De Snorkel

Met een snorkel haal je adem terwijl je met je gezicht in het water ligt en naar beneden kijkt. Een snorkel bestaat uit tenminste uit de volgende onderdelen: een mondstuk, de adembuis, het (flexibele) verbindingsstuk tussen mondstuk en adembuis en een bevestigingsklip om de snorkel aan de band van je duikbril vast te maken (je maakt de snorkel in principe vast aan de linkerkant van je duikbril).

Veel moderne snorkels hebben daarnaast een waterloosventiel en of een kapje (splash cap). Beide zijn prettig, maar niet noodzakelijk. De juiste snorkel kiezen lijkt makkelijker dan het is. Er zijn ook veel verschillende soorten en maten om uit te kiezen. En wat de één prettig vindt is voor de ander weer waardeloos. Koop je snorkel bij een duikwinkel en vraag goed advies alvorens je er één koopt. Lees ook een het artikel over het kopen van een snorkelset.

Onderdelen van een snorkel
Onderdelen van een snorkel
De grootte van een snorkel

De lengte van een snorkel varieert van de 35 tot 45 centimeter. De binnendiameter ligt ergens tussen de 1,9 en 2,5 centimeter. Voor kinderen zijn er kleinere snorkels, in lengte en in diameter. De reden dat hij niet te lang kan en mag zijn heeft te maken met de longinhoud, waterdruk en de uitgeademde lucht in de snorkel. Koop voor kinderen altijd een speciale kindersnorkel, anders bestaat het risico dat ze de uitgeademde zuurstofloze lucht weer opnieuw gaan inademen.

Materiaal: ga voor siliconen

De meeste snorkels bestaan tegenwoordig uit siliconen. Her en der vind je er nog wel eens  één die uit rubber bestaat. Deze zijn meestal wat goedkoper, maar laat rubberen snorkels links liggen. Rubber gaat eerder kapot. Beter iets meer geld uit geven voor een siliconen snorkel dus. Duurdere snorkels hebben trouwens soms de mogelijkheid om het mondstuk te vervangen.

Flexibel of vast verbindingsstuk

Waar vroeger de snorkelbuis uit een geheel bestond, bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om een snorkel te kopen met een flexibel verbindingsstuk. Door het flexibele deel kun je de snorkel makkelijk naar je mond bewegen en zit het minder in de weg bij het duiken. Het is echt een persoonlijke keuze of je voor een flexibel of vast verbindingsstuk wilt gaan.

De vorm van de snorkel

De goedkopere snorkels hebben meestal nog de echter J-vorm. Een meer ergonomische vorm is wel prettiger, omdat de snorkel dan minder wiebelt tijdens het snorkelen.

Waterloosventiel

Een waterloosventiel zorgt ervoor dat het water dat de snorkel binnenkomt makkelijk kan worden afgevoerd. Je doet dit door een paar keer kort en krachtig uit te ademen. Het water zal dan door het waterloosventiel (en de bovenkant) worden afgevoerd. Erg prettig, want er komt, hoe goed je ook kunt snorkelen, altijd wel wat water naar binnen.

Splashguard of spatwater kapje

Om het binnendringen van water te beperken is een snorkel met een splashguard aan te bevelen. Dit “kapje” zit aan de bovenkant van de snorkel en dekt de bovenopening af. De splashguard voorkomt met name dat er spatwater of water van golven binnenkomt. Ga je met snorkel onderwater dan zal de snorkel gewoon vollopen.

Een snorkel met volledige afsluiting

Er bestaan ook (droge) snorkels die een mechanisme aan de bovenkant hebben die ervoor moeten zorgen dat er helemaal geen water in de snorkel kan komen. Vroeger waren dit ondingen en nog gevaarlijk bovendien, omdat het mechanisme, meestal een soort balletje, vast kon blijven zitten. Tegenwoordig worden er betere gemaakt en zullen sommigen snorkelaars hier de voorkeur aan geven. Je kunt met dit type snorkel dus onderwater duiken zonder dat de snorkel volloopt. Kom je weer boven dan kun je gewoon verder ademen zonder de snorkel eerst leeg te hoeven blazen.

Pin It

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.