Digitale onderwaterfotografie

Heb je net een duik gemaakt en was de natuur beeldschoon? Helaas is het soms moeilijk om alles wat je ziet te beschrijven. In dit geval is het wellicht een optie om foto’s te maken. Speciaal voor duikers die onderwater foto’s willen maken is er de specialisatie digitale onderwaterfotografie.

Onderwater fotograferen of filmen is wezenlijk anders dan het reguliere fotograferen. Tijdens de specialisatie digitale onderwaterfotografie krijgen de cursisten allerlei handige tips mee om de waanzinnige onderwaterwereld zo mooi en scherp mogelijk vast te leggen.

digitale onderwaterfotografie
digitale onderwaterfotografie of onderwaterfilm kan fantastisch zijn
Wat leer je tijdens de specialisatie digitale onderwaterfotografie?

Onderwaterfotografie is een moeilijke en uitdagende tak van de fotografie. Het verminderde zicht zorgen ervoor dat de omstandigheden voor fotografie in het water niet altijd ideaal zijn. Naast het verminderde zicht is de voornaamste moeilijkheid bij het onderwater fotograferen dat de lichtinval wezenlijk anders is dan aan de oppervlakte.

digitale onderwaterfotografie
digitale onderwaterfotografie

Licht heeft een vaste golflengte en onderwater wordt het licht gebroken. Dit kan men bijvoorbeeld merken als men de ogen opent onderwater en merkt dat het zicht troebel is. Ook met hulpmiddelen zoals duikbrillen is het zicht anders. Objecten worden vergroot en lijken dichterbij dan deze daadwerkelijk zijn. Verder wordt het licht vertekend. Zo zien wij water en de hemel bijvoorbeeld als blauw omdat deze kleur dieper reikt dan de andere kleuren van het kleurenspectrum. Tijdens een cursus digitale onderwaterfotografie worden deze theorieën nader toegelicht en wordt behandeld hoe je met deze factoren om kan gaan. Ook onderwerpen zoals verschillende camera’s, het kiezen van de juiste hoek, compositie en foto correctie komen aan bod.

Over het algemeen bestaat deze specialisatie uit zowel een theorie- als een praktijkdeel. Veel duikverenigingen en duikscholen bieden een combinatie van praktijklessen in het zwembad en in het open water aan. Nadat de specialisatie is afgerond wordt de duiker geacht goed belichte en scherpe foto’s onderwater te kunnen nemen.

Wil je van te voren al meer weten over onderwaterfotografie? Koop dan het handboek van onderwater fotograaf Ron Offermans.

 

Vereisten voor de specialisatie digitale onderwaterfotografie

Het instapmoment voor de specialisatie digitale onderwaterfotografie is meestal direct na het halen van het open water brevet (NOB 1ster). Natuurlijk is het later volgen van deze specialisatie ook mogelijk. Hiernaast is deze specialisatie op verschillende niveaus te volgen. De NOB biedt bijvoorbeeld zowel een basis- als een gevorderde cursus aan. PADI biedt ook een onderwater filmcursus aan. Voor de vervolgcursussen worden wel andere eisen gesteld met betrekking tot de brevetten. Let er ook op dat niet alle camera’s geschikt zijn voor elke vorm van onderwaterfotografie.

De digitale onderwatercamera

Bij de meeste duikscholen die deze specialisatie aanbieden is een eigen camera een vereiste. Natuurlijk is het van belang dat deze camera waterdicht is of dat deze omhult kan worden door een waterdichte case. Het is van te voren handig om even de handleiding van de camera erbij te pakken om te zien welke mogelijkheden en opties de camera biedt en of deze geschikt is voor onderwaterfotografie.

Zaken waarop je kunt letten zijn bijvoorbeeld het type camera. Zo zijn er de kleinere compactcamera’s welke weinig ruimte in beslag nemen en welke relatief goedkoop zijn. Desondanks is de kwaliteit minder dan bij de digitale spiegelreflexcamera’s welke dan wel weer een stuk duurder zijn. Deze bieden daarnaast wel meer opties en hebben vaak meer mogelijkheden met betrekking tot accessoires en opzetlenzen. Ook is er nog een groot aantal camera’s wat qua prestaties, grootte en prijs tussen de spiegelreflex- en compactcamera’s ligt.

Het is verstandig om in ieder geval een camera te kopen die de optie heeft om de witbalans zelf (handmatig) in te stellen. Ook een aansluiting om een externe flitser is aan te raden. Let ook goed op of je de camera (en de knoppen) eenvoudig onderwater kunt bedienen.

Meer informatie over het kopen van een digitale onderwatercamera.