haspels. De buddylijn is zeer belangrijk tijdens het driftduiken aangezien het zeer moeilijk is om elkaar weer te bereiken in de stroming. De specialisatie driftduiken is opgezet met zowel een theoretisch onderdeel als een aantal praktijkduiken. De meeste duikscholen en duikverenigingen die de cursus aanbieden combineren een aantal uur theoretische instructie met 1 of meer driftduiken.

Locaties in Nederland om te driftduiken

Er zijn diverse locaties in Nederland waar een driftduik interessant is. Zowel in de Oosterschelde en in de Grevelingen zijn diverse punten beschikbaar waar men te water kan gaan voor een driftduik. Bij de locaties moet de driftduiker er overigens wel op letten dat het punt waarop men te water gaat en waar men er weer uit komt verschilt. Dit kan betekenen dat de duiker een aantal kilometer terug moet lopen naar de auto. Dit nadeel is overigens op te lossen met behulp van een kleine gemotoriseerde volgboot die meevaart met de duikers (iets wat tijdens de cursus eigenlijk standaard is).

In de onderstaande video krijg je een beeld van het driftduiken (Zeelandbrug).