De Duikfles

De duikcilinder, of terwijl duikfles, bevat het luchtmengsel waarmee je duikt. Dit luchtmengsel wordt er onder hoge druk ingebracht en bewaard (samengeperst). De gangbare druk in de duikfles is tussen de 200 en 300 bar. De meeste gangbare inhoud is 10, 12 of 15 liter.

Materiaal duikfles

Duikflessen worden gemaakt van staal, aluminium of composiet (carbon). Stalen duikflessen zijn hard en stevig. Ze zijn wel zwaar een hebben een ronde voet (een flesvoet nodig om cilinder rechtop te kunnen zetten). Dit heeft in het water wel als voordeel dat je minder lood mee hoeft te nemen. Stalen duikflessen zijn gevoelig voor corrosie (bij beschadigingen). Stalen duikflessen zijn er in 3, 5, 7, 10, 12 en 15 liter en hebben een werkdruk van 200, 232 of 300 bar. Aluminium is minder sterk als staal, maar wel lichter. Aluminium duikflessen zijn er in 1, 2, 3, 5.55, 7, 10 en 11.1 liter en hebben een werkdruk van 200 tot 230 bar.De composiet duikflessen zijn aan het oppervlak lichter dan staal en aluminium. In het water hebben ze een neutraal drijfvermogen. Er zijn duikcilinders van composiet van 6.8, 10 en 12 liter. Ze hebben een werkdruk van 300 bar.

duikflessen
duikflessen
Aansluitingen duikfles

Er bestaan 2 soorten aansluitingen om je duikfles aan je ademautomaat te koppelen, de DIN en de INT (ook wel yoke of A-clamp genoemd). De meeste duikcilinders in Europa hebben een een DIN-aansluiting voor 200/230 bar of 300 bar met een schroefdraad 5/8” op de kraan. Ook buiten Europa wordt de DIN aansluiting steeds populairder. De meest gangbare schroefdraden van de flessenhals en kraan zijn G3/4″ en M 25×2.

Let op: het gebruik van de juiste kraan op de juiste fles is van groot belang anders kunnen er onveilige situaties ontstaan!

Tekens, keuringen en inspecties van de duikfles

In de hals van de duikfles moet je bepaalde tekens en keuren kunnen aflezen. Zo moeten duikflessen voorzien zijn van een keurmerk en de datum waarop dit is gebeurd (in Nederland is het keurmerk een leeuw). In de fleshals staan veel gegevens. Ook vind je op de fles, de vuldruk, de testdruk, het volume, de aard van het gas, en het gewicht. Daarnaast moet je op de fles kunnen aflezen van welk materiaal de fles van gemaakt is, het type schroefdraad, het serienummer en de naam van de fabrikant. Indien de fles geschikt is om te duiken met verrijkte lucht moet dit ook op de fles staan.

In Nederland moet iedere duikfles elke 5 jaar herkeurd worden. In het buitenland gelden vaak andere keuringstermijnen. Het is raadzaam om de duikfles iedere 2 jaar visueel en inwendig te laten inspecteren op beschadigingen, scheurtjes, roestvorming, werking schroefdraad, werking o-ringen en lekkage.

Vullen van een duikfles

Laat je duikfles altijd vullen bij een gerenommeerd en gecertificeerd vulstation. Neem eens kijkje op duiklucht.nl voor een overzicht van in Nederland gecertificeerde vulstations (“duiklucht specialisten”).