De Duikbril

De duikbril behoort natuurlijk tot de standaarduitrusting van je snorkelset en duikuitrusting. Een duikbril (duikers spreken trouwens liever over een duikmasker) bestaat uit de volgende onderdelen: het frame, de lens of lenzen, de band of riem (met gespen) en het het gelaatsstuk (zachte delen van de bril).

Tip: lees ook het artikel over het passen en kopen van een duikbril.

De anatomie van een duikbril
De anatomie van een duikbril
Het frame

Het frame van de duikbril houdt eigenlijk alle onderdelen op zijn plek. Het frame omringt het glas en het gelaatsstuk. Vroeger werden de meeste frames van metaal gemaakt. Deze duikbrillen waren zwaar en waren onderhevig aan roestvorming. Tegenwoordig worden de meeste frames gemaakt van lichtgewicht kunststof of plastic. Er bestaan overigens ook duikbrillen zonder frame. Hier zit het gelaatsmasker direct vast aan de lenzen.

De Lens

De meeste duikbrillen hebben lenzen van kunststof/plexiglas of veiligheidsglas (tempered glass). Het voordeel van plexiglas is dat het lichter is dan glas. Een groot nadeel is echter dat plexiglas veel eerder krast. Bovendien is veiligheidsglas veel steviger. Tegenwoordig zijn de glazen met veiligheidsglas ook prachtig helder. Een belangrijke eigenschap van de lenzen is het gezichtsveld (hoe meer je kan zien des te beter!). Er bestaan duikbrillen die uit twee losse lenzen bestaan en duikbrillen waarbij de lens uit één stuk bestaat. Er bestaan ook duikmaskers met zijlenzen. Hier komt het echt aan op persoonlijke voorkeur.

Het gelaatstuk

Het gelaatsstuk (skirt in het Engels) kan van verschillende materialen worden gemaakt, zoals rubber, PVC en (kristal) siliconen. Rubber wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt. Het droogt snel uit, gaat scheuren en laat geen licht door. Ook PVC is niet aan te raden aangezien deze met name in koeler water gaan lekken. Het beste materiaal voor het gelaatsstuk bestaat uit siliconen. Hoewel de gelaatsstukken van siliconen wat kunnen verkleuren (meestal worden ze wat geler) blijft de elasticiteit en daarmee de afdichting en het draagcomfort behouden. Onderdeel van een goede duikbril is ook de zogenaamde neusbrug. Deze is doorgaans onderdeel van het gelaatsstuk en bestaat dan ook uit hetzelfde materiaal.

De band en gespen

De band houdt de duikbril op zijn plaats. De gespen zorgen ervoor dat je de band kunt verstellen (strakker en losser kunt zetten) en vastzetten. Meestal wordt voor de band hetzelfde materiaal gebruikt als voor het gelaatsstuk. Er zijn ook banden van het materiaal neopreen. Meestal worden deze gebruikt om verstrengeling van het haar in de band te voorkomen. De gespen zijn meestal van kunststof of metaal of een combinatie van beide. Het is aan te raden om een hoofdband te kiezen die zich achter je hoofd in tweeën splitst (daarmee voorkom je het afglijden van de bril beter).

Uitlaatventiel

Sommige wat duurdere duikbrillen hebben een zogenaamd uitlaatventiel (Purge Valve), meestal in het de neusbrug. De functie van dit ventiel is om binnengekomen water makkelijk uit de duikbril te blazen. Een uitlaatventiel is geen noodzaak in een duikbril, omdat er ook andere technieken zijn om je duikbril te klaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.